"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Πρόοδος σε Υπερταμείο και ενεργειακά


Μικρή είναι η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών αναφορικά με τα θέματα του υπερταμείου. Κυβερνητικός παράγοντας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σημείωνε ότι οι διαφορές που υπάρχουν δεν θα αποτελέσουν «αγκάθι» για τις διαπραγματεύσεις. Μικροδιαφορές για τα ενεργειακά διαπιστώνει και ο Γ. Σταθάκης αναφέροντας ότι σύντομα θα ξεπεραστούν.

Μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Η ίδια πηγή εξήγησε για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.

Κλείνουν τα ενεργειακά έως την Παρασκευή

Νωρίτερα ο Γιώργος Σταθάκης είχε επισημάνει ότι η διευθέτηση του θέματος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει γίνει έως την Παρασκευή.

Αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, αναφέρθηκε ότι παραμένουν μικροδιαφορές οι οποίες θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού και των θεσμών είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί η δεύτερη για το 2017 δημοπρασία για 145 μεγαβατώρες ανά ώρα και τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δόθηκαν τα σχέδια συμφωνίας πιστωτών-ΔΝΤ

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στα χέρια της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι τα σχέδια συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Τα δύο κείμενα είναι το 40 σελίδων MOU- το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)- και το 5 σελίδων MEFP- το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο). Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές αυτές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων. Κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MOU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα.

Τι περιμένουμε

Η κυβέρνηση ευελπιστεί αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων να είναι ο τελευταίος και ολοκληρωθούν τόσο η δεύτερη αξιολόγηση όσο και η τεχνική συμφωνία που η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, δήλωσε πεπεισμένος ότι η τεχνική συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup.

Αισιοδοξία εκφράζεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τονίζουν ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Εφόσον όλα γίνουν κατά το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Αυτό θα πρέπει ψηφιστεί έως τα μέσα Μαΐου, ώστε στο Eurogroup να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών.

Η στάση του ΔΝΤ μένει να αποσαφηνιστεί  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s