"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης


Στο φουλ αναμένεται να μπουν οι μηχανές του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την ολιγοήμερη χαλάρωση για τις διακοπές του Πάσχα. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τους τελευταίους σημαντικούς σταθμούς πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ, παράλληλα, μπαίνουν στο τραπέζι οι κινήσεις με ορίζοντα τις επόμενες κάλπες, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές δεν φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σύντομα.

Άλλωστε, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κατευθυνθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αυτοί είναι: Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική με βήμα… ταχύ, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα.

Φεύγουν την Πέμπτη Τσακαλώτος-Χουλιαράκης

Την Πέμπτη αναχωρούν για την Ουάσινγκτον οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.

Τέσσερα ορόσημα μέχρι τον Μάιο

Αναμφίβολα το σημαντικό γεγονός των επόμενων ημερών είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να υπάρξουν και συζητήσεις για το χρέος. Μετά τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον αναμένεται να μπει σε τροχιά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να κλείσουν όλα μέχρι τις 22 Μαΐου.

Συνοπτικά τα επόμενα βήματα:

  • Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.

  • Σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα γραφεί το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (SLA), στο οποίο θα καθορίζονται τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μόνο λίγες ημέρες.

  • Αμέσως μετά η Βουλή θα ψηφίσει κατά πάσα πιθανότητα τα προαπαιτούμενα, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί νομοθετικά οι προϋποθέσεις για τη συνολική συμφωνία. Κατά πάσα πιθανότητα στα προαπαιτούμενα αυτά θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα για τα έτη 2019 και 2020.

  • Μετά την νομοθέτηση θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εγκρίνει τυπικά την τεχνική συμφωνία, θα ελέγξει εάν έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα και θα προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Νέο μήνυμα Λαγκάρντ

Λίγο πριν τις κρίσιμες επαφές στην Ουάσινγκτον η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έσπευσε να στείλει ξανά το δικό της μήνυμα σε Ελλάδα, Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το εσωτερικό μέτωπο

Εκτός από τις γνωστές δυσκολίες στο εξωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν να αντιμετωπίσουν και ανοιχτά μέτωπα εντός της χώρας.

Ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της επερχόμενης συμφωνίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις ενστάσεις των «13» να καταγράφουν ένα μέρος του κλίματος που επικρατεί στο κόμμα. Πάντως, παρά τους προβληματισμούς, η πειθάρχηση στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, αλλά η κυβέρνηση στοχεύει να πάει και ένα βήμα παραπέρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο υπουργικό, κάλεσε τους υπουργούς του για «πολιτική αντεπίθεση ουσίας και όχι επικοινωνιακή», κάτι που ενδέχεται να εκφραστεί με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις (με θετικό πρόσημο) σε Παιδεία, Υγεία και τοπική αυτοδιοίκηση.

Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η σφοδρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εκφράζεται τόσο με τις εξεταστικές επιτροπές για τα σκάνδαλα σε Υγεία και εξοπλιστικά όσο και με την υψηλών τόνων ρητορική που αναμένεται να συνεχιστεί. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s