"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

Στο Κυπριακό, μετράμε την πρώτη ήττα στη Γενεύη


cyprus-630x330

xristos-kapoutsisΆρθρο του Χρήστου Καπούτση

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το Κυπριακό, που συζητείται στη Γενεύη και οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη με την  περίφημη και πολυαναμενόμενη Διεθνή (3μερη, 4μερη, 5μερη, πολυμερή; ) Διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας).

Για τη Διεθνή Διάσκεψη, υπάρχουν πολλά προβλήματα άλυτα ακόμη.

Θα γίνει τελικά και σε ποιο επίπεδο εκπροσώπησης; αν γίνει θα συμμετέχει ο Ερντογάν; Θα συμμετέχει η Πρωθυπουργός της Βρετανίας ή μόνο οι υπουργοί εξωτερικών Τουρκίας και Βρετανίας;

Θα συμμετέχει η Ε.Ε.;  Θα μετέχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ο Πρόεδρος ανεξάρτητου κράτους;.

Στη διάσκεψη αυτή θα συζητηθούν ΟΛΑ τα σοβαρά προβλήματα, όπως: το εδαφικό, η παραμονή στρατευμάτων στο Νησί, οι εγγυήσεις ασφάλειας, το πολιτειακό, η εκ περιτροπής Προεδρία, οι τούρκοι έποικοι , η επιστροφή των προσφύγων, δηλαδή η ουσία του Κυπριακού προβλήματος,  που δημιούργησε η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο. 

Ωστόσο, πριν καν ξεκινήσει η Διάσκεψη της Γενεύης (Πέμπτη) η ελληνική και ελληνοκυπριακή διπλωματία, καταγράφουν ήδη την πρώτη δεινή ήττα.

Δεχτήκαμε, ο Νίκος Αναστασιάδης , να μην συμμετέχει στην Διάσκεψη ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με απαίτηση της Άγκυρας και του Λονδίνου, υποβιβάστηκε  η συμμετοχή του,  σε κοινοτάρχη της ελληνοκυπριακής κοινότητος, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή του εκπροσώπου των τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί!!

Αυτό σημαίνει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν καν συνεδριάσει η Διεθνής Συνδιάσκεψη των εγγυητριών Δυνάμεων στη Γενεύη!!

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την τουρκική διπλωματική άποψη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα», δηλαδή ανύπαρκτη και συνεπώς, το διεθνές κύρος του Νίκου Αναστασιάδη , ως πρόεδρου ανεξάρτητου κράτους- μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., υποβαθμίζεται,  αν δεν εκμηδενίζεται.

(Η δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ότι θα μετέχει με διπλή ιδιότητα, δηλαδή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας, απλά επιβεβαιώνει τον διασυρμό του ως επικεφαλής Ανεξάρτητου κράτους.

Άλλωστε η ανακοίνωση του ΟΗΕ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση).

Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή («γκολ από τα αποδυτήρια», που λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι), αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε το νέο Κυπριακό κράτος (θα ονομάζεται Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία), δεν θα αποτελεί , όπως ελπίζαμε, την μετεξέλιξη της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ρητά προβλέπεται από τα ψηφίσματα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά θα είναι, η μετεξέλιξη , η νομιμοποίηση και η θριαμβευτική αποδοχή των τετελεσμένων της στρατιωτικής εισβολής του 1974.

Και αναπόδραστα, η μετατροπή της κρατικής οντότητας  της Κυπριακής Δημοκρατίας,  σε ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Επιμένουμε ότι, πιθανή  διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά έγκλημα κατά του Κυπριακού Ελληνισμού.

Θα συμβεί δηλαδή,  αυτό που απέτρεψε ο ελληνοκυπριακός λαός  με το Δημοψήφισμα του 2004, όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν είπε: «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένον.

Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτησι κηδεμόνος.»

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, πιεζόμενος από την αμερικανική διπλωματία (την απερχόμενη υφυπουργό Β. Νούλαντ), δέχεται να υποβαθμιστεί σε κοινοτάρχη και αυτό καθόλου δεν πρέπει να μας εκπλήττει, καθότι ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του σχεδίου Ανάν (αμερικανο-βρετανικής εμπνεύσεως και τουρκικής αποδοχής)  στο Δημοψήφισμα του 2004.

Δυστυχώς, ο Κύπριος πρόεδρος είναι το όχημα,  που οδηγεί σε αβεβαιότητα το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο.

Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, είναι δύσκολο να αντιληφτούμε, την πολιτική σημασία της ελληνικής άποψης (διαχρονικά), ότι, «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται».

Το διακύβευμα του Κυπριακού υπερβαίνει τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορά τον Ελληνισμό.

Η Ελλάδα, η Μητρόπολης του Ελληνισμού , θα πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα,  ως στρατηγικός δρών,  να έχει πρωτεύοντα ρόλο και να μην επιτρέψει στην  Κυπριακή Δημοκρατία να αυτοκτονήσει, στην περίπτωση φυσικά, που διαπιστώσει,  ότι η πολιτική του ένθερμου «Ανανιστή» Ν. Αναστασιάδη, οδηγεί την Κύπρο στην αγκαλιά του Ερντογάν.   

       

Υπάρχει και μία ακόμη αρνητική διαπίστωση για το Κυπριακό και αφορά τους ελληνοκύπριους.  Διάβασα τα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία στα σημαντικά Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ», «Η Σημερινή» και ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ».

Κυριαρχούν χαρακτηρισμοί, όπως, «απορριπτικοί», «ενδοτικοί», «οι προδότες των Αθηνών», «πουλάνε την Κύπρο για να σωθούν» , « οι μισθοφόροι ανανιστές», «χανουμάκια του Ερντογάν», «συνεργάτες των Βρετανών», «πράκτορες των ΗΠΑ», «υπονομευτής της λύσης ο Κοτζιάς (ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας)», «παγίδευσε τον αδαή Τσίπρα ο Ν. Αναστασιάδης, ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του σχεδίου Ανάν», «σχέδιο Ανάν ή διχοτόμηση», «καλή επιτυχία Μ. Ακιντζί», «ψεύτης ο Τ. Παπαδόπουλος παραπλάνησε τους ελληνοκύπριους το 2004» και αλλά ηχηρά παρόμοια.

Χρειάζεται ψυχραιμία, διότι, με αυτό το εκρηκτικό κλίμα, είναι πολύ πιθανόν, πριν από την διχοτόμηση, να προηγηθεί ο Διχασμός, προς αγαλλίαση του Ερντογάν!!

Χρειάζεται ενότητα , ομοψυχία και συναντίληψη Αθηνών και Λευκωσίας, διότι, το πιθανότερο είναι στη Γενεύη, να μην υπάρξει απόφαση ή οριστική συμφωνία, αλλά να αποφασιστεί η συνέχιση, σε πιο εντατικούς ρυθμούς,  των συνομιλιών για το Κυπριακό.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s