"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Τροχοπέδη τα εργασιακά για την επιστροφή των θεσμών


Παραμένει η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους, στο θέμα των εργασιακών θεμάτων, με συνέπεια να «παγώνει» -για την ώρα- η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, αλλά και να τίθεται εν αμφιβόλω η πιθανότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το χάσμα των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο ζήτημα φέρεται να διαπιστώθηκε -για ακόμα μία φορά- στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης. Ωστόσο το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ -επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές»- σημείωνε (αργά το βράδυ της Πέμπτης) πως οι συνομιλίες κινούνται προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες. Συμπλήρωναν επίσης πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το προσεχές Eurogroup.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές από τις Βρυξέλλες έβλεπαν «αγκάθια» στην πορεία για την επίτευξη μίας συμφωνίας, παρά την πρόοδο που κατέγραφαν στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών. Κύριο ζήτημα οι ομαδικές απολύσεις, καθώς τέθηκε εκ νέου η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

 Ευκλείδης Τσακαλώτος ΙΝΤΙΜΕ/NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου φαινόταν αποφασισμένο να μην υποχωρήσει σε θέματα αρχών, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Παράλληλα, βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων -έπειτα από ενημέρωση που είχαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου- ανέφεραν πως το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο και δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Όπως εκτιμούσαν, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  πηγη

Σχολιάστε