"Greek National Pride" blog / ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλο στοίχημα η επιτυχία του ΕΦΚΑ


petropoulosΝέα ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με εξατομικευμένη προσέγγιση στα οικονομικά του οφειλέτη, προαναγγέλλει με τη συνέντευξή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Ο «αρχιτέκτονας» της νέας δομής του μοναδικού πλέον φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, που από μεθαύριο ξεκινά την ουσιαστική λειτουργία του, κάνει λόγο για το μεγάλο στοίχημα της χώρας και δηλώνει ότι μέσα από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ αλλά και με την αξιοποίηση της περιουσίας του ασφαλιστικού συστήματος θα καταφέρει το σύστημα να μη μειώσει το 2019 τις καταβαλλόμενες συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Αναφορικά με τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ο κ. Πετρόπουλος στέκεται στα δηλωθέντα εισοδήματα, λέγοντας ότι δεν προκύπτει γενικευμένη αύξηση των εισφορών με το νέο σύστημα.

Από την άλλη θεωρεί ότι οι 1.000 ελεγκτές που θα ενταχθούν στις υπηρεσίες ελέγχου του ΕΦΚΑ θα καταφέρουν να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

● Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και βέβαια η μεγάλη πρόκληση. Τη Δευτέρα ξεκινάει ουσιαστικά τη λειτουργία του. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών;

Είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας. Δεν είναι μόνο της κυβέρνησης.

Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι έχουμε την ικανότητα να μεταβάλουμε προς όφελος των ασφαλισμένων τη λειτουργία ενός από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς της Ευρώπης.

Κανένας δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος. Επηρεάζει τις ζωές όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως. Από τη γέννηση μέχρι το πέρας της ζωής τους.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν από την τυπική έναρξη λειτουργίας του, κατέβαλε, στις 22 Δεκεμβρίου, ποσό 629.422.572,36 ευρώ σε 1.577.421 χαμηλοσυνταξιούχους.

Κατέβαλε τις συντάξεις Ιανουαρίου νωρίτερα τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα την 20ή Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους κύριας ασφάλισης ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και την 22α Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους των λοιπών φορέων κύριας ασφάλισης.

Επίσης, την 22α Δεκεμβρίου ο ΕΦΚΑ κατέβαλε σε όλους τους υπαλλήλους του τη μισθοδοσία τους.

Συνεπώς, ο ΕΦΚΑ είχε ήδη αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο.

Από την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα λειτουργεί με πληρότητα το ενιαίο Μητρώο ασφαλισμένων για όλες τις λειτουργίες και δηλώσεις.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης διακινούνται ηλεκτρονικά στο efka.gov.gr. Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών και οι νησιώτες μας θα εξυπηρετούνται πλέον ηλεκτρονικά.

Επιδιώκουμε να επεκταθεί εν καιρώ η εξυπηρέτησή τους από όλα τα δίκτυα, ιδίως από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η καθημερινότητα των πολιτών αλλάζει ταχύτατα. Χτυπάμε τη γραφειοκρατία. Σεβόμαστε τους πολίτες.

Ο ΕΦΚΑ γίνεται με όλους του τρόπους φορέας των ασφαλισμένων.

● Για να υπάρξει αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και να μην οδηγηθεί το σύστημα σε μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να παταχθεί η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία. Τι φέρνει η ενοποίηση όλων των Ταμείων στο θέμα της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής;

Ο ΕΦΚΑ θα αξιοποιεί το δυναμικό υπαλλήλων και στελεχών για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στην πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας.

Με την ενοποίηση αντλούμε δυνατότητες για να εξοφλήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2017 τα εφάπαξ που δεν καταβάλλονταν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και τις περίπου 95.000 συντάξεις, ύψους σχεδόν 860.000.000 ευρώ, που μένουν απλήρωτες ακόμη και πάνω από 4 έτη.

Ετσι κερδίζουμε τη εμπιστοσύνη όλων στην κοινωνική ασφάλιση.

Ετσι νομιμοποιείται η αξίωσή μας για συμμόρφωση όλων στις κοινές μας υποχρεώσεις ανάλογα με τις δυνάμεις μας.

Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας.

Η ίδρυση 11 κέντρων περιφερειακής ασφάλισης που θα πλαισιωθούν με 1.000 στελέχη για ελέγχους με σκοπό τη σύλληψη και την αποτροπή της εισφοροδιαφυγής καθίσταται εφικτή λόγω της ενοποίησης.

Μέχρι τώρα το ΙΚΑ διέθετε μόλις 34 άτομα για ελέγχους. Συντριπτική σύγκριση.

● Πολύς λόγος γίνεται για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων. Τι απαντά ο αρμόδιος υπουργός; Υπάρχει αύξηση των εισφορών;

Οι εισφορές καταβάλλονται πλέον επί των καθαρών εισοδημάτων. Τα εισοδήματα είναι πραγματικά.

Με το προηγούμενο σύστημα οι εισφορές υπολογίζονταν σε εισοδήματα που σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν.

Γι’ αυτό οι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ πολλαπλασιάζονταν.

