"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Χριστοδουλίδης: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο στη Γενεύη


xristodoulidis

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο στη Γενεύη είπε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ακκιντζί προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει δημοσιευτεί στις κατεχόμενες περιοχές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στο τι έχει συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω.Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες στη Γενεύη. Δεν αναφέρεται η ΕΕ στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ θα είναι παρούσα διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Εγγυήσεων και δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα ή να ληφθεί η όποια απόφαση χωρίς της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταβαίνουμε στη Γενεύη με απόλυτη σοβαρότητα, με ετοιμότητα να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα, λύσεις που όμως δεν μπορούν να ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ίδιας της ΕΕ κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο αργά το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΓΓ, ενώ την ίδια στιγμή είμαστε πλήρως ενήμεροι από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά, για τα διαμειφθέντα των σημαντικών συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που έχει η Κυβέρνηση υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες τόσο όσον αφορά θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας που άπτονται στο ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία. Η σοβαρότητα των στιγμών μας αναγκάζει να αναμένουμε να δούμε στην πράξη, στις 12 του μηνός που ξεκινά η διάσκεψη για την Κύπρο. Εκεί θα κριθεί η Τουρκία, για πρώτη φορά θα βρεθούμε απέναντι στην Τουρκία για να συζητήσουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο. Έχουμε ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια, αναλόγως και της συμπεριφοράς των άλλων συμμετεχόντων. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε έτοιμοι για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες την ίδια στιγμή δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σημασία έχει το τι θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και όχι αν θα είναι εκεί ή όχι ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερωτηθείς αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παραστούν στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε γίνει αποδέκτες (μηνυμάτων) ειδικότερα από Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα βρίσκονται στη Γενεύη για να παρευρεθούν στη διάσκεψη για την Κύπρο», ενώ σε ερώτηση σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν αυτά τα κράτη είπε ότι «υπάρχουν διάφορα επίπεδα, να αναμένουμε μέχρι τις 12 του μηνός».

Κληθείς να πει τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν ικανοποιεί ποσώς ο χάρτης που θα δώσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις 11 Ιανουαρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλα αυτά θα κριθούν από τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν στις 11 Ιανουαρίου.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες στη Γενεύη μπορεί να συνεχίσουν και μετά από το επικείμενο στάδιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στόχος μας μεταβαίνοντας στη Γενεύη είναι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Από κει και πέρα αν αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω θέσεων που θα υποβληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, η προσπάθεια αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί, θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και στην ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι η διάσκεψη για την Κύπρο ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου».

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για την επιστολή μας έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ και είναι και ένα από τα θέματα που θα συζητήσει αύριο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η επιστολή του κ. Ακκιντζί προς τον ΓΓ δεν έχει την όποια νομική βαρύτητα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι από το 1963 που και η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι κατ’ επανάληψη έχουν αποστείλει επιστολές είτε στα ΗΕ είτε σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ισχυριζόμενοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ισχύει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπόκειται στο διεθνές δίκαιο. Σε καμία απολύτως περίπτωση αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει και κανείς από εμάς δεν πρέπει να αμφισβητεί το εν λόγω δεδομένο». πηγη

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s