"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Συνομιλίες εδώ και 40 χρόνια


cyprus-is-greek-amp-must-be-free-_3511_sΤο επιβλητικό Palais de Nations των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη φιλοξενεί για ακόμα μία φορά τους πρωταγωνιστές ενός από τα μακροβιότερα σίριαλ της διεθνούς σκηνής που ονομάζεται «συνομιλίες για το Κυπριακό».

Να λοιπόν που το Κυπριακό ξαναβρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της Ιστορίας.

Οι μνήμες επιστρέφουν στο καλοκαίρι του 1988, όταν ήμουν παρών (με άλλη ιδιότητα από αυτή του δημοσιογράφου), και πάλι στο «Παλάτι των Εθνών», στο ίδιο έργο θεατής.

Τότε συνομιλητές ήταν ο Γιώργος Βασιλείου και ο Ραούφ Ντενκτάς. Μόνο που εκείνη η συνάντησή τους σημάδεψε την επανέναρξη του διαλόγου (ο κύκλος του οποίου κράτησε μέχρι το 1992), ενώ τώρα σημαδεύει το φινάλε των συνομιλιών Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Πόσοι γύροι συνομιλιών για λύση του Κυπριακού έγιναν από το μακρινό 1977, όταν επίσης ήμουν παρών στη Βιέννη (και πάλι με άλλη ιδιότητα), αυτή τη φορά για τις πρώτες συναντήσεις των τότε διαπραγματευτών Τάσσου Παπαδόπουλου και Ραούφ Ντενκτάς;

Απίστευτο μου φαίνεται πως πέρασαν ήδη 40 ολόκληρα χρόνια!

Αμέτρητοι γύροι σε κύκλους με διαφορετικούς συνομιλητές, διαφορετικούς μεσολαβητές, διαφορετικούς γενικούς γραμματείς του ΟΗΕ, αλλά με το ίδιο πάντα αντικείμενο στην ατζέντα, το Κυπριακό.

Και αμέτρητα σχέδια παρέλασαν -ανεπιτυχώς- από το τραπέζι των συνομιλιών, είτε αυτά ονομάζονταν «Αμερικανο-βρετανο-καναδικό σχέδιο» ή «Δείκτες Κουέγιαρ» ή «Ιδέες Γκάλι» ή «Σχέδιο Ανάν».

Στο διάστημα αυτό διαφορετικοί ηγέτες κυβέρνησαν, διαπραγματεύτηκαν και χάθηκαν, η γενιά των 20άρηδων και 30άρηδων έφτασε αισίως στην τρίτη ηλικία, οι παλαιότεροι απεδήμησαν εις Κύριον, ενώ οι νέες γενιές μεγαλώνουν σε συνθήκες διχοτόμησης της χώρας, χωρίς να έχουν γνωρίσει την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, τα βουνά του Πενταδακτύλου και τον Απόστολο Ανδρέα, τη Σαλαμίνα και τους Σόλους, την πεδιάδα της Μεσαορίας και τις μαγευτικές ακτογραμμές της βόρειας Κύπρου.

Δεν φανερώνει αυτό και μόνο το γεγονός πόσο ξένοι στον ίδιο τόπο έχουμε καταντήσει;

Δεν φανερώνει πόσο πιο δύσκολη έχει γίνει η λύση του Κυπριακού με την πάροδο του χρόνου;

Τα μεγάλα αγκάθια

Στην πρώτη φάση των συνομιλιών, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία στα 8 με 10 σημαντικά θέματα που ακόμα εκκρεμούν.

Είναι δίκαιο να λεχθεί ότι σε άλλα -και μάλιστα σοβαρά ζητήματα- έχουν καταλήξει είτε σε συμφωνία, είτε σε συγκλίσεις.

Τι έμεινε προς διαπραγμάτευση στη Γενεύη; Εμειναν, μεταξύ άλλων, τρία πολύ βασικά θέματα, το εδαφικό-περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα αγκάθια, η επίλυση των οποίων πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική λύση.

