"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Γιουρούσι των ράμπο της εφορίας στα νησιά


Φύλλο και φτερό κάνουν οι ράμπο της εφορίας τα ελληνικά νησιά με στόχο να εντοπίσουν τους παραβάτες καθώς η φοροδιαφυγή έχει ανέβει στα ύψη. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό και την τιμωρία των παραβατών που δρουν σε τουριστικούς προορισμούς. Σημειώνεται πως η παραβατικότητα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπολογίζεται πως ξεπέρασε το 70% με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να λάβει άμεσα πιο δραστικά μέτρα.

Σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει πως τα συνεργεία ελέγχου θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, από τη στιγμή που μεγάλο τουριστικό κύμα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ «τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν πτωτική πορεία συγκριτικά με τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο».
Η σχετική εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, αναφέρει πως θα διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι

Η σχετική εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, αναφέρει πως θα διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Τι διαπίστωσαν οι ελεγκτές;

Παρατήρησαν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και τόνισαν πως οι ελεγχόμενοι κατά τις πρώτες μεταξύ τους συνομιλίες διατύπωσαν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους, κυρίως ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Όπως, έγινε γνωστό αυτά τα οποία εντόπισαν ξεπερνούν κατά πολύ τις αιτιάσεις τους σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ορισμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού αλλά της διασκέδασης όχι μόνο δεν εξέδιδαν αποδείξεις, αλλά δεν είχαν καν ταμειακή μηχανή.

Βρήκαν επιχείρηση που δεν διέθετε ταμειακή μηχανή

Επιχείρηση χωρίς ταμειακή μηχανή εντοπίστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν πειραγμένοι μηχανισμοί με ειδικό λογισμικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έτσι ώστε να περιορίζεται ή μηδενίζεται ο τζίρος της ημέρας. Παράλληλα βρέθηκαν αρκετά παλιές ταμειακές οι οποίες δεν έχουν καν δυνατότητα έκδοσης «Ζ» ημέρας.

«Λουκέτο» που ξεκινά από 48 ώρες

Τους δίνει τη δυνατότητα κατά τη διενέργεια ελέγχων να μπορούν να βάζουν «λουκέτο» στα καταστήματα για 48 ώρες αν εντοπιστούν παρατυπίες. Βέβαια σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή θα είναι πιο αυστηρή και οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με κλείσιμο του καταστήματος για τέσσερις μέρες, ενώ σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για δέκα μέρες.

Το άμεσο κλείσιμο θα γλιτώνουν μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεωv στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο», όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ. Γι’ αυτές ο νόμος προβλέπει χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση μη έκδοσης άνω των 10 παραστατικών πώλησης;

Στην περίπτωση που κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση άνω των 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Επίσης, εάν εντός του ιδίου ή του επομένου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες, δηλαδή για τέσσερις μέρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα μέρες.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, θα αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία αφορά ο έλεγχος μέχρι και ένα μήνα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s