"Greek National Pride" blog / Κύπρος

«Εκτός τόπου και χρόνου η απόφαση της Βουλής για την ένωση»


cyprus_flagΣε μια κίνηση που ίσως αποδειχθεί καταλυτική σε ότι αφορά το μέλλον των συνομιλιών, και ειδικά τη συνάντηση των δυο ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις για μια απλή αναφορά την οποία θεωρώ, ναι, ότι ήταν εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά, αλλά και από πλευράς στόχου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλούσε στη Λεμεσό όπου μετέβη για να επιληφθεί των σοβαρών προβλημάτων με το λιμάνι της πόλης. «Ουδέν κόμμα ισχυρίζεται ή προβάλλει ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι η ένωση. Αντίθετα ακόμη και όσοι αντιτίθενται στη διζωνική δικοινοτική, αυτό που προβάλλουν είναι τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του επανέλαβε: Συνεπώς ας αφήσουμε «τις αιτιάσεις και ας, με παρρησία, δηλώσουμε αν είμαστε έτοιμοι επιτέλους να διαπραγματευτούμε με σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της κάθε μιας πλευράς. Οι όποιες φοβίες εκφράζονται από τουρκοκυπριακής πλευράς, παρά το ότι η αφορμή δόθηκε από δικής μας πλευράς, δεν δικαιολογούνται γιατί απλούστατα υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητεί να επανασυζητηθεί στη Βουλή το θέμα του δημοψηφίσματος για να μεταβεί στις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Βουλή ων Αντιπροσώπων είναι ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν δέχεται εντολές ή υπαγορεύσεις από οποιονδήποτε. Με αυτά που λέω δεν σημαίνει ότι θέλω να δημιουργηθούν περαιτέρω επιπλοκές, απλά λέω ότι θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει τι ζητά και τι επιδιώκει.

Ουδέποτε έθεσα θέμα στον κ. Ακιντζί ότι θα πρέπει να επιβληθεί στην παράνομη διοίκηση η οποία είτε παίρνει αποφάσεις που αντιβαίνουν στην κοινή γραμμή είτε έχει διαφορετικές απόψεις. Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει το υπέρτατο συμφέρον της Κύπρου που καλύπτει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

«Εχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο»

Επίσης, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «έχουμε σημειώσει μια σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα, θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε πάρα πέρα το χρόνο, έτσι ώστε να πετύχουμε, αν είναι δυνατόν, το συντομότερο συγκλίσεις που να επιτρέπουν και στις δύο κοινότητες να αποδεχτούν τη λύση.

Οι όποιες φοβίες εκφράζονται, παρά το ότι η αφορμή δόθηκε από δικής μας πλευράς, δεν δικαιολογούνται γιατί απλούστατα υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ότι η απόσχιση ή ένωση κλπ απαγορεύονται ρητώς και είναι εκ των άρθρων του συντάγματος που θα είναι αμετάβλητα. Συνεπώς οποιασδήποτε επιδιώξει το αντίθετο θα βρεθεί και σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ τα οποία και οπωσδήποτε θα υιοθετήσουν τη συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΑΚΕΛ για το χειρισμό του θέματος και κληθείς επίσης να σχολιάσει το ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σέβομαι και εκτιμώ τη σημαντική βοήθεια που το ΑΚΕΛ καταβάλλει προκειμένου να επιτευχθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες λύση, όμως η εξίσωση δεν είναι αυτό το οποίο βοηθά, ιδιαίτερα όταν γνωρίζεις τα γεγονότα, στην ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όταν είναι καλά γνωστό ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η αποφυγή από πλευράς Τουρκίας να εκτεθεί ή να παραθέσει τις θέσεις της όσον αφορά ουσιώδη θέματα, όπως είναι το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Πέραν τούτου δεν πρόκειται να εμπλακώ, ιδιαίτερα στο εσωτερικό μέτωπο, εν γνώσει μου μάλιστα ότι αυτοί που μου ασκούν κριτική είναι και εκείνοι που πιστεύω γνήσια επιδιώκουν τη λύση του Κυπριακού. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι η εξίσωση δεν βοηθά να επιρρίπτονται οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

Διχογνωμία για τις προτεραιότητες Αναστασιάδη: Λύση ή προεδρικές;

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζουν σε συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κύπρου ο Μουσταφά Ακιντζί και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίζεται ότι προτεραιότητα του Αναστασιάδη είναι οι προεδρικές εκλογές του 2018, ενώ αντίθετα, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαιώνει ότι η λύση του Κυπριακού παραμένει η προτεριαότητά του.

Αναλυτικά, ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίζεται ότι το μυαλό του Νίκου Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Στη συνέντευξη του επικαλείται πληροφορίες που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει καλέσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει βήματα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ωστόσο, προσθέτει, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εννοεί να προετοιμάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ακιντζί αναφέρει επίσης ότι έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Νίκο Αναστασιάδη εάν θα διαλυθούν. Για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, τονίζει, πρέπει να γίνουν βήματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος προειδοποιεί για άλλη μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, ο Ακιντζί δεν ξεκαθαρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Κασουλίδης: Δεν θα έπρεπε να έχει αμφιβολίες ο Ακιντζί

Προτεραιότητα του κ. Αναστασιάδη είναι η λύση του Κυπριακού και όχι οι Προεδρικές εκλογές δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Στη δική του συνέντευξη ο κ. Κασουλίδης, τονίζει ότι ύστερα από 22 μήνες διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί, δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του προέδρου Αναστασιάδη.

Δηλώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Ο κ. Κασουλίδης εκφράζει λύπη, που κάποιοι βουλευτές ακόμα και από τον ΔΗΣΥ, έπεσαν στην παγίδα της αποχής και εξέφρασε στήριξη στις πρωτοβουλίες και ενέργειες του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος αναγνωρίζοντας όπως είπε, το αναίτιο και ανεπίκαιρο της απόφασης της βουλής προβαίνει στα δέοντα κοινοβουλευτικά και άλλα μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι υπάρχει έδαφος να συμφωνηθούν τα βασικά θέματα της εσωτερικής πτυχής ως πακέτο πριν από τη Γενεύη, ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει μετά τη διάσκεψη να κλείσουν ή να φθάσουν όσο πιο κοντά σε κλείσιμο των εσωτερικών πτυχών.

Υπέδειξε, ωστόσο, ότι χρειάζονται δύο για να επιτευχθεί αυτό, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ, το οποίο παρακολουθεί τις συνομιλίες μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ποιος ανταποκρίνεται στις συνομιλίες και ποιος όχι.

ΑΚΕΛ: Μην παίζετε το παιχνίδι ακραίων εθνικιστών

Υπερβολική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί, να αποχωρήσει από τις συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη. Στη συνέντευξη του έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην παίζουν το παιγνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, τονίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να επαναρχίσει αμέσως.

Δεν είναι η ώρα σημειώνει, των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων και κάλεσε τους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι ήταν προς την λάθος κατεύθυνση, ανεξαρτήτως, σημείωσε, αν είχε δίκαιο στα όσα ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ, είπε, αναμένει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η διαδικασία.

Απέδωσε σκοπιμότητες στην στάση αποχής που τήρησε ο ΔΗΣΥ στην βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έλαβε υπόψιν τις ισορροπίες, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Χαρακτήρισε επίσης προκλητική την ανάρτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με φωτογραφία του Εζεκία Παπαιωάννου, να μιλά την τότε εποχή για το ενωτικό δημοψήφισμα.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s