"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ / Ρωσία / Τουρκία

ΧΟΝΤΡΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΦΕΡΝΕΙ… ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!


Πάντα επιφυλακτική η Ρωσία για την ύποπτη στάση των Τούρκων!

Οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του προηγμένου συστήματος πυραύλων S-400, έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας. Πρόσθεσε ότι άλλα έθνη του ΝΑΤΟ δεν έχουν προσφέρει στην Τουρκία μια ικανή εναλλακτική λύση στο ρωσικό σύστημα.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία χρειάζεται σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν παρουσιάσει μια προσφορά που να είναι οικονομικά αποτελεσματική», δήλωσε ο Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή.

Παλαιότερα, η επιλογή κινεζικών όπλων από την Τουρκία πυροδότησε ανησυχία μεταξύ άλλων μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως επειδή το σύστημα ήταν ασυμβίβαστο με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε το μπλοκ. Ο Ισίκ επιβεβαίωσε, όμως, την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να ενσωματώσει το ρωσικό σύστημα S-400 σε άμυνες του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επιδιώκει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, αλλά δεν διαθέτει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την παραγωγή των συστατικών μερών στην εγχώρια αγορά. Στο παρελθόν έχει βασιστεί σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για να αναπτύξει τα αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας σε περιόδους κρίσης.

«Οι εργασίες για τους S-400 έχουν φτάσει σε ένα τελικό σημείο», πρόσθεσε ο Ισίκ. «Αλλά το τελικό στάδιο δεν σημαίνει ‘ας υπογράψουμε μια συμφωνία αύριο το πρωί’ ‘.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας σχετικά με μια συμφωνία αεροπορικού αμυντικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας αποκαλύφθηκαν το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Πίσω στο 2015, η Άγκυρα δεν υπέγραψε τελικά σύμβαση ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα παρόμοιο κινεζικό σύστημα, το FD-2000. Η κινεζική προσφορά είχε κερδίσει τον διαγωνισμό του 2013, αλλά η Τουρκία ακύρωσε τη συμφωνία, αναφέροντας την απροθυμία του Πεκίνου να μεταφέρει και την τεχνογνωσία μαζί με τον εξοπλισμό.

Πέρα από τα τουρκικά «καλοπιάσματα» στην Ρωσία, μήπως τελικά οι Τούρκοι επιδιώκουν την αποκοπή τους από το ΝΑΤΟ; Επί του παρόντος φαντάζει δύσκολο, όμως τα τουρκικά δίχτυα στη Ρωσία δεν περιορίζονται μόνο στα εξοπλιστικά…

Οι ρωσικές και τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι επιθυμούν να αποσύρουν τους αμοιβαίους περιορισμούς στην προμήθεια γεωργικών προϊόντων και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά διαβουλεύσεων τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συζητήσουν περαιτέρω βήματα, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης. Η συνάντηση του Ρώσου αντιπροέδρου Arkady Dvorkovich και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Mehmet Shimshek, στην Μόσχα την περασμένη Τρίτη επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Τούρκος οικονομικός εμπειρογνώμονας Ozlem Derici, θεωρείται δύσκολο να προβλεφθεί η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την άποψή του, οι εμπορικές σχέσεις συνδέονται άμεσα με μια εύθραυστη διπλωματική ισορροπία μεταξύ των κρατών. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην άρση των οικονομικών περιορισμών στις γεωργικές προμήθειες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

«Πριν από 4-5 χρόνια, ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία έφτασε τα 7-7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα τα στοιχεία αυτά μειώθηκαν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τα βήματα που έγιναν, δεν σημειώθηκε σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιστροφής στο προηγούμενο επίπεδο εμπορικής συνεργασίας θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Derici, δείχνοντας ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει ακόμα με μεγάλη επιφυλακτικότητα το μεγάλο αυτό τουρκικό άνοιγμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s