"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / Ε.Ε.

«Δεν θέλουμε να σπάσουμε τη σχέση με την Τουρκία»


Με τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η συνάντηση γίνεται και στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στην ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι υπήρξε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή την σχέση, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχίσει. Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τις σχέσεις καλής γειτνίασης καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου μας στη Βαλέτα, Νικόλα Ζηργάνου, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η κουλτούρα συμβιβασμών λείπει και από την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και η ΕΕ πρέπει να επιδεικνύει στην Ελλάδα την αλληλεγγύη της».

Χαρακτήρισε, ακόμη, την Τουρκία «νευρική και αναθεωρητική δύναμη», ενώ κάλεσε την Ευρώπη να μην παριστάνει ότι τώρα ανακάλυψε πως δεν είναι δημοκρατικά, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζονται βιαστικά μέτρα.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι η Τουρκία, αλλά παρόλα αυτά θέλουμε να παραμείνει στον Ευρωπαϊκό δρόμο γιατί αυτό θα είναι κέρδος για όλους μας».

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους στη Συρία, έχει στρατό στο Ιράκ παρά την αντίθετη απόφαση της Ιρακινής κυβέρνησης και προβοκάρει συχνά την Ελλάδα.

«Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, αλλά πρέπει να υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πειραματισμούς και πρέπει να έχουμε καθαρή σκέψη και να αποφεύγουμε διαμάχες χωρίς λόγο για τριτεύοντα ζητήματα. Επανέλαβε ότι το θέμα της σχέσης ΕΕ Τουρκίας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τίθεται στην Τουρκία αν το θέλει κι όχι αντίθετα. Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και από την ίδια εξαρτάται. Δεν πρέπει να της δώσουμε άλλοθι με το θέμα της θανατικής ποινής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να παυθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γειτονική χώρα και ζήτησε να δείξει η ΕΕ αλληλεγγύη στον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας.

Το απόγευμα, κατά το δεύτερο μέρος των συζητήσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθούν και στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό με τον Νίκο Κοτζιά να υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να υπάρχει μια κουλτούρα συνεννόησης και συμβιβασμών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της πΓΔΜ».

Πόποσκι στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε

Κατά τις συζητήσεις στη Μάλτα όλα τα φώτα έπεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Πόποσκι επισήμανε ότι πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας του να καταδικάσουν τη χρήση βίας , προσθέτοντας ότι πρέπει οι πολιτικοί να σεβαστούν τις νόμιμες διαδικασίες γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος και αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η ΠΓΔΜ είναι μία πολύ σημαντική χώρα για τη σταθερότητα της περιοχής, πρέπει να διαλέξουμε το μονοπάτι του διαλόγου» είπε ο Νίκολα Πόποσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ερώτηση της «ΕΦ.ΣΥΝ.» για το αν αποδέχεται η κυβέρνηση την χθεσινή εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου, απάντησε ότι «δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το κοινοβούλιο δεν ήταν σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο της χώρας». «Δεν πιστεύουμε ότι προσέφερε περισσότερη σταθερότητα αλλά το αντίθετο. Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε κάθε περίπτωση ό,τι συνέβη θα πρέπει να καταδικαστεί σε σχέση με τη χρήση βίας και από την άλλη πλευρά ο διάλογος είναι η μόνη οδός που έχουμε μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Πρέπει να επαναφέρουμε τη σταθερότητα ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες αλλιώς ο καθένας θα αρχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του έξω από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα αλλά όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο».

Ο Νίκολα Πόποσκι δήλωσε αναφορικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ότι «αυτό πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τους νόμους και τις διαδικασίες του κοινοβουλίου. Μέχρι χθες το κοινοβούλιο ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες μονομερείς ενέργειες».

Συνάντηση Κοτζιά – Πόποσκι

Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι, έπειτα από αίτημα του δεύτερου το οποίο είχε υποβληθεί τουλάχιστον από χθες.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s