"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Διαπραγμάτευση με «όπλo» τα στοιχεία της Eurostat


tsipras-moscovici-630_0Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό είχε το πρωί στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αποτιμώντας την επίσκεψη Μοσκοβισί η εκπρόσωπός του Άνικα Μπράιτχαρτ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στους οποίους ο επίτροπος μετέφερε το μήνυμα της Κομισιόν που δεν είναι άλλο από το ότι όλοι εργάζονται εντατικά για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τo Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα είναι ένα ακόμα στάδιο στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, πρόσθεσε η ίδια και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για να διευκολύνουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, κοινοτικές πηγές σχολίαζαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι στόχος είναι να υπάρξει «πολιτική πρόοδος» έως το προσεχές Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον Πιερ Μοσκοβισί το μήνυμα «φτάνει πια με τη λιτότητα» και υπογράμμισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας».

«Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του διαλόγου του με τον Ευρωπαίο επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου, και υπογράμμισε ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καταστροφική τη συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λογικών».

«Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας», είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

«Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις. Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», είπε.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους της Ελλάδας προσπαθώντας για σύναψη συμφωνίας, πράγμα το οποίο είναι αρκετά δύσκολο», διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ είπε ότι «οι αριθμοί μας (της Κομισιόν) είναι στο τραπέζι, οι αριθμοί μας είναι επιβεβαιωμένοι από τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του, χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Αυτό συνιστά εγγύηση και ασφάλεια για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι και ο καθένας να είναι ικανοποιημένος με τις παραμέτρους που θα συμφωνηθούν».

Όσον αφορά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει προληπτικά πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας μόνο ότι «πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων, των αναγκών του προγράμματος και της ευημερίας. Αυτή η ισορροπία σημαίνει κάποια μέτρα από τη μια και κάποια θετικά μέτρα από την άλλη».

INTIME NEWS

Προηγήθηκε συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, με τον επίτροπο να δηλώνει ακόμη μία φορά την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να σημειώνει τόσο την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσο και την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση, όπως πάντα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προετοιμάσαμε την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει καταγραφεί πρόοδος και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της στην ευρωζώνη», είπε.

Έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους, πρόσθεσε (σ.σ. όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, χθες βράδυ υπήρξε επικοινωνία Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ, κατά την οποία ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί).

«Ανέκαθεν η δίκη μου αίσθηση ήταν και είναι πως χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της ευρωζώνης. Η κατάσταση εδώ έχει βελτιωθεί και οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση τόσο το 2017 όσο και το 2018. Επίσης οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, ακόμη και να ξεπεραστούν, αλλά γι’ αυτό απαιτούνται προσπάθειες, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των πλευρών. Υπάρχει όμως η θέληση για εξεύρεση λύσης και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», σημείωσε.

Προσερχόμενος στο υπουργείο ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι δανειστές και κυβέρνηση είναι κοντά σε συζητήσεις αλλά επισήμανε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Εκτίμησε, πάντως, ότι η 20ή Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα.

INTIME NEWS

Ο Γάλλος επίτροπος μετέβη και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρασημοφορήθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος.

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μοσκοβισί στην υπεράσπιση της ενότητας της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, καθώς και στην πολύ θετική στάση του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη μεγάλη τιμή, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της Ευρώπης και της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη, που δίνει εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλο θάρρος.

«Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον φοίνικα θεωρώ, είναι μια χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει μέσω των ηγετών της», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί και προέτρεψε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα συνεχίσει να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς και ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι θα συνεχίσει να είναι ένας απαιτητικός φίλος για την Ελλάδα, που θα βρίσκεται πάντα πλάι της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι σημείο αναφοράς για όλους μας στην Ευρώπη.

INTIME NEWS

Κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη μια Ευρώπη που λύνει προβλήματα, όχι που δημιουργεί ή πολλαπλασιάζει προβλήματα.

Το 2017 δεν μπορεί να είναι μια χρόνια αδράνειας για την Ευρώπη. Τα επιτεύγματα του προηγούμενου μισού αιώνα απειλούνται, σημείεωσε ο επίτροπος ο οποίος γεννήθηκε –όπως είπε- τη χρονιά που υπεγράφη Συνθήκη της Ρώμης και ανήκει στην «πρώτη γενιά στη Δυτική Ευρώπη που δεν έζησε την καταστροφικότητα του πολέμου».

«Ισχυρή φιλοδοξία μου, να χτίσουμε μια πιο πολιτική Ευρώπη, με μια ισχυρή ευρωζώνη στην καρδιά της», πρόσθεσε.

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η τελετή περίπου 30 φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητο τον τεχνοκράτη» και εκφέροντας συνθήματα κατά Ε.Ε. και ΔΝΤ.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s