"Greek National Pride" blog / Κύπρος

«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»Γκουτιέρες: Εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό


epa05712441 United Nations Secretary General Antonio Guterres, (L), and United Nations Special Envoy Espen Barth Eide, (R), attend the Conference on Cyprus at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 12 January 2017. EPA/PIERRE ALBOUY / POOL

Στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, έχοντας στο πλάι του τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις ως τώρα συνομιλίες, με την επισήμανση ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν μια μόνιμη, και όχι μια βιαστική λύση. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία ρύθμιση για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής Κύπρου», δήλωσε εξάλλου.

Αναλυτικά, ο κ. Γκουτιέρες εξήρε τους δύο ηγέτες για το θάρρος που επέδειξαν στον 20μηνο διάλογο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε η Κύπρος να είναι και πάλι ενωμένη. Χάρη στις προσπάθειες των δύο ηγετών είναι εφικτό να ξεκινήσει σήμερα στη Γενεύη η ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο, όπου για πρώτη φορά κάθισαν στο τραπέζι όχι μόνο οι δύο κοινότητες, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού

Η πρωινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, υποστήριξε, καθώς αναγνωρίστηκε η πολυπλοκότητα των ζητημάτων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ε/κ και της τ/κ πλευράς σε θέματα ασφαλείας, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναγνώρισε δε, ότι υπάρχει ασφαλώς ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. Άλλωστε, όπως ανέφερε, θαύματα και άμεση λύση κανείς δεν περιμένει, αντιθέτως επιζητείται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως θα αξιοποιηθεί όσος χρόνος είναι απαραίτητος για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να υποστηρίζει τις δύο πλευρές, ώστε να είναι σε θέση να φτάσουν σε συμφωνία, συμπλήρωσε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια, πως «η λύση θα είναι ένα σύμβολο ελπίδας γι’ όλο τον κόσμο».

Στόχος είναι, όπως είπε αμέσως μετά, η εξεύρεση λύσης σε σειρά ζητημάτων, με την επισήμανση «είμαστε πολύ κοντά σε μία ρύθμιση για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής Κύπρου».

Ο Αντ. Γκουτιέρες έκανε επίσης αναφορά στα δημοψηφίσματα, αναφορά που προκάλεσε το θετικό νεύμα του Κύπριου Προέδρου: η συμφωνία δεν θα είναι συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί από το λαό μέσα από δημοψηφίσματα. Με άλλα λόγια, είτε θα υπάρξει καθαρή λύση, η οποία θα υποστηρίζεται από τις δύο πλευρές και τους πολίτες, είτε θα υπάρξει αποτυχία, σημείωσε.

Στο ερώτημα αν αναμένονται οι ηγέτες των τριών εγγυήτριων δυνάμεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και με τη συμμετοχή ηγετών, εφόσον αυτή απαιτείται.

Τέλος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι στην αρχή τους, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη, αφού αυτό είναι κάτι που αξίζει ο λαός της Κύπρου και χρειάζεται όλος ο κόσμος.  πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s