Το «κοινό συμφέρον» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και την αγωνία της Γερμανίας για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων στην Τουρκία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος προέτρεψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγγυηθεί τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, ενώ επισήμανε την ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταποκριτές των γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να λάβουν διαπιστεύσεις από τις τουρκικές αρχές.
«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.
«Υπογράμμισα ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση, είπε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το δημοψήφισμα με το οποίο ενισχύονται οι προεδρικές εξουσίες στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει υπό την επιτήρηση αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Στη θέση του ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, απαντώντας στις αιτιάσεις τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και της τουρκικής αντιπολίτευσης, απέρριψε τον κίνδυνο με τη συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των εξουσιών, λόγω της ενίσχυσης του ρόλου του προέδρου.
«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση», είπε. « Υπάρχει νομοθετικό σώμα, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει η Δικαιοσύνη».
«Δεν τίθεται ζήτημα ότι τερματίζεται ο διαχωρισμός των εξουσιών» επέμεινε και συμπλήρωσε:
«Το εκτελεστικό σώμα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εργαστεί γρηγορότερα. Η δικαστική εξουσία θα διατηρήσει την ισχύ της και θα λειτουργεί όπως συνήθως με το νέο σύστημα».