"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / ΕΛΛΑΔΑ

Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»


«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι επαφές των δύο αξιωματούχων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον.

Επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα

Η Κρ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της συμφωνίας «πακέτο» που θα «κλειδώσει» με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement (SLA) και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης.

Στη συνάντηση επί αμερικανικού εδάφους παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Υπό συζήτηση πλεονάσματα, χρέος και τα δάνεια του ΔΝΤ

Την πόρτα για να εξεταστεί η εξαγορά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (προς την Ελλάδα) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) άνοιξε ο Πολ Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας πως οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.

Ο Π. Τόμσεν με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως «τα νούμερα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα» και πως η χώρα μας μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας πως η διάρκεια του στόχου (3,5%) είναι υπό συζήτηση και εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως θα πρέπει να διατηρηθούν για λίγο χρονικό διάστημα.

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τους δανειστές να ολοκληρώσουν γρήγορα την αξιολόγηση.

Όσον αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε: «Τα χρήματα του ταμείου είναι ακριβότερα (σ.σ. επιτόκια) και σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε την εξαγορά τους από τον ESM», χωρίς να προσδιορίζει χρονικό ορίζοντα.

«Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο Π.Τόμσεν.

Ο Τόμσεν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (stuff level agreement).

Τέλος, μίλησε για το ελληνικό χρέος, ζητώντας από τους ευρωπαίους «μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τα μέτρα ελάφρυνσης».

Πρωτογενή πλεονάσματα

«Λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα για το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, επειδή αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον η διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε ότι αυτό θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεύτερη προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η επικεφαλής του Ταμείου παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ επέμεινε στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών του στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι διαφορές έχουν μειωθεί

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Γερμανία αναζητούν κοινό τόπο για την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαφορές έχουν μειωθεί.

Οι τέσσερις πλευρές είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουν, χωρίς να το ανακοινώσουν, σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% με διάστημα εφαρμογής 2019-2021 ή 2019-2022.

Βολές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

Την Πέμπτη έπεσαν βολές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου με τους δανειστές να δίνουν εύσημα στην Αθήνα, αλλά να διαφωνούν για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στο γεγονός ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Βόλφανγκ Σόιμπλε έστειλε προς Ταμείο «καρφί», που αφορά στην πάγια θέση του ίδιου, ότι ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι τα ελληνικά πλεονάσματα μπορεί να είναι υψηλά, όπως συνέβη το 2016, αλλά και διατηρήσιμα, την ώρα που το ΔΝΤ έχει εντελώς αντίθετη άποψη.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόκινς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Όμως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «έβαλε φρένο» στις όποιες προσδοκίες για γενναία αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι ο ESM ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ.
Τέλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να υπάρξει εκταμίευση της δόσης.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s