Υπενθυμίζω ότι στη διεθνή διάσκεψη, που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Πέμπτη τις διακοινοτικές συνομιλίες, θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Για μεν το εδαφικό δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των πλευρών, αφού τους χωρίζει μόλις 1%.

Ομως αυτό το 1% αφορά τη Μόρφου, με τις δυο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους.

Ωστόσο θεωρώ ότι θα βρεθεί μια λύση στο τέλος που θα συγκεράζει τις απόψεις τους και θα ικανοποιεί αμφότερους, λύνοντας έτσι και το περιουσιακό.

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα.

Ο μεν Μουσταφά Ακιντζί επανειλημμένα δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τ/Κ πλευρά να υιοθετηθεί, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί δημοσίως.

Αυτή η τοποθέτηση μπορεί να ερμηνευτεί ως μέρος της τακτικής σε ένα πάρε-δώσε που θα γίνει σ’ αυτό το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός πίεσης για παραχωρήσεις ίσης αξίας από την άλλη πλευρά.

Οσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, και εδώ υπάρχει διχογνωμία.

Ο μεν Ακιντζί και η Τουρκία υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, ενώ η δική μας πλευρά (και η Ελλάδα) θεωρεί ότι σε μια ανεξάρτητη χώρα δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε ξένα στρατεύματα, ούτε φυσικά εγγυήσεις.

Φρονώ ότι αυτό το ζήτημα θα μεταφερθεί τελικά προς συζήτηση στη διεθνή διάσκεψη, εκεί όπου θα τεθούν διάφορες φόρμουλες συμβιβασμού που ήδη άρχισαν να διαμορφώνονται.

Αν θα τα καταφέρουν, είναι θέμα που θα φανεί σύντομα.

Η Ελβετία, «νονός» της Κύπρου

Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν και μια άλλη ιστορική διάσταση.

Η Ελβετία για κάποιο λόγο έχει συνδεθεί με την Κύπρο και τις πιο ιστορικές στιγμές της.

Είναι μάλιστα ο «νονός» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ήταν στη Ζυρίχη το μακρινό 1959 που συνομολογήθηκαν οι Συμφωνίες (γνωστές ως Ζυρίχης-Λονδίνου) με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

Ηταν εδώ που τον Αύγουστο του 1974 η Τουρκία απέστειλε τελεσίγραφο, μετά την απόρριψη του οποίου άρχισε η δεύτερη φάση της εισβολής με αποτέλεσμα να θέσει υπό κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ηταν επίσης στην Ελβετία, και συγκεκριμένα στο Μπούργκενστοκ, που το 2004 οι δύο πλευρές κατέληξαν στο γνωστό Σχέδιο Ανάν.

Ηταν, τέλος, εδώ που μέσα στο 2016, στο Μον Πελεράν, πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, οι οποίες οδήγησαν τελικά στη Γενεύη.

Υπάρχει όμως και μια συμβολική σημασία στην παρουσία της Ελβετίας στα κυπριακά δρώμενα.

Η Ελβετία είναι ο καθρέφτης όπου τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να κοιταχτούν αν θέλουν να φτάσουν σε λύση και μαζί να χτίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τον τόπο τους.

Να κοιταχτούν στον καθρέφτη της Ελβετίας για να δουν πώς λειτουργεί ένα πολυεθνικό κράτος, πώς ευημερεί ένα κράτος με γαλλόφωνους, γερμανόφωνους και ιταλόφωνους πολίτες και αντίστοιχα καντόνια.

Να δουν και να παραδειγματιστούν από το ελβετικό μοντέλο-ρολόι και, το κυριότερο, να αντιληφθούν ότι οι διαφορές και η διαφορετικότητα δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να χωρίζουν τους λαούς, αλλά να τους ενώνουν.

Αν όλοι το αντιληφθούν αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα να βρεθεί η λύση και να γεννηθεί μια νέα, ομόσπονδη, ειρηνική και ευημερούσα Κύπρος. πηγη

One thought on “Συνομιλίες εδώ και 40 χρόνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s