"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ / ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ

Βίτσας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός λαός θρηνούν -Φωτογραφίες.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εκπροσώπησε σήμερα την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου, στη Λήμνο, με αφορμή την συμπλήρωση 102 χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα, εδώ στο Κοιμητήριο της Κοινοπολιτείας στο Μούδρο της Λήμνου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των χιλιάδων συμμάχων μας που με τη θυσία τους έδωσαν άλλη διάσταση στις έννοιες «ελευθερία» και «δίκαιο του αγώνα».

Δυστυχώς, πρέπει να υπενθυμίσω, πως αυτές τις μέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ελληνικός λαός θρηνούν το θάνατο τεσσάρων Ελλήνων αξιωματικών, που έχασαν τη ζωή τους, την ώρα του καθήκοντος εν καιρό ειρήνης. Αυτές οι θυσίες υπενθυμίζουν πως την ώρα που όλοι εμείς ασχολούμαστε με τα ειρηνικά μας έργα, τις ειρηνικές μας εργασίες ή ακόμα και τις ειρηνικές μας συγκρούσεις, υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που έχουν καθήκον, μέλημα ζωής την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Η εκστρατεία της Καλλίπολης γνωρίζουμε ότι στόχευε στην κατάληψη των Δαρδανελίων και ίσως μέσω αυτού και σ’ ένα πιο γρήγορα πέρας του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 247 χιλιάδες νεκροί. Πόνος και θλίψη. Επιβεβαιώθηκε πως ο πόλεμος είναι η χειρότερη σκέψη που έχει κάνει ο άνθρωπος, είναι το χειρότερο μέσον για να λύνει διαφορές. Επιβεβαιώθηκε, όμως, για μια ακόμα φορά ότι η συνεργασία και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν τις ασφαλέστερες οδούς για την ειρήνη και την ευημερία.

Θυμόμαστε με λύπη και σεβασμό και τιμούμε, πάνω απ’ όλα, το φρόνημα αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, που έδωσαν τη ζωή τους, ξεκινώντας, ορισμένοι απ’ αυτούς, από τα πέρατα της γης, για χάρη της ελευθερίας. Είναι δέσμια η σκέψη μας στη θυσία που συντελέστηκε πριν από έναν αιώνα. Αυτή η θυσία αποτελεί παρακαταθήκη και για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου. Μια παρακαταθήκη που επιβάλλει να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε είδους πόλεμο, ενάντια σε κάθε βίαιο καθεστώς και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρουσία μας εδώ σήμερα, δίνει τη δική της υπόσχεση, ότι θα θυμόμαστε αυτή τη θυσία, ότι μετατρέπουμε τη δέσμευση σε ηθική υποχρέωση. Κρατάμε νωπή την ιστορική μας μνήμη, όχι μόνο για να θυμίζει τη σπουδαιότητα του ύψιστου αγαθού της λευτεριάς αλλά και για να θυμίζει, πως έχουμε ένα χρέος απέναντι στους προγόνους μας αλλά και ένα χρέος απέναντι στις γενιές που έρχονται.

Συγχρόνως δένουμε ακόμα πιο δυνατά τις σχέσεις μας με τους λαούς που πάλεψαν μαζί μας για την ελευθερία. Ένα ευχαριστώ από ψυχής, συνοδευόμενο από ελπίδα ευημερίας, θα συνεχίσει να γεφυρώνει τις διαφορές των λαών και θα χαρίζει μακροχρόνια ειρήνη».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s