"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Τι συζήτησε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό πρέσβη;


f16block52standardsΛακωνική ήταν η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ σχετικά με την συνάντηση σήμερα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Geoffrey R. Pyatt αρκούμενη να αναφέρει ότι συζήτησαν «θέματα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας»

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΕΘΑ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή καθόσον έχει διαπιστωθεί η αναγκαιότητα λήψεως άμεσων μέτρων για ενίσχυση της ικανότητας αποτροπής της Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στις απειλές που έχει απέναντι της.

Χωρίς αυτή την ώρα να επιβεβαιώνεται τίποτα από επίσημης πλευράς, η νέα αυτή συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον αμερικανό Πρέσβη ενδεχομένως να συνδέεται με επικείμενες εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί δηλώσεις του ιδίου, σύμφωνα με τις οποίες, η Πολεμική Αεροπορία θα ενισχυθεί πολύ σύντομα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΑ διαθέτει σήμερα 155 μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon προερχόμενα από τα προγράμματα Peace Xenia I (33) Block 30, Peace Xenia II (38)n Block 50, Peace Xenia III (55) Block 52+ και Peace Xenia IV (30) Block 52+ Advanced, με τελικό στόχος ο στόλος να φέρει όλους τους νέους αισθητήρες και όπλα της διαμόρφωσης Viper εκτός των Block 30 που θα λάβουν απάρτια από νεότερα block που θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο Viper.

Η πρόσφατη κινητικότητα

Σύμφωνα με κύκλους της ΠΑ Εφόσον αποσταλεί το σχετικό LOR από την Ελλάδα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα απαιτηθούν κατ εκτίμηση 6-8 μήνες για την προετοιμασία του LOA από τις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή η παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων F-16V κατ ελάχιστο μετά την πάροδο 24μηνών. Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι περεταίρω καθυστερήσεις θα καταστήσουν δυσχερή τη θέση της ΠΑ απέναντι στην κλιμακούμενη απειλή της Άγκυρας, η οποία έχει εκσυγχρονίσει τα F-16 που διαθέτει ενώ θα αρχίσει να παραλαμβάνει F-35 από το 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη ενημέρωση δημοσιογράφων από τη κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, στα μέσα του περασμένο Δεκέμβρη, παρέστη μεταξύ άλλων και ο Αεροπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα σμήναρχος Scott Miller υποδηλώνοντας σαφώς την κινητικότητα και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως είναι τονιστεί τότε, o στόχος του προγράμματος είναι: «Να αυξηθεί η φονικότητα του αεροσκάφους F-16 , η επιβιωσημότητα, η διαλειτουργικότητα, η βελτιωμένη επίγνωση μάχης για τον χειριστή προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή με παράλληλη βελτίωση του τομέα της τεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας».

Γιατί υφίσταται πίεση χρόνου για την ΠΑ;

Το όλο ζήτημα έχει ασφαλώς οικονομικές και ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις ειδικά στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστική η υποστήριξη που προσδοκά να έχει από την Ουάσιγκτον ο Έλληνας ΥΕΘΑ στην προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος για την ΠΑ.

Και αυτό διότι η ΕΑΒ στην οποία θα εκτελεστούν οι εργασίες αναβάθμισης του στόλου, θα έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονων εργασιών σε 12-15 μαχητικά ετησίως. Συνεπώς εφόσον ο εκσυγχρονισμός αφορά 155 α/φη, το πρόγραμμα θα έχει ορίζοντα 10ετίας. Εάν αποφασιστεί εκσυγχρονισμός σε τμήμα του στόλου της ΠΑ, τότε το χρονικό πλαίσιο αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω.

Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με αυτήν που έχει εκφράσει προσφάτως το ΓΕΑ, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευτεί (ανά πάσα στιγμή) από την πρώτη γραμμή, αριθμός μεγαλύτερος από 20 μαχητικά για εργασίες εκσυγχρονισμού.

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα ένταξης της Ελλάδας σε διαδικασία κατάρτισης μελέτης προδιαγραφών για μελλοντική ένταξη της στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 Lightning II, το οποίο ο ΥΕΘΑ έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι αποτελεί το δεύτερο σκέλος ενίσχυσης του αεροπορικού οπλοστασίου συνδυαστικά με τον εκσυγχρονισμό των F-16 απέναντι στην απειλή των 166 αναβαθμισμένων F-16C/D που έχει σήμερα η τουρκική Αεροπορία συν τα 100 F-35 που θα αρχίσει να παραλαμβάνει σταδιακά από το 2018 έως το 2025.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στο επίκεντρο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για το τρέχον έτος είναι η διεξαγωγή της ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017» η οποία θα γίνει την άνοιξη στην 117ΠΜ με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) καθώς επίσης και συνεργασία Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) των ΗΠΑ με αντίστοιχες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s