«Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΙΜΑΜΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ»
Της Χριστίνας Φλάσκου
Άπορρητη έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Intcen) ανατρέπει τα υποστηριζόμενα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, βγάζοντας «λάδι» τον Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
***Όπως αποκαλύπτεται από τη συγκεκριμένη έκθεση ο πρώην Ιμάμης Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν δεν ήταν ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος, αλλά κύρια αιτία αυτού ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν με τις σχεδιαζόμενες εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του που θα λάμβαναν χώρα τον Αύγουστο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αντιδράσεις στην προωθούμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για ισχυροποίηση των εξουσιών του, όπως και τελικά συνέβη με την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.
Η συγκεκριμένη έκθεση θεωρεί απίθανη τη συμμετοχή του ίδιου ***του Γκιουλέν υποστηρίζοντας ότι «ο Γκιουλέν δεν είναι πιθανό να είχε πραγματικά τις δυνατότητες να προχωρήσει σε τέτοια βήματα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Στρατός και οι Γκιουλενιστές θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν μεταξύ τους με σκοπό να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Το Γκιουλενιστικό κίνημα είναι αποκομμένο και κατά κάποιον τρόπο τοποθετείται μακριά από την κοσμική αντιπολίτευση και τον τουρκικό Στρατό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ.Ερντογάν, από την αρχή είχε υποδέιξει ως υπευθυνους του πραξικοπήματος τις ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα και τον προστατευόμενο σε αμερικανικό έδαφος ιμάμη Φ.Γκιουλέν. Μάλιστα, το Τάγμα Γκιουλέν συμμετέχει σε όλες τις εκδλώσεις των Δημοκρατικών και δίνει και δωρεές
***Είναι, βέβαια, γεγονός ότι υπάρχει δίκτυο υποστηρικτών του Γκιουλέν στην Τουρκία, που δημιουργήθηκε με στόχο να επηρεάζει και να ελέγχει την τουρκική κυβέρνηση, που όμως έχει αποδυναμωθεί μετά τις εκκαθαρίσεις στις οποίες είχε προβεί ο Ερντογάν το 2014.
***Σύμφωνα με την έκθεση το πραξικόπημα οργανώθηκε από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας τα οποία ήδη γνώριζαν τις προθέσεις του Ερντογάν να προβεί σε διώξεις εναντίον τους τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, επειδή ήταν οπαδοί του Γκιουλέν, του Κεμάλ και αντίθετοι με το κυβερνών κόμμα AKP.
