"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Πάμε προς «Συμφωνία Πλαίσιο» στο Κυπριακό


cyprus_map2Τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα για την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό άρχισαν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους και τα press rooms στο «Παλάτι των Εθνών». Ένας αέρας αισιοδοξίας φαίνεται να πνέει τώρα, λίγες μόνο ώρες πριν από την εκπνοή του χρόνου διεξαγωγής των συνομιλιών που αφορούν τα πέντε (από τα έξι συνολικά) κεφάλαια, δηλαδή αυτά που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Ως γνωστόν, το έκτο κεφάλαιο (Ασφάλεια και Εγγυήσεις) θα απασχολήσει αύριο Πέμπτη τη Διεθνή Διάσκεψη.

Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα που δόθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ένα σημαντικό μήνυμα όταν κανείς καταφέρει να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές και να αποκρυπτογραφήσει τα λεγόμενά του.

Η όλη εικόνα της ενημέρωσης από τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι συνομιλίες πάνε καλά και η κατάληξη θα είναι θετική.

Την ίδια ακριβώς φράση χρησιμοποίησε και κυβερνητικό στέλεχος, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά.

Βεβαίως δεν έγινε από κανέναν λόγος για τελική συμφωνία επί του Κυπριακού σ’ αυτήν τη φάση. Ομως, όπως όλα δείχνουν και απ’ ό,τι φαίνεται, το δικό μας ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οδηγούμαστε στην επαλήθευση της πρόβλεψης που κάναμε σχετικά για τη «συμφωνία πλαίσιο», με την οποία θα κλείσει ο κύκλος των τριήμερων συνομιλιών της Γενεύης.

Ο κ. Έιντε ήταν σαφής στις δηλώσεις του, όταν είπε πως στη συνέχεια οι δυο πλευρές θα πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες θεμάτων, όπως τα συντάγματα και άλλα ομοσπονδιακά ζητήματα, των οποίων οι λεπτομέρειες θα αφεθούν για μετά.

Και τούτο –πρόσθεσε- για να μπορέσει ο λαός να πληροφορηθεί επαρκώς και συγκεκριμένα τις πρόνοιες της συμφωνίας ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί κατά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Η νύχτα θα είναι πάντως μακρά και ως τότε πρέπει κανείς να κάνει υπομονή για να δει πού θα καταλήξουν τα πράγματα.

Όπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος ο κ. Έιντε, σε σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του μετά την ενημέρωση, «και το πνεύμα των δύο μερών είναι πρόθυμο, αλλά και οι οιωνοί άριστοι».

Τα τρία σενάρια της διαβούλευσης

Η διαβούλευση για τα εκκρεμή ζητήματα διεξάγονται πλέον σε πολυεπίπεδη μορφή, με τη συμμετοχή των δυο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, των Ηνωμένων Εθνών, των διαπραγματευτών της κάθε πλευράς αλλά και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Εξ αρχής υπήρχαν τρία σενάρια ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Το πρώτο σενάριο είναι να καταλήξουν σε πλαίσιο συμφωνίας, οπότε ανοίγει η πόρτα για τη Διεθνή Διάσκεψη και συγκεκριμένα τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας σε ανώτατο επίπεδο.

Βεβαίως παρόντες θα είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπό την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, και ο Μουσταφά Ακιντζί σαν ηγέτης της αντίστοιχης τουρκοκυπριακής. Παρών θα είναι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα εκπροσωπεί την Ε.Ε.

Το δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί κάποια σύντομη παράταση στις συνομιλίες ώστε να γίνει κατορθωτή η μετατροπή των συγκλίσεων σε συμφωνίες.

Εξυπακούεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν λυθεί τα βασικά ζητήματα που ακόμα και τώρα εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία και το Εδαφικό.

Για το εδαφικό να αναφέρουμε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει διαρρεύσει και προνοεί έδαφος 28,2% για το τουρκοκυπριακό συνιστόν κρατίδιο, επιστροφή της Μόρφου και 92.000 Ελληνοκύπριων προσφύγων καθώς και 50,4% ακτογραμμής στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο.

Το τρίτο σενάριο είναι ασφαλώς το χειρότερο, δηλαδή να μην υπάρξει κατάληξη και να κηρυχθεί αδιέξοδο, κάτι που είναι θεωρητικά στην ατζέντα αλλά ταυτόχρονα είναι και το πιο απίθανο.

Πάντως σήμερα έχουν εντατικοποιηθεί οι διαβουλεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα σε κεφάλαια που έχουν ήδη συζητηθεί εν όψει μάλιστα της αποψινής κατάθεσης Χαρτών επί του Εδαφικού.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να επικρατεί ως πιθανότερο σενάριο, αντί για λύση, να εξαγγελθεί ένα πλαίσιο αμοιβαία συμφωνημένο και αποδεκτό που θα αποτελέσει την πλατφόρμα για την τελική διευθέτηση.

Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να αποφασίσουν να εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο, αφού θα μιλάμε σαφώς για κάποιου είδους συμφωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Εϊντε είχε δηλώσει πως η εκπροσώπηση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο στάδια, πρώτα να έρθουν οι δεύτεροι τη τάξει και μετά οι πρώτοι, δηλαδή οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νικ. Κοτζιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Να σημειώσουμε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης για την Ελβετία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Με δεδομένο πως Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπηθούν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο δεν αναμένουμε λύση του Κυπριακού στη Γενεύη.

Ανταλλαγή χαρτών

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης στη Γενεύη οι δύο πλευρές κατέθεσαν στο τραπέζι συγκεκριμένους χάρτες που απεικονίζουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές σε περίπτωση λύσης.

Ε/Κ και Τ/Κ έχουν μπει για τα καλά στα βαθιά και μετά την κατάθεση των χαρτών (εδαφικό), θα συζητήσουν θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της διακυβέρνησης (όχι η εκ περιτροπής προεδρία).

Γιούνκερ: «Τελευταία ευκαιρία»

«Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του από τη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι «η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά», ενώ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες.

«Όταν έχει να κάνει με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα, παίρνουν τελικά το μεγαλύτερο ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s