"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Πιο «προχωρημένες οι δηλώσεις Ερντογάν» εκτιμά το ΑΚΕΛ


antros-kiprianouΚληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δηλώσεις να μεταδίδονται όπως γίνονται. «Είδα τις πρώτες ανταποκρίσεις οι οποίες εξέπεμπαν ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που είχαν οι δηλώσεις του Ερτογάν», είπε.

«Δεν μας ικανοποιούν οι δηλώσεις του κ. Ερτογάν. Αλλά πρέπει να πω, ότι σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις του, είναι πολύ πιο προχωρημένες. Με την έννοια ότι για πρώτη φορά, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, κάτι που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα άλλα ζητήματα στα οποία έχει αναφερθεί, και αναφέρομαι κυρίως στα θέματα της διακυβέρνησης, είναι θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θεωρώ λοιπόν ότι τα πάντα θα κριθούν εκεί» ανέφερε.

«Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ο διάλογος είναι απαραίτητο οι σημαντικοί «παίχτες» σε αυτή την προσπάθεια να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις», πρόσθεσε.

Το ΑΚΕΛ, είπε, βρέθηκε κοντά στις δύσκολες κι επίπονες διαπραγματεύσεις για να διατυπώσει προτάσεις και σκέψεις, βοηθώντας έτσι τον ΠτΔ να διαμορφώσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς. «Το πράξαμε επιμένοντας σε θέσεις αρχών. Σε θέσεις που μπορούσαν να συμβάλουν στο ξεπέρασμα προβλημάτων, τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παράλληλα επιχειρήθηκαν επαφές με τ.κ κόμματα ώστε να υπάρξει κατανόηση των ε/κ θέσεων από την τ/κ ηγεσία.

Έγιναν βήματα μπροστά

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε επίσης ότι, πάρα τις δυσκολίες, με τη διαπραγμάτευση έγινε κατορθωτό να προχωρήσει βήματα μπροστά η διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

-Κατατέθηκαν από τις δύο κοινότητες χάρτες για το Εδαφικό. «Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική, παρόλο που προνοεί την επιστροφή μεγάλου ποσοστού εδαφών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με την κατάθεση χαρτών ανοίγει η προοπτική, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίσαμε», είπε.

-Αρχίζει ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα της Ασφάλειας που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση. «Είναι πολύ καλά γνωστό ότι σε αυτό το θέμα οι αρχικές θέσεις των πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Το γεγονός ότι η Τουρκία δέχεται να συζητήσει το θέμα και με εκπεφρασμένη τη θέση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε στήριξης που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

-Πρόοδος επιτεύχθηκε και στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έστω και αν αυτό αφορά θέματα δευτερεύουσας σημασίας. «Η ρητορική ότι η διαδικασία της Γενεύης θα οδηγήσει σε αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις δύο κοινότητες. Όσο και να επαναλαμβάνεται αυτή η κινδυνολογία μελλοντικά, ολοένα και από λιγότερους θα γίνεται πιστευτή», κατέληξε ο Αντρος Κυπριανού. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s