"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Γενεύη μεν, αλλά με τι όρους;


Προς μια δεύτερη Γενεύη οδεύει το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να έχουν προηγηθεί συνομιλίες που να δικαιολογούν τη διάσκεψη και συγκλίσεις ιδίως στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Η διάσκεψη θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουνίου, με την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων, των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και της Ε.Ε.

Η στάση της τουρκικής πλευράς στο Μον Πελερέν χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον από παλινωδίες, με την Αγκυρα να μη δείχνει σημάδια ότι έχει στις προτεραιότητές της κάποιο συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε λύση.

Είναι ενδεικτικό ότι από την περασμένη διάσκεψη δεν έχει υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να γίνει έστω η έναρξη κάποιας συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο τη σύγκλιση.

Στην πράξη, δεν έχει γίνει προετοιμασία στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτως ώστε στη διάσκεψη να συζητηθεί τελεσίδικα το ζήτημα και να μην ανακυκλωθούν προτάσεις που έχουν υποβληθεί, χωρίς αποτέλεσμα, στο παρελθόν.

Η τουρκική πλευρά εμμένει ότι οι συνθήκες εγγυήσεων και ασφάλειας θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, επιμένει να παραμείνει στην Κύπρο ο στρατός της (με δύναμη μικρού μεγέθους) και παραπέμπει την τελική απόφαση για παραμονή ή αποχώρηση στο μέλλον, ύστερα από ένα διάστημα 10-15 ετών, οπότε ζητάει να γίνουν και πάλι διαπραγματεύσεις και δημοψήφισμα.

Η Βρετανία κλίνει προς την κατάργηση του παρεμβατικού δικαιώματος, καθώς θεωρεί πως είναι αδιανόητο σε ένα κράτος του 21ου αιώνα, που θα γεννηθεί, να προβλέπεται επέμβαση ξένων δυνάμεων.

Κοινή γραμμή

Στο θέμα της ασφάλειας Αθήνα και Λευκωσία έχουν κοινή γραμμή και ζητούν η ασφάλεια να βρίσκεται σε εναρμόνιση με τους θεσμούς του διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε συνδυασμό πάντα με το «σύμφωνο φιλίας» και συνεργασίας που έχει προταθεί από τον Νίκο Κοτζιά.

Η Αθήνα προτείνει την ολοκληρωτική απομάκρυνση των κατοχικών και ελληνικών δυνάμεων από την Κύπρο, μέσα από συγκεκριμένο, αυστηρό, «κλειστό» χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία αποχώρησης και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη.

Η Τουρκία στο Μον Πελερέν είπε ότι δεν είναι έτοιμη να δεχτεί μια «ασύμμετρη συμφωνία» και δεν αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανακοίνωσε πως «η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει με διάφορες σοφιστείες και παράλογα επιχειρήματα ότι δεν επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζει το έδαφος για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και όχι για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Γενεύη, κατά την οποία η ίδια αναμένεται να εκθέσει τη θέση της όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για μια επιτυχή συζήτηση των υπόλοιπων κεφαλαίων και να μετατρέψει τα λόγια της περί υποστήριξης λύσης του Κυπριακού σε πράξεις». πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s