"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ βάζουν «φωτιά» στη διαπραγμάτευση


tsakalotos-lagarde1Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόγραμμα και παρά την «ουσιαστική πρόοδο» που κατέγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνάντηση της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, οι «προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων δυσκολεύουν», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ανακοίνωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο των θεσμών με την Ελλάδα καταγράφηκε πρόοδος και υπάρχουν προσδοκίες για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αλλά δεν καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία και… το «παιχνίδι» συνεχίζεται, με συνεχή άσκηση πιέσεων.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σχολίαζαν πως «στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινό τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώθηκε πρόοδος» ωστόσο, «όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πολιτική λύση προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, είχαν τρίωρη συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε «υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων».

Η ανακοίνωση

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα» σημειώνει εισαγωγικά η ανακοίνωση.

Οι θεσμοί «θα αποτιμήσουν την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup» που είναι προγραμματισμένο στις 20 Φεβρουαρίου, καταλήγει το κείμενο που δόθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ήταν όλοι εκεί

Στη σύσκεψη της Παρασκευής έλαβαν μέρος και οι Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών ήταν ο Πολ Τόμσεν.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση.

«Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.

Τσακαλώτος-Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί-Κερέ

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο προσκείμενη πηγή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επιβεβαιώνουν τη συνάντηση.

Reuters: Κοινή στάση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν να κατέβουν με κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Ένα βήμα από όλους

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, με δήλωσή του στους Financial Times, κάλεσε τους εταίρους να κάνουν ένα βήμα για σύγκλιση.

«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, προσθέτοντας «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε το βράδυ της Πέμπτης εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης το Euro Working Group.

Στο μεταξύ, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» επισήμανε ότι «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα το λύσει η Ευρώπη».

Όπως επισήμανε, φαίνεται να προκαλείται συνειδητά από πολιτικούς ένα σενάριο κρίσης, του οποίου είναι αβέβαιη η λύση, «επειδή δεν γνωρίζουμε τον ρόλο του ΔΝΤ κάτω από την επιρροή των ΗΠΑ του Τραμπ».

Και κατέληξε ότι δεν κατανοεί την επιμονή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «συμμετοχή η οποία θα ήταν μία επιπλέον επιπλοκή, η οποία δεν συμβάλλει ουδόλως στην ουσιαστική λύση του προβλήματος, και δεν υπάρχει ούτε οικονομική ούτε πολιτική αιτιολογία της».

Προληπτικά μέτρα και τεχνική συμφωνία

Την Πέμπτη το EuroWorking Group δεν συζήτησε αναλυτικά για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, συμπεραίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Θέτει, όμως, εκβιαστικά και την προϋπόθεση η Αθήνα να νομοθετήσει νέα μέτρα.

Όπως αναφέρεται, οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου.

Αν και τότε υπάρχει η πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s