"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / OIKONOMIA

Η Γερμανία οδηγεί την Ευρωζώνη σε διάλυση – Θέλει να βάλει και την Ιταλία σε μνημόνιο νομίζοντας ότι είναι Ελλάδα


crisis

Η Γερμανία βάζει «μπουρλότο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί να την τινάξει στον αέρα ζητώντας από την Ιταλία να κάνει «κούρεμα» καταθέσεων προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες που καταρρέουν.

Αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που βρίσκεται πίσω από αυτόν τον εκβιασμό, επιμείνει τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί να οδηγηθεί σε ένα ακόμη δημοψήφισμα αυτή τη φορά με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στη ζώνη του ευρώ.

Και όλοι γνωρίζουν από τώρα το αποτέλεσμα.

Η Ιταλία δεν είναι σε καμία περίπτωση Ελλάδα. Έχει χρέος που ξεπερνάει τα 3 τρις ευρώ.

Αυτό σημαίνει πώς αν καταρρεύσει θα παρασύρει μαζί και πολλές άλλες τράπεζες στην Ευρώπη, ειδικά στη Γαλλία. Από την άλλη επίσης η Ιταλία είναι μία χώρα που έχει βιομηχανία και μπορεί να στηριχθεί στα πόδια μη αποδεχόμενη τον κ. Σόιμπλε να της κουνάει το δάχτυλο.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν φαίνεται ότι παίζεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της Γερμανίας, που θέλει να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων (όπως έχει ψηφιστεί μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο) για να διασωθούν οι ιταλικές τράπεζες και της Ιταλίας που επιθυμεί να διασώσει τις τράπεζες με εθνικά χρήματα ή ακόμη καλύτερα με την λειτουργία του ανταγωνισμού.

Μήλον της έριδος αποτελεί η διάσωση της ιταλικής τράπεζες Monte dei Paschi di Siena.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια της Ιταλίας, αναφέροντας ότι η Ρώμη θα πρέπει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνουν έλεγχο για να διασφαλίσουν ότι οι ιταλικές Αρχές ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» ανέφερε εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Όπως πρόσθεσε μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από το κράτος μπορεί να συντελεστεί μόνο όταν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και μόνο εάν ακολουθηθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, οι οποίοι επιβάλλουν πρώτα την επιβολή κουρέματος σε πιστωτές και ομολογιούχους των τραπεζών αυτών. Επίσης, για να δοθεί μια τέτοια κρατική ενίσχυση, θα πρέπει η τράπεζα να είναι φερέγγυα να μην έχει χρεοκοπήσει.

Την ίδια στιγμή πηγές από την Ιταλία ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Ρώμη εξετάζει να ενισχύσει τη Monte dei Paschi, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα προσπάθησε να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τις αγορές, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο της. Εάν γίνει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση όπως επιδιώκει η Ρώμη, τότε το κούρεμα ομολογιούχων της τράπεζας θα είναι μικρό.

Με βάση όσα έχει προτείνει η Ιταλία, σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους 40.000 μικροεπενδυτές, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ομόλογα της τράπεζας αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, επιτρέποντάς τους να τα ανταλλάξουν με μετοχές.

Ωστόσο, υπήρξε παρέμβαση αυτή τη φορά από την ΕΚΤ, κατόπιν συστάσεων από το Βερολίνο, η οποία ανέβασε το ποσό για τη διάσωση της ιταλικής τράπεζας στα 8,8 δισ. ευρώ. «Θα ήταν χρήσιμες κάποιες επιπλέον πληροφορίες από την ΕΚΤ σχετικά τα κριτήρια που οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει αύξηση κεφαλαίου για την Monte dei Paschi di Siena, μέχρι 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ», απάντησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Φαίνεται λοιπόν πως μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, το Βερολίνο θέλει να βάλει σε μνημόνιο και την Ιταλία, αλλά μάλλον αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πώς από την Ιταλία θα αρχίσει το ξήλωμα της ευρωζώνης, καθώς αν κάνει την αρχή τότε πολλές χώρες θα την ακολουθήσουν.

Η Ισπανία έχει σοβαρά προβλήματα, η Γαλλία επίσης, ενώ και αρκετά κράτη του βορρά αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσφορούν στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας. Η Γερμανία λοιπόν το πάει για διάλυση…

pentapostagma.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s