"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται εκθέσεις – βαρόμετρο του ΔΝΤ για την Ελλάδα


dntΤις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις, που για μία ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η μία έκθεση αφορά στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία είναι καθοριστική, καθώς η αποτίμηση του ΔΝΤ αναμένεται να διευκολύνει ή όχι την παροχή ρευστότητας στη χώρα μας, την εύρεση πόρων από την ΕΚΤ και το κατά πόσο η ελληνική οικονομία είναι φερέγγυα.

Οι υπόλοιπες εκθέσεις καταγράφουν συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τον απολογισμό του προγράμματος και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Ο κ. Ράις εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την καθυστέρηση δημοσίευσης των εκθέσεων, αφού η έκθεση για το χρέος είναι λεπτομερής και υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά, όπως υποστήριξε.

Πρόσθετα μέτρα για πλεόνασμα 3,5%

Επέμεινε στη θέση του ΔΝΤ για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλιώς εάν πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ στο κείμενό του ζήτησε περαιτέρω μείωση συντάξεων και αφορολόγητου απελευθέρωση των απολύσεων και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Στη συνέχεια ο κ. Ράις συμπλήρωσε ότι συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του.

Ακόμη το δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Τζέρι ΡάιςΆνγωστο πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις | IMF

«ΔΝΤ – Ε.Ε. υπεύθυνοι για την καθυστέρηση»

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να προαποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι «η αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σημείο, όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ κάνουν διαφορετικές προβλέψεις για την μακροοικονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεγεθών της».

Από τη μία πλευρά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, λένε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, το ΔΝΤ, από την άλλη μεριά, ισχυρίζεται ότι με τα όσα έχουν ψηφισθεί -κατά τη γνώμη μας απαισιόδοξα το ισχυρίζεται αυτό και ούτως ή άλλως έχει διαψευσθεί από τη μέχρι τώρα πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας- ότι το 2018 θα επιτευχθεί πλεόνασμα, ύψους 1,5%.

«Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτήν τη θέση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «όπως δεν την αποδέχεται και η Κομισιόν με βάση τις δικές της προβλέψεις. Από εκεί και πέρα το ΔΝΤ, λέει ότι μετά την λήξη του προγράμματος να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου στο 1,5%, έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι βιώσιμο. Η Γερμανία, από την δική της πλευρά, λέει ότι δεν συζητά οποιαδήποτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και δεν συζητά, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση, την απομείωση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητά το ΔΝΤ.

»Το πρόβλημα εδώ δεν είναι τεχνικό. Είναι μια πολιτική διαφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, της Γερμανίας σε μεγάλο βαθμό, αλλά και του ΔΝΤ. Θεωρούμε ότι από την στιγμή που το πρόβλημα είναι πολιτικό, μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να δοθεί».

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε στη Deutsche Welle ότι «αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Πάντως, δέχεται ότι υπάρχει ένα σημείο όπου το Ταμείο «έχει δίκαιο και αντιμετωπίζει αγκυλώσεις από την πλευρά ορισμένων Ευρωπαίων – δυστυχώς κυρίως από τη γερμανική πλευρά: η ανάγκη ρύθμισης του χρέους όπου προφανώς θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναία μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν αυτά τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για πολλά χρόνια όπως φαίνεται να ζητούν ορισμένοι Ευρωπαίοι».

Βολφγκανγκ ΣόιμπλεΣόιμπλε: Δεν ταυτίζονται τα συμφέροντα της κυβέρνησης και της χώρας | AP Photo/Markus Schreiber

Νέα επίθεση Σόιμπλε στην κυβέρνηση

Επίθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ισχυριζόμενος μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα μειώσει την «ετοιμότητα» για μεταρρυθμίσεις στη χώρας μας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η απομείωση του χρέους «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ίσως είναι καλή για τα συμφέροντα των κυβερνόντων πολιτικών, αλλά αυτά δεν απαραίτητα τα ίδια με εκείνα της χώρας».

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, κάλεσε γενικότερα την ΕΚΤ να τερματίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης φέτος και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s