"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας προς Βερολίνο μέσω Μαδρίτης: Ώρα για λύση στο χρέος και πρωτογενή


Μετα τη Σύνοδο των χωρών του Νότου ο πρωθυπουργός διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή, τονίζοντας ότι χρειάζεται και ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων, αλλά και να τους τηρούν όλοι. «Τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά», τόνισε

«Η Συρία, το Brexit, το μεταναστευτικό και η ανάγκη να συζητηθεί ξανά το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Μαδρίτη, από όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι είναι ώρα για λύση στο χρέος και αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

AdTech Ad

Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία. Έχουμε καταφέρει από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18. Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για την ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό, που σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έστελνε στην Αθήνα το δικό του μήνυμα «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, βλέπουμε μετά για το χρέος. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Φρεντερίκα φον Τεζενχάουζεν ξεκαθάρισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση δεν επίκεινται για την ώρα αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους. «Στο Eurogroup μόλις αποφασίστηκε με την Ελλάδα, ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε δύο βασικούς τομείς, στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό» τόνισε. «Αυτά τα μέτρα πρέπει σύντομα να νομοθετηθούν, αυτή είναι η συμφωνία, που ισχύει για μας, που ισχύει για τους εταίρους που ήταν εκεί».

Η εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρέαζε αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Ο τωρινός στόχος είναι πρώτα να κάνουμε το οικονομικό σύστημα βιώσιμο, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο ελληνικός προϋπολογισμός να το σηκώσει. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ενδεχομένως να δράσουμε, αλλά αυτή είναι η σειρά, αυτό ισχύει».

Η αναφορά αυτή είχε ερμηνευθεί και ως έμμεση απάντηση- πίεση στη χθεσινή δήλωση του κ.Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν αφού πρώτα συμφωνηθούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Real FM σήμερα είπε μάλιστα ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα έλθουν όλα μαζί σε ένα νομοσχέδιο στις αρχές Μαίου στη Βουλή, τονίζοντας ότι οι βουλευτές όταν ψηφίσουν, θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος.

Ολάντ: Οριστική λύση τώρα στο θέμα της Ελλάδας

Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιόττηα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κοσμό».

Αυτό τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ στις κοινές δηλώσεις των 7 αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της τρίτης Συνόδου, στη Μαδρίτη.

Είπε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s