"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Δείπνο αξιολόγησης


Εντείνονται οι προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και να μην χαθεί ακόμη μια ημερομηνία-ορόσημο για το πρόγραμμα (7 Απριλίου). Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη την Τρίτη στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας σε δείπνο μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών. Επαφές θα έχει στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Βερολίνο.

Κρίσιμη καμπή

Οι βασικές διαφωνίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα εργασιακά, αλλά και το συνταξιοδοτικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αθήνα και δανειστές έχουν απόσταση για το πότε και σε ποιο χρονικό «βάθος» θα επιβληθούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας αρκετές εκκρεμότητες να επιλύσει συναντιέται με τους Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ. Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης έκανε την εκτίμηση ότι η συνάντηση θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών την Ελλάδα.

Με τις διαπραγματεύσεις να φθάνουν σε κρίσιμη καμπή, τηλεγράφημα του Bloomberg αναφέρει πως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί την Πέμπτη -μια ημέρα πριν από το άτυπη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Μάλτας- με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, στο Βερολίνο.

Η εκκρεμότητα του ελληνικού προγράμματος αλλά και οι φωνές που απαιτούν την άμεση παραίτησή του ολλανδού αξιωματούχου αναμένεται να απασχολήσει τους δύο άνδρες.

Παρέμβαση Μοσκοβισί

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της αξιολόγησης απασχόλησε το ευρωκοινοβούλιο, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, να στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Μιλώντας στην ολομέλεια, δήλωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές».

Κρίσιμες επαφές και στην Αθήνα

Στο μεταξύ, ακόμη πιο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, αλλά και ενδεχόμενες «εκπλήξεις» από τους δανειστές, ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν φέρει ξαφνικές αντιρρήσεις και στο παρελθόν καθυστερώντας το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Εκτός του ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, θα φροντίσει την επόμενη εβδομάδα να εκφράσει τις ελληνικές απόψεις και από τη Μαδρίτη, όπου θα βρεθεί για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Μέχρι τότε, όμως, μεσολαβούν δύο επισκέψεις στην ελληνική πρωτεύουσα με ξεχωριστή συμβολική σημασία. Την Τετάρτη καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Πέμπτη έρχεται στη χώρα μας ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Τις επισκέψεις αυτές θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός για να προωθήσει περαιτέρω τα ελληνικά επιχειρήματα.

Αγώνας δρόμου για το Eurogroup

Επισήμως η ελληνική πλευρά κινείται ώστε να μην χαθεί ακόμη μια ημερομηνία-ορόσημο και να υπάρξουν εξελίξεις στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανή μια επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα πριν από εκείνη την ημερομηνία.

Το ελληνικό ζήτημα είναι τέταρτο στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών κάτι που δείχνει ότι ο πήχης μάλλον θα παραμείνει χαμηλά.

«Η λογιστική αντιμετώπιση δεν βοηθάει»

Το πρωί της Τρίτης ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πρόσθεσε ότι «η λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ενώ τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αλλάξουν δραματικά τα οικονομικά δεδομένα και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν από την αρχή.

Χαρακτήρισε «τεχνικά εύκολη» τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων, αλλά μίλησε για ανοιχτά «πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα», όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, πάντως, εξήγησε ότι μπορεί να συμφωνηθεί από σήμερα μέχρι και το Eurogroup η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Όπως πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα οι θεσμοί μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι παίχτες, ωστόσο δε θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.

Ο ξένος Τύπος και η Νέα Δημοκρατία

Με τη διαπραγμάτευση να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο προκαλούν μεν εντυπώσεις ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο φόβος του πολιτικού κόστους οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόρριψη της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών πριν από έναν μήνα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε και δήλωση «πρώην ακτιβιστή του ΣΥΡΙΖΑ» ο οποίος ανέφερε ότι το «κόστος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα μπορούσε να στείλει το κόμμα στα μονοψήφια ποσοστά του παρελθόντος. Ήταν μία συμφωνία που δεν θα μπορούσαν να καταπιούν».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύει ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας του και το πολιτικό του μέλλον» σχολιάζει το κόμμα της Πειραιώς.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κινείται με κριτήριο το πολιτικό κόστος και τις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γι’ αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας. Η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα» καταλήγει η «γαλάζια» παράταξη.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s