"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Βίτσας: «Η ένταση που υπάρχει με την Τουρκία έχει το χαρακτήρα του τεχνητού»


kontsa-630x354Την εκτίμηση του ότι η Τουρκία δημιουργεί τεχνητή κρίση με την Ελλάδα για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης εξέφρασε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος συνοδευόμενος σήμερα από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της Κόνιτσας.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ Βίτσας ανέφερε τα εξής:
«Κατανοούμε πάρα πολύ καλά ότι η ένταση που υπάρχει έχει το χαρακτήρα του τεχνητού. Έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση στη σύμμαχο και γείτονα χώρα και τα προβλήματα που έχει στα ανατολικά της σύνορα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εφησυχάζουμε. Βρισκόμαστε με ένα εναργές πνεύμα. Η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία μας θα εκφραστεί και εκφράζεται και με την αποφασιστικότητα που φαντάζομαι πως όλοι έχουν καταλάβει. Βεβαίως, συγχρόνως λειτουργούμε και σε διπλωματικό επίπεδο. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, οπότε και από αυτή την πλευρά είμαστε έτοιμοι».

Αναφορικά με την ετοιμότητα από την πλευρά των Ε.Δ να απαντήσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης ο ΑΝΕΘΑ τόνισε:
«Η δική μας η προσπάθεια είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι και επιχειρησιακά. Με αυτή την έννοια, τα Γενικά Επιτελεία με τις ασκήσεις, με την εκπαίδευση και με την μόρφωση που παρέχουν στο προσωπικό και με το γεγονός ότι εξελίσσουν και δοκιμάζουν όλα τους τα σενάρια, ενώ δεν ανησυχούν, συγχρόνως προετοιμάζονται».

Προηγουμένως ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της Κόνιτσας είπε τα εξής:

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι εδώ σαν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σ’ ένα τόπο ιστορικό, σ’ ένα τόπο που έχει υμνηθεί για τον ηρωισμό των κατοίκων του, για τον ηρωισμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που πότισαν με το αίμα της ελευθερίας αυτά τα χώματα.
Πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω μια ιστορική αναδρομή αλλά να υπενθυμίσω τις διαχρονικές αξίες της αυταπάρνησης και της θυσίας για το αγαθό της ελευθερίας. Πρέπει να τονίσω, ότι το γεγονός της απελευθέρωσης της Κόνιτσας, δεν έχει μόνο ιστορικό χαρακτήρα αλλά έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, είναι μια υπενθύμιση.

Πρώτο, πως λίγοι άνθρωποι, που όμως έχουν πίστη και έχουν μεγαλείο ψυχής, μπορούν να νικήσουν τους πολλούς που προσπαθούν να τους υποδουλώσουν. Το πάθος για το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει ελεύθερος και η αγάπη για τη ζωή με αξιοπρέπεια, δημιουργεί αυτό το απόθεμα ψυχής.
Δεύτερο, αυτή η προσπάθεια αποτελεί σημείο αναφοράς για τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν – είναι και μια υπενθύμιση για εμάς και τους ακόμα νεώτερους που ζούμε σε αυτή τη χώρα – μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, μέσα από μια ενότητα η οποία θα έχει και στόχους.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι τέτοια μέρα, πριν 104 χρόνια, ο λοχαγός Παπανικολάου, τον οποίο σήμερα θα τιμήσουμε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, μπήκε στην πόλη ως απελευθερωτής και έτυχε μιας πολύ μεγάλης και συγκινητικής υποδοχής.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι αυτά τα 104 χρόνια, η χώρα μας πέρασε πολλά, πολλές δυσκολίες, πολλά προβλήματα αλλά προχωρήσαμε. Κλείσαμε πληγές, εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εθνικού διχασμού. Κλείσαμε πληγές κατοχής από τις ναζιστικές δυνάμεις. Κλείσαμε πληγές εμφυλίου πολέμου. Δείξαμε στον κόσμο, πως πατριωτισμός για εμάς, είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, χωρίς μίσος ή υποχθόνιες σκέψεις για τις πατρίδες των άλλων λαών, με αγάπη και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πέρα από φύλο, χρώμα, φυλή, καταγωγή.

Εσείς εδώ στην Κόνιτσα, είστε η απόδειξη της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τη φρίκη και τη δίνη του πολέμου. Μάθαμε κι εμείς μέσα από δυσκολίες και αγώνες, στην πράξη, πως δημοκράτης είναι ο άνθρωπος που υπερασπίζεται τις ιδέες και τις απόψεις του με πλήρη, όμως, σεβασμό αλλά και δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να κάνει το ίδιο.

Επειδή λοιπόν αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Επειδή θέλουμε να ζούμε με δημοκρατία και ελεύθερη έκφραση. Επειδή δίνουμε πρώτη θέση στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη.

Για αυτά τα επειδή, για αυτό το λόγο και υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία και στέλνουμε παντού το μήνυμα που πρέπει να ακούσουν καλά. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, θέλουμε να ζούμε με αλληλεγγύη, αλλά είμαστε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι.

Σε πείσμα των καιρών η ελληνική συνείδηση ούτε σβήνει ούτε ξεχνά. Κρατάει ζωντανή την κληρονομιά και την παράδοση των προγόνων μας, όχι ως προγονοπληξία αλλά ως ένα ζωντανό παράδειγμα, που οδηγεί τη νέα μας ταυτότητα, τη νέα μας σκέψη που έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, σαν ένα δηλαδή, από τα πιο ένδοξα αλλά και πιο ματωμένα ίσως κομμάτια της ιστορίας.

Με την παρουσία όλων μας εδώ, ας δώσουμε την υπόσχεση στον αγώνα για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, τον ύψιστο σεβασμό και την αγάπη στην πατρίδα».

Απευθυνόμενος στο δήμαρχο Κόνιτσας και απαντώντας στα ζητήματα που αυτός έθεσε, ο ΑΝΥΕΘΑ ανέφερε πως υπάρχει θετική εισήγηση του ΓΕΣ για τη δημιουργία στρατιωτικού μουσείου στην Κόνιτσα, ενώ για το θέμα της φύλαξης των συνόρων και την ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα αντιμετωπίζονται θετικά και στο μέτρο του δυνατού θα υλοποιηθούν.

Ο κ Βίτσας στη συνέχεια έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λοχαγού ΠΖ Παπανικολάου Δημητρίου. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Κόνιτσας, όπου περιηγήθηκε τους χώρους και ενημερώθηκε σχετικά.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s