Οι επαγγελματίες που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δήλωσαν σε ποσοστό 71,7% καθαρό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, σε ποσοστό 79,2 % καθαρό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και σε ποσοστό 99% καθαρό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Επιστήμονες ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ δήλωσαν σε ποσοστό 76,5% καθαρό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, σε ποσοστό 81,2% καθαρό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και σε ποσοστό 87,7% έως 20.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις των επιστημόνων, στα Ταμεία των οποίων δεν εισέρχονται πλέον κοινωνικοί πόροι, προκύπτει αύξηση εισφορών στα πολύ υψηλά εισοδήματα και υπάρχει μέριμνα για μικρότερη επιβάρυνση χαμηλών εισοδημάτων, με την πρόβλεψη (άρθρο 98) έκπτωσης αντιστρόφως ανάλογης του ετήσιου εισοδήματος, η οποία για τα εισοδήματα από 7.033 μέχρι 13.000 ευρώ φτάνει στο ποσοστό του 50%.

Δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς στο Ταμείο Νομικών τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους ύψους 231.000.000 ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε μόλις 49.000.000 ευρώ το 2013 και πλέον μηδενίστηκαν, ενώ στο ΤΣΜΕΔΕ τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους ύψους 81.000.000 ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε 16.000.000 ευρώ το 2014 και πλέον μηδενίστηκαν.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στα παραπάνω ταμεία δεν υπήρχε εναλλακτική κάλυψης των ελλειμμάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν αποδεικνύεται κατά γενικό τρόπο αύξηση εισφορών.

Μάλιστα για τους αγρότες, εντός του 2017 θα προκύψει εισφορά μικρότερη εκείνης που κατέβαλαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε ποσοστό 23% (με ετήσιο εισόδημα έως 4.920 ευρώ).

Μελέτες του παρελθόντος είχαν καταδείξει ότι οι αγρότες ήταν στο κατώτατο επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

Τώρα όλοι, και οι αγρότες, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας και αυτή την επιλογή θα υπηρετήσουμε.

● Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πνίγουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι θεσμοί αντιδρούν σε μία νέα ρύθμιση. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της, αφού όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις απέτυχαν παταγωδώς να μειώσουν τις οφειλές;

Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα αντιμετωπίσουμε από τη σκοπιά των διαπιστούμενων δυνατοτήτων πληρωμής εκ μέρους των οφειλετών.

Ποτέ δεν είχε προηγηθεί μελέτη που θα διευκόλυνε μια αποτελεσματική προσέγγιση των οφειλετών, αλλά πάντα ακολουθούνταν μια οριζόντια πολιτική είσπραξης, που δεν συνδεόταν με την πραγματική εισφοροδοτική ικανότητα.

Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε στην είσπραξη οφειλών έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα και από 75.000.000 ευρώ εισπράξεις ανά μήνα, καταφέραμε να εισπράττουμε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016 πάνω από 100.000.000 μηνιαίως.

Επεξεργαζόμαστε με επιστημονικό τρόπο τα σχετικά στοιχεία οφειλών, ώστε μέσα στο 2017 να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές πολιτικές και αύξηση εισπράξεων από τους οφειλέτες. Είμαστε αισιόδοξοι.

● Η προσωπική διαφορά για τις καταβαλλόμενες συντάξεις προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2018. Μετά, τι μέλλει γενέσθαι; Τελικά με ποιον τρόπο θα αποφευχθεί μία ακόμη μείωση των συντάξεων μετά το 2019;

Καλούμε όλους τους ασφαλισμένους, εργοδότες, εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες, σε κοινωνική συμμαχία για να πετύχουμε αύξηση των εσόδων.

Διαθέτουμε περιουσία που πλησιάζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεσμευτήκαμε να οργανώσουμε την ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας ξεπερνά το 1.100.000.000 ευρώ, και ποτέ δεν οργανώθηκε για να αποφέρει ωφέλειες, οι οποίες μπορεί να είναι πολλαπλασιαστικές.

Εξετάζουμε αποτελεσματικές επενδυτικές επιλογές για την καλύτερη αξιοποίηση των 13,7 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε διάφορους λογαριασμούς του ΕΦΚΑ, και θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις δαπάνες λειτουργίας του συστήματος.

Το στοίχημα είναι να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους που δεν κατέβαλλαν εισφορές για το νέο σύστημα, που καθιστά εφικτή την ανταπόκρισή τους, καθώς οι εισφορές συνδέονται απολύτως με το καθαρό τους εισόδημα.

Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων θα μας προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερες παροχές και ορθολογικότερη επιβολή εισφορών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προσωπική διαφορά για τις καταβαλλόμενες συντάξεις δεν θα προστατεύεται μόνο μέχρι το τέλος του 2018.

Ο νόμος καλύπτει διαχρονικά, ως υποχρέωση της κοινωνικής ασφάλισης, τη διατήρηση των συντάξεων στο ύψος που καταβάλλονταν, και να αυξάνονται οι νέες συντάξεις, ώστε να μην υπάρχει διαφορά. Ολοι μαζί μπορούμε.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s