"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Ούτε συμφωνία,ούτε ναυάγιο : Οι εκτιμήσεις του «Eurasia» για το Κυπριακό


cyprus_map2Ούτε κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης για την Κύπρο, αλλά ούτε και μια συμφωνία για την επανένωση της νήσου, βλέπουν οι αναλυτές του think tank γεωστρατηγικής Eurasia Group, στην τελευταία ανάλυσή τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας μάλιστα ότι η διαδικασία θα οδηγηθεί σε παράταση μέσα στους επόμενους μήνες λόγω της τουρκικής επιφυλακτικότητας.

Οι αναλυτές του Eurasia Group τονίζουν ότι ενώ διαφαίνεται στον ορίζοντα η σύγκλιση της πολυμερούς συνόδου, η διαδικασία των συνομιλιών παίρνει χαρακτήρα ανοικτού χρονικού ορίζοντα, γεγονός που σημαίνει ότι τα πέντε βασικά ζητήματα (εδαφικό, περιουσίες, διακυβέρνηση, οικονομία και ενσωμάτωση στην Ε.Ε.) παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη

Οι αναλυτές θεωρούν απίθανο οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αποτυχία αυτή την εβδομάδα, καθώς καμία πλευρά δεν θέλει να χρεωθεί ένα ναυάγιο, ειδικά οι δύο Κύπριοι ηγέτες που έχουν και οι δύο επενδύσει πολιτικά στη διαδικασία και τάσσονται υπέρ της λύσης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξει μια ουσιαστική διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω των διαφορετικών απόψεων της Τουρκίας και της Ελλάδας σε ζητήματα ασφαλείας. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν την διάσκεψη προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφορές.

Αυτή η έλλειψη προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων σηματοδοτεί την απροθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει προς το παρόν στην επανένωση της Κύπρου. Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Τουρκία και όλες τις άλλες πλευρές σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας εκτιμάται ότι θα είναι και ο κύριος λόγος που οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Κωλυσιεργία Ερντογάν μέχρι να αλλάξει το τουρκικό σύνταγμα

Το Eurasia Group θεωρεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κωλυσιεργεί έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Ο Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία για να περάσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μεταβάλει τη χώρα σε προεδρική δημοκρατία. Για να το επιτύχει αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο Ερντογάν θα χρειαστεί την κοινοβουλευτική στήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) – το οποίο κρατά σκληρή στάση στο Κυπριακό – για να θέσει τις συνταγματικές αλλαγές σε δημοψήφισμα. Αλλά ακόμη και μετά την ψηφοφορία στη τουρκική βουλή, ο Ερντογάν θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους των εθνικιστών να υποστηρίξουν στο δημοψήφισμα την συνταγματική αλλαγή. Συνεπώς εκτιμάται ότι ο Ερντογάν δεν θα προβεί σε καμία παραχώρηση σε ζητήματα ασφαλείας για την Κύπρο πριν το δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει μακροπρόθεσμα κίνητρα για την υποστήριξη μιας συμφωνίας για την Κύπρο, εκτιμούν οι αναλυτές του Eurasia, και αναφέρουν τα ζητήματα από τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο, την μείωση των επιβαρύνσεων λόγω των χρηματοδοτικών συνεισφορών προς το ψευδοκράτος, αλλά και τα οικονομικά ερρείσματα μέσα από επενδύσεις στην επανενωμένη Κύπρο.

Μετά το δημοψήφισμα για την συνταγματική αλλαγή, ο Ερντογάν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίζει λιγότερες αντιστάσεις στο εσωτερικό για να προχωρήσει στην αποδοχή της επανένωσης και είναι πιθανό να αποδεχθεί ένα κείμενο συμφωνίας που θα του παρουσιαστεί, ακόμη κι αν δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ασφάλειας στην Κύπρο.

Τα συμφέροντα στην επανενωμένη Κύπρο

Το Eurasia Group θεωρεί ότι μια συμφωνία στο ζήτημα της ασφάλειας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των δύο κύπριων ηγετών να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Αγκυρα να συνεχίσει να έχει κάποιο είδος της συμμετοχής στο νησί, αλλά χωρίς μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία, ούτε με το δικαίωμα μονομερών παρεμβάσεων. Είναι απίθανο η Τουρκία να παραιτηθεί πλήρως από τα δικαίωματά της στο νησί, καθώς αυτό θα σήμαινε και παραγραφή των χρημάτων που έχει “δανείσει” στο ψευδοκράτος. Κατά συνέπεια, η Τουρκία θα χρειαστεί κάποιου είδους συμβιβασμό για διατηρήσει τα προσχήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, καθώς και για να κατευνάσει μια μερίδα των Τουρκοκυπρίων που ανησυχούν. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s