"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: Κάποιοι θεωρούν επιτυχία να είχαμε παραδοθεί στους Τούρκους


kotzias960-thumb-largeΧρήσιμη χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Να λάβουμε υπόψη μας τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, όπου σήμερα, υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής, και επίσης, για την ανάγκη να στηριχθεί ευρύτερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή» , ανέφερε και υπογράμμισε τη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με πέντε χώρες, τη Διάσκεψη της Ρόδου και για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.

Ο κ . Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα επικριτικά σχόλια του τύπου για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό υπογραμμίζοντας πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα, και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Κοτζιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύριε Υπουργέ, συμμετείχατε σήμερα, στη μεγάλη αυτή Διάσκεψη, για την ειρήνη στο Μεσανατολικό, η οποία έχει ιδιαίτερα αμφισβητηθεί για την αποτελεσματικότητά της. Στο τέλος της σημερινής ημέρας, τι ακριβώς πιστεύετε σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητά της;

Κάθε συνάντηση και συνεννόηση είναι χρήσιμη. Ιδιαίτερα για περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη κρίση, όπως είναι η Μέση Ανατολή. Εγώ υπογράμμισα την ανάγκη, να αναπτύξουμε με θάρρος την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στην περιοχή. Να λάβουμε υπόψη μας τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, όπου σήμερα, υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής, και επίσης, για την ανάγκη να στηριχθεί ευρύτερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Ανέφερα τη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, που είναι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με πέντε χώρες, είναι η Διάσκεψη της Ρόδου που θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες, είναι η πρωτοβουλία μας για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.

Πιστεύετε ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική αυτή διαδικασία;

Θα έλεγα ότι έχει μια ιδιαιτερότητα η δική μας ατζέντα, γιατί βάζουμε θετική ατζέντα. Βάζουμε να προωθηθούν θετικές δράσεις και στόχοι που να αναπτύξουν τη διαδικτύωση και κατά προέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή, σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση και την έρευνα μέχρι την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό και το εμπόριο.

Στην ομιλία σας σήμερα, υποστηρίξατε μεταξύ άλλων την ανάγκη καλλιέργειας μιας νοοτροπίας συναίνεσης, συμβιβασμού και όχι σύγκρουσης.

Ναι και αυτό το λέω και για τα Βαλκάνια. Όταν κανείς δεν έχει μια νοοτροπία συναίνεσης και συμβιβασμού στα διεθνή ζητήματα, δεν έχει και στο εσωτερικό του. Βλέπουμε χώρες οι οποίες είναι αυταρχικές ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους γείτονές τους.

Οι 72 χώρες σήμερα, εδώ στο Παρίσι, θεωρείτε ότι έστειλαν έμμεσα ένα μήνυμα στη Διοίκηση Trump …

Δεν νομίζω ότι μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε μηνύματα σε διοικήσεις τρίτων κρατών. Μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα θετικό στις ειρηνικές προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή.

Μπορείτε να μας πείτε με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Παρίσι, νομίζω ότι συναντήσατε τον κ. Harlem Désir;

Ναι συναντήθηκα χθες, με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Harlem Désir για να τον ενημερώσω για τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνογαλλικές σχέσεις και τη στάση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα όπως είναι το BREXIT, αλλά και ιδιαίτερα το Κυπριακό μιας και έρχομαι από τη Γενεύη.

Ακριβώς, σημερινά δημοσιεύματα, κυρίως στο politico, αμφισβητούν τη θετική επιρροή σας σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα;

Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα, και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη: πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων στους τουρκοκυπρίους, και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους ελληνοκυπρίους. Εδώ έχουν γίνει μια σειρά από διαστρεβλώσεις των γεγονότων, πχ λένε ότι επειδή οι τεχνικές ομάδες ξεκινούν να συνεδριάζουν την άλλη εβδομάδα, εμείς διακόψαμε την διαδικασία. Δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχιστεί προχθές, την Παρασκευή, η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο. Όπως ήταν και προγραμματισμένο. Και γιατί έπρεπε να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό; Για να δοθούν οι οδηγίες πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Διότι οι Τούρκοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση, και σηκωθήκαν και φύγανε πρωί-πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν έχουμε χρόνο για πολιτικές διαβουλεύσεις και ας συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν, όμως, να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες. Είχαμε προγραμματίσει πολιτικές διαβουλεύσεις και τη συνέχιση της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο για την Πέμπτη και την Παρασκευή και εκείνοι το ακυρώσανε. Και είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά, ελληνικά ή και άλλα ΜΜΕ τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακυρώσανε τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά, να ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας σας, είχατε και κάποιες άλλες διμερείς συναντήσεις;

Πάντα κάνουμε διμερείς συναντήσεις. Είχαμε σειρά διμερών συναντήσεων και κάναμε μια συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν. Με προσκάλεσαν να επισκεφθώ τις χώρες τους και θα τεθεί στον προγραμματισμό μας.

Και αύριο, κύριε Υπουργέ, πηγαίνετε στις Βρυξέλλες;

Σήμερα το βράδυ πηγαίνω στις Βρυξέλλες. Έχουμε συνάντηση, σήμερα το βράδυ, των 4 ευρωπαϊκών κρατών μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τα οποία έχουμε αναπτύξει κοινή συνεργασία και αύριο έχουμε την κανονική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών με κύρια ζητήματα πάλι τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Συρία και θα γίνει μια ενημέρωση για το Κυπριακό και αργά το βράδυ της Δευτέρας, θα επιστρέψω στην Αθήνα  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s