"Greek National Pride" blog / Ένοπλες Δυνάμεις

ΠΝ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΤΟΡΠΙΛΕΣ


Η Saab παρουσίασε μια νέα ελαφριά τορπίλη στην Έκθεση για την υποβρύχια αμυντική τεχνολογία (UDT) 2017 που διοργανώνεται στη Βρέμη της Γερμανίας. Είναι η πρώτη φορά που η Saab παρουσιάζει την νέα τορπίλη στην παγκόσμια αμυντική αγορά.

Σύμφωνα με τη Saab, η νέα τορπίλη είναι μια ευέλικτη, προηγμένη λύση για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου στις συνθήκες που επικρατούν στα παράκτια και ωκεάνια ύδατα Το σύστημα ελέγχου σύρματος της τορπίλης επιτρέπει στους κυβερνήτες να εμπλέκουν στόχους κοντά σε φίλιες μονάδες όπως επίσης και σε στόχους που βρίσκονται σε σχετικά περιορισμένη έκταση. Αυτό την καθιστά ιδανική λύση για επιχειρήσεις σε παράκτια ύδατα (πχ Βαλτική) και ανθεκτική σε μια ποικιλία αντιμέτρων. Έχει σχεδιαστεί για δύσκολες υδροακουστικές καταστάσεις και είναι κατάλληλη για χρήση ενάντια σε δύσκολους στόχους ή για πλοήγηση σε στενά περάσματα. Αυτό επιτυγχάνεται με σχεδόν ουδέτερη άνωση που διευκολύνει την καλή ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες. Μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία, αεροσκάφη και υποβρύχια, και λειτουργεί εξίσου καλά σε μικρά και μεγάλα βάθη όσο και σε κρύες, ζεστές και υφάλμυρες συνθήκες. Η τορπίλη έχει ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 κόμβους και μέγιστο βάθος μεγαλύτερο από 300 μέτρα.

Η ΝΕΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΟΡΠΙΛΗ ΤΗΣ SAAB ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ UDT 2017
Ας σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2016, η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού (FMV) έδωσε εντολή για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός νέου ελαφρού συστήματος τορπιλών. Η συνολική αξία παραγγελίας του αναπτυξιακού προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 1,53 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες και οι παραδόσεις προγραμματίζονται κατά την περίοδο 2016-2024.

Η Anne-Marie Vösu, επικεφαλής της επιχειρησιακής μονάδας Underwater Systems της Saab δήλωσε ότι : “Το αναπτυξιακό πρόγραμμα συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί και σύντομα θα διεξαγάγουμε τις πρώτες δοκιμές νερού στη δική μας μονάδα δοκιμών. Εφόσον λάβαμε τη διαταγή από τη Σουηδία, έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το σύστημα, ώστε να παραμείνουμε σε στενή επαφή με τις ενδιαφερόμενες χώρες”.

Σημείωση: Η είδηση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να παρασχεθεί επιτέλους η αναγκαία χρηματοδότηση στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για το πρόγραμμα προμήθειας νέων σύχρονων τορπιλών για το σύνολο του υποβρυχιακού στόλου, τόσο για πόλεμο επιφανείας όσο και για επιχειρήσεις εναντίων εχθρικών υποβρυχίων. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτήν την στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 6 νέων υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης Type 214TN για λογαριασμό του Τουρκικού Ναυτικού, παράλληλα με την εξέλιξη τορπίλης βαρέως τύπου και αντιμέτρων κατά τορπιλών απο την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Μπορεί η ικανότητα και ο επαγγελματισμός των πληρωμάτων των ελληνικών υποβρυχίων να βρίσκεται στα υψηλότερα διεθνή επίπεδα με πολλαπλές διακρίσεις σε συμμαχικές ασκήσεις αλλά είναι ακατανόητη η επιλογή του να μην αξιοποιούνται στο έπακρο οι κορυφαίες επιδόσεις του συστήματος διαχείρισης μάχης ISUS 90-15 και του παθητικού Σόναρ Πλευρικής Διάταξης FAS 3-1 των ελληνικών υποβρυχίων Τύπου 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»!

Ναι, οι τορπίλες SST-4 και SUT είναι αξιόπιστες και σε χρήση με πολλά ναυτικά παγκοσμίως αλλά ως πότε θα πιστεύουμε ότι οι ακουστικοί ερευνητές των τορπιλών που ενσωματώνουν τεχνολογία της δεκαετίας 1960-1970 θα είναι αποτελεσματικοί απέναντι στα κορυφαία αμυντικά αντίμετρα (decoys) των υποβρυχίως νέας γενιάς;

Ως πότε θα πιστεύουμε ότι η οπτική ίνα, το χαμηλό ακουστικό ίχνος, οι σύγχρονοι επεξεργαστές στα κυκλώματα και η μεγαλύτερη εμβέλεια των τορπιλών νέας γενιάς θα είναι μια πολυτέλεια για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Είναι δυνατόν να απαξιώνεται μια τέτοια κορυφαία τεχνολογική επένδυση που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους στρατηγικούς πυλώνες αποτροπής του ογκούμενου Τουρκικού Επεκτατισμού; πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s