"Greek National Pride" blog / ΝΑΤΟ

Στο ΝΑΤΟ το ευρωπαϊκό ντεμπούτο Τραμπ


Η τρομοκρατία, ήταν όπως αναμενόταν το θέμα της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον διαφωνούν ως προς τη Ρωσία.

Πρεμιέρα με κριτική

Να εστιάσουν στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και της «ρωσικής απειλής» κάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική απέναντι στις χώρες της Συμμαχίας σημειώνοντας ότι «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι ο οργανισμός αποτελεί εργαλείο για την «ειρήνη και σταθερότητα» στον κόσμο και σημείωσε «το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στη μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ».

(AP Photo/Matt Dunham, Pool)

«Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον Γενς Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους».

«Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να μάχονται απέναντι στην τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην τρομοκρατία. . . αλλιώς η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλη μέρη θα συνεχιστεί για πάντα».

Επαφές και διαμαρτυρίες

Η πρώτη επίσκεψη του νέου Αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με συνάντηση με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνομιλία τους το πρωί δήλωσε ότι Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δεν έχουν «κοινή θέση» ως προς τη Ρωσία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ένα μακρύ πρόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το Παρίσι πασχίζει να περισώσει την φιλόδοξη συμφωνία για το Κλίμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στις Βρυξέλλες για να κομίσει ένα «πολύ σκληρό» μήνυμα για τους εταίρους του στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τραμπ σημείωσε ήδη ότι έπειτα από διαβουλεύσεις ενός έτους, οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ αποδέχθηκαν τελικά η Συμμαχία να αποτελέσει μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού κράτους.

Στο παρελθόν ο ίδιος έχει επικρίνει τον «απαρχαιωμένο» οργανισμό του ΝΑΤΟ και έχει χαρακτηρίσει «όχημα της Γερμανίας» την Ε.Ε. προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, στο μέχρι τώρα ταξίδι του ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του και φαίνεται να ακούει περισσότερο τους συνεργάτες του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως χθες δυναμικά υποδέχτηκαν τον Αμερικανό ηγέτη περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές με συνθήματα, όπως «Τραμπ δεν είσαι ευπρόσδεκτος».

Στην πορεία στις Βρυξέλλες συμμετείχαν φοιτητές και μαθητές, που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις, το ρατσισμό και τις διακρίσεις, και υπέρ του σεβασμού στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαδήλωση εναντίον του Τραμπ στις ΒρυξέλλεςΔιαδήλωση εναντίον του Τραμπ στις Βρυξέλλες | AP Photo/Peter Dejong

Η ατζέντα της συνάντησης

Τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν στο δείπνο των 28 ηγετών  της συμμαχίας είναι ο δίκαιος διαμερισμός των οικονομικών βαρών και του κόστους της συλλογικής ασφάλειας, καθ΄ςω εκτός από ΗΠΑ και Ελλάδα, οι περισσότερες χώρες δεν τηρούν την υποχρέωση για 2% στις αμυντικές δαπάνες.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η πολιτική προσέγγιση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας με τον γενικό γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, να έχει διευκρινήσει ότι δεν σχετίζεται με στρατιωτική εμπλοκή.

Πάντως, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία δίσταζαν για την συμμετοχή της Συμμαχίας ως μπλοκ, φοβούμενες ότι αυτό θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την εικόνα του ΝΑΤΟ στον αραβικό κόσμο ή ότι θα προκαλούσε προβλήματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής που είναι πολύ δραστήριες στον διεθνή συνασπισμό.

Σε αντάλλαγμα, οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ελπίζουν ότι θα λάβουν, για πρώτη φορά δημόσια, την διατύπωση της δέσμευσης που εκφράζεται στο άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης, που προβλέπει ότι τα μέλη της Συμμαχίας σπεύδουν σε βοήθεια ενός μέλους όταν δέχεται επίθεση.

Στην νέα έδρα του ΝΑΤΟ ο Νόναλντ Τραμπ και η Άνγκελα Μέρκελ θα κάνουν την αποκάλυψη ενός κομματιού από το Τείχος του Βερολίνου και από τα συντρίμμια του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, σε ανάμνηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει της σημερινής συνεδρίασης είχε διαμηνύσει ότι η Ένωση «δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν επέτη».

«Δεν επιδιώκουμε να ξεφύγουμε από την Ε.Ε., αλλά αυτή πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δει την Τουρκία ως ζητιάνο. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα … αυτό θα τους πούμε», δήλωσε χθες πριν αναχωρήσει για τη βέλγικη πρωτεύουσα.πηγη

Σχολιάστε