"Greek National Pride" blog / Κύπρος

«Χρήσιμη και ωφέλιμη η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ»


Το στίγμα των νέων δεδομένων που ανοίγουν εκ νέου τον δρόμο των διαπραγματεύσεων έδωσαν τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης όλων των πλευρών υπό την προεδρία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εξόδους από τα αδιέξοδα μπορεί να επιτρέψει η σημερινή συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του χώρου όπου διεξήχθησαν οι εργασίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς αν υπήρξε κάτι σήμερα στη Διάσκεψη που να μας απεγκλωβίζει είπε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήταν μια δημιουργική συζήτηση που μπορεί να επιτρέψει εξόδους από τα αδιέξοδα».

«Η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, ταξινόμησε τα ζητήματα» δήλωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος και πρόσθεσε: «Κουβεντιάσαμε τρόπους που θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα- κλειδιά που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και ο στόχος όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ».

Μπαράζ επαφών

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έφτασε στο Κραν Μοντανά και θα δώσει το «παρών» στις εργασίες της Διάσκεψης.

Το μεσημέρι, ο γγ του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να διεξαχθεί γεύμα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου.

Το βράδυ ο γενικός γραμματέας θα παραθέσει δείπνο στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών όλων των πλευρών.

Στο Κραν Μοντανά, επίσης, θα βρίσκεται σήμερα και ο ‘Αλαν Ντάνκαν, ο Βρετανός υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης της Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο.

Κοτζιάς: Αποτρέψαμε τουρκικό εκβιασμό

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς, δήλωνε ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία απέτρεψαν τουρκικό εκβιασμό κατά τη διάρκεια της χθεσινής Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία.

Σε δήλωση του στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα. Η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές. Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση».πηγη

Σχολιάστε