"Greek National Pride" blog / Κύπρος / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Υπονομεύει κάθε προοπτική επίλυσης ο Ερντογάν


erdogapasasΑδιάλλακτος εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων» και ψαλιδίζοντας έτσι κάθε προοπτική για λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Αποχωρώντας από τέμενος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «η «Βόρεια Κύπρος» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις σημείωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την «Βόρεια» και την «Νότια Κύπρο». Τα είχαμε πει και παλαιότερα».

Μάλιστα, ανέφερε πως «παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο».

Σκληρή η απάντηση Κοτζιά

Σκληρή ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

Μετά τη χθεσινή μαραθώνια σύνοδο, ο κ. Κοτζιάς είπε το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Κυπριακό είναι ζήτημα πάνω απ’ όλα κατοχής.

«Μια λύση δεν μπορεί να αφήνει ούτε νικητές ούτε ηττημένους», είπε | Laurent Gillieron/Pool Photo via AP

«Πρώτη φορά τέθηκε η επιστροφή των χαμένων εδαφών»

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας το ζήτημα της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων σημείωσε ότι «αστάθεια διασφαλίζει και μόνο η παρουσία στρατευμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και τίποτα άλλο. Η θέση που υπάρχει είναι για κατάργηση εγγυήσεων και ρύθμιση της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων ».

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για πρόοδο, που όμως δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό προσδοκιών της κυπριακής Δημοκρατίας, και είπε ότι η Ε.Ε. έχει λόγο στη διαδικασία.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά από το 1974 «η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη για επιστροφή των χαμένων εδαφών μας» και αναφέρθηκε στους δύο στόχους «να αποτραπεί αδιέξοδο και να διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε εδαφικό και ασφάλεια εγγυήσεις».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για να συμπληρώσει ότι «αναγνωρίζεται πλέον ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να είναι απειλή για τον άλλο. Κατά τη χθεσινή σύνοδο η κάθε πλευρά ανέφερε πως βλέπει να διαμορφώνεται το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων».

Η Διάσκεψη για την Κύπρο ήταν μόνο για ασφάλεια και εγγυήσεις και όχι για οτιδήποτε άλλο. Η χρηματοδότηση είναι ένα ουσιώδες θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε χθες. Η απάντηση Γιούνκερ ήρθε μετά από πρόκληση Τσαβούσογλου.

Ακόμη, ευχαρίστησε την Αθήνα για τη συνεργασία τονίζοντας ότι «ουδεμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα, είμαστε σε πλήρη σύμπλευση».

Σε επίπεδο τεχνοκρατών η συνέχεια

Πάντως, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα για να επαναληφθεί η Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση που ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα ετοιμάσει έναν κατάλογο ερωτημάτων τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, πιθανώς στις 23 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα πρότεινε μία ομάδα να καταγράψει τα ξένα στρατεύματα και τον οπλισμό τους και να επιβλέψει την αποχώρησή τους από την Κύπρο, ενώ άλλη ομάδα να προετοιμάσει τις νέες συνομιλίες μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων.

Επικεφαλής της ελληνική πλευρά θα είναι ο γενικός γραμματέας του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος και της ελληνοκυπριακής, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά μίλησε για την «απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου». Είναι επιτυχία ότι ξεκίνησε η συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, για το ότι οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες εξήρε την προσπάθεια των δύο ηγετών για την επανένωση του νησιούΟ Αντόνιο Γκουτιέρες εξήρε την προσπάθεια των δύο ηγετών για την επανένωση του νησιού | LMartial Trezzini/Pool Photo via AP

Η κοινή ανακοίνωση

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι συζητήσεις υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη.

«Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας».

ΤσαβούσογλουΤσαβούσογλου: Παραμύθι ο ισχυρισμός πως η Ε.Ε. μπορεί να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη | AP Photo/Darko Vojinovic

Τουρκία εναντίον Ε.Ε.

Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως ο ισχυρισμός πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης».  πηγη

One thought on “Υπονομεύει κάθε προοπτική επίλυσης ο Ερντογάν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s