"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Ο Κοτζιάς «καρφώνει» τον Έιντε με επιστολή-«καταπέλτη» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ – Διαφοροποίηση Προεδρικού


– Το υποβόσκων κλίμα εις βάρος του κ. Έιντε βγαίνει στην επιφάνεια μέσω Αθηνών
– Αυτό που η Λευκωσία δεν «πρέπει» να κάνει εν μέσω συνομιλιών το ανέλαβε η Αθήνα
– Δια επιστολής (7/4) ο Έλληνας ΥΠΕΞ ουσιαστικά κατηγορεί τον κ. Έιντε ως λομπίστα τουρκικών συμφερόντων
– Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» όταν στις Βρυξέλλες ο Έιντε προσπάθησε να πείσει την Ε.Ε. για τις «4 Ελευθερίες»
– Υπερέβη τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς
– Καταγγέλλεται επίσης ότι παρείχε συμβουλές στην τουρκική πλευρά για το πως να προωθήσει τις «4 Ελευθερίες»
– Καταγγέλλεται επίσης ότι σκοπίμως έχει κατ’ εξακολούθησιν παραπλανήσει τον διεθνή παράγοντα για το Κυπριακό
– Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διερωτάται για το κατά πόσον ενεργεί βάσει άνωθεν εντολών ο Ειδικός Σύμβουλος και ποίων
– Σαφής η διαφοροποίηση του Προεδρικού

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς με επιστολή-καταπέλτη του στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ουσιαστικά καταγγέλλει ανοιχτά πλέον τις κινήσεις και ενέργειες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο Κυπριακό. Δια επιστολής που φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου 2017, ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ενεργεί ουσιαστικά ως ενεργούμενο των τουρκικών συμφερόντων, ειδικά μάλιστα όσον αφορά στην προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που και δημόσια τον περασμένο μήνα από τη Λευκωσία είχε χαρακτηρίσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ ως λομπίστα της Τουρκίας, θέτει πλέον διά της επιστολής του το θέμα επισήμως και γραπτώς στο ανώτατο δυνατό επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού.

Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ο Νίκος Κοτζιάς εκθέτει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ μια σειρά προβληματισμών αναφορικά με τις κινήσεις και ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό, κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος, όπως αποτυπώνεται και γραπτώς, υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας με μονομέρεια υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρει πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρέχει συμβουλές στην τουρκική πλευρά πώς μπορεί να προωθήσει τα αιτήματά της στο θέμα των «4 Ελευθεριών» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος προφανώς στο ταξίδι που έκανε στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επί του θέματος, πέφτοντας όμως ουσιαστικά σε τοίχο, καθώς η Ε.Ε. έχει λάβει μια αρκετά ξεκάθαρη στάση επί του θέματος. Περαιτέρω σημειώνει πως ο κ. Άιντα προώθησε το αίτημα αυτό της Τουρκίας σε συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν προκειμένω μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, κατά τις επαφές του με την τουρκική πλευρά και κατόπιν της αρνητικής στάσης της Ε.Ε., η οποία δεν επείσθη στην επιχειρηματολογία του, ο κ. Έιντε εστράφη και πάλι προς την τουρκική πλευρά, την οποία φέρεται να την συμβούλευσε πως θα πρέπει να θέσει σε μια άλλη βάση την επιχειρηματολογία της προκειμένου να περάσει το αίτημά της περί των «4 Ελευθεριών». Όπως αναφέρεται εν συνεχεία και άμεσα διαπιστώθηκε σαφέστατη διαφοροποίηση στον τρόπο προώθησης του αιτήματος από την Τουρκία και μέσω του φερεφώνου της, στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης δια της εν λόγω επιστολής καταγγέλλεται πως ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα παραπλανεί (σκοπίμως;) τον διεθνή παράγοντα, διαδίδοντας ότι επί του συγκεκριμένου θέματος διαπιστώνεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος ότι οι όποιες διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για το κατά πόσο ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενεργεί αυτοβούλως ή κατόπιν άνωθεν εντολών των προϊσταμένων του, όπου δια της επιστολής αυτής προφανώς ζητείται αμέσως ή εμμέσως να υπάρξει τοποθέτηση εκ μέρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ περαιτέρω στην επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμποδίζουν τη συζήτηση βασικών θεμάτων του Κυπριακού, όπως αυτό των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων, ενώ εγείρει και ζητήματα που δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση, όπως είναι η αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι γνωστές στη Λευκωσία, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει, τουλάχιστον δημοσίως, τον κ. Έιντε.

Εξάλλου, ο ΠτΔ κατά την διάρκεια ενημέρωσης που παρείχε σε πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Λευκωσία, την οποία είχε οργανώσει η Προεδρία της Μάλτας στην Ε.Ε., και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πρέσβη του Βελγίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στον Βέλγο πρέσβη ότι εκτιμά το έργο που επιτελεί ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και τον στηρίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Λευκωσία για τον ρόλο του κ. Άιντα,

Ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται στο νησί αύριο Δευτέρα προκειμένου να συμμετάσχει στις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο διαπραγματευτές αυτή την εβδομάδα.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s