"Greek National Pride" blog

Στην Αθήνα σήμερα οι δανειστές


Ξεκινάει αύριο ο νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ των δανειστών και του ελληνικού επιτελείου με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι στις 22 Μαΐου και το μπρα ντε φερ Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος να φέρει αποτέλεσμα.

Οι δύο πλευρές πρέπει να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των δύο μνημονίων, με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

«Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύθχηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για να προσθέσει ότι οι συνομιλίες «αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διερκέσουν αρκετές ημέρες».

Σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχολίασε τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, υπογραμμίζοντας πως αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», είπε.

Μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα έρχεται και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ επίκειται η είσοδος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαιο έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

WSJ: Το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερα μέτρα

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ΔΝΤ επιφύλασσε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον ένα απογοητευτικό μήνυμα για την Ελλάδα: Ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές, χρειάζεται ακόμα πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του Πολ Τόμσεν ότι «για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα προ-κρίσης επίπεδα θα χρειαστούν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει».

Ο αρθρογράφος γράφει ότι «επτά χρόνια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και πριν από μία ακόμη επικείμενη οικονομική κρίση, αυτό είναι το μήνυμα που δεν θέλει να ακούσει ο Έλληνας και ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ παροτρύνει τη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας να δώσουν στη χώρα ελπίδα με τη μορφή μιας πραγματικής ελάφρυνσης χρέους».

Γίνεται αναφορά σε δηλώσεις συνεργάτη του Peterson Institute for International Economics και πρώην οικονομολόγου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, ο οποίος εκτιμάει πως η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ έκτακτης βοήθειας λόγω των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Zettelmeyer αμφισβητεί ότι οι τρέχουσες προτάσεις για την επέκταση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων της θα είναι αρκετές για να ανακάμψει η χώρα παρά μόνο αν ληφθούν στην ακραία εκδοχή τους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενοι ελάφρυνση χρέους, αν οι μεταρρυθμίσεις παράγουν θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, η WSJ επισημαίνει ότι η Ελλάδα «έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης. Μία ακόμη κρίση θα μπορούσε να έρχεται, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s