"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Τεχνητή αναπνοή Γκουτέρες στο Κυπριακό


Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη συνέντευξη Τύπου είναι πως, από τη μια δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, και, από την άλλη παραμένει ανοικτός ο δρόμος των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες «υπάρχει ακόμα πολύ, πολύ δύσκολη δουλειά μέχρι την εξεύρεση λύσης».

Με άλλα λόγια, ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θέλησε ούτε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά ούτε να βάλει ταφόπετρα στη διαδικασία. Φαίνεται ότι η στάση των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα συγκυρία είναι πως «από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα». Είναι σαφές ότι προσπαθούν να συντηρήσουν με τεχνητή αναπνοή τη διαδικασία, ελπίζοντας προφανώς ότι θα αποδώσουν σε κάποια φάση καρπούς οι ανταλλαγές ιδεών και απόψεων που πέφτουν στα δυο τραπέζια των συνομιλιών.

Για παράδειγμα, στο πρώτο τραπέζι της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων δεν βλέπουν ουσιαστική αλλαγή των θέσεων των πλευρών. Αντίθετα στο δεύτερο τραπέζι των εσωτερικών θεμάτων ο κ. Γκουτέρες ήταν σαφής ότι υπήρξε πρόοδος, χωρίς βεβαίως να την προσδιορίσει.

«Δύσκολο το τελευταίο εμπόδιο»

Ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε τα γνωστά λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία, ότι υπάρχει «ιστορική ευκαιρία» για λύση και ότι η Ε.Ε. διαδραματίζει θετικό βοηθητικό ρόλο. Ξεκαθάρισε όμως πως παραμένει το «τελευταίο εμπόδιο», καθώς και «ευαίσθητα και δύσκολα» θέματα, εννοώντας προφανώς τα εκκρεμή θέματα και κυρίως την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

«Η πρόοδος που υπάρχει είναι αργή τη στιγμή που παραμένουν στο τραπέζι πολλά ανοικτά θέματα», υπογράμμισε. Αυτό και μόνο δείχνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και ότι η προοπτική λύσης -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- δεν είναι εντός εφικτού στόχου στο Κραν Μοντάνα.

Σε ερώτηση πώς βλέπει την Κύπρο μετά τη λύση σαν ένα «κανονικό κράτος» απάντησε ότι «όλοι συμφωνούν για ένα «κανονικό κράτος» (δηλαδή χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα) αλλά διαφωνούν ως προς τον χρόνο και τους όρους που θα πρέπει να ισχύουν προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να τίθενται χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες για λύση του Κυπριακού, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η ταφόπλακα της λύσης.

Αναστασιάδης: Δημιουργική μέρα, αλλά…

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς πώς πέρασε η σημερινή μέρα, είπε ότι πέρασε «δημιουργικά. Προσπάθησε ο Γ.Γ. πρώτα να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες, να δει πώς μπορεί να συμβάλει. Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά».

Νίκος ΑναστασιάδηςAP Photo/Yorgos Karahalis

Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκε κάπου πρόοδος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι ακόμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει η εμπλοκή, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: «Όχι, νομίζω ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει ο Γ.Γ. για απεμπλοκή».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως το αποψινό δείπνο του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των συμμετεχόντων μερών στη Διάσκεψη θα είναι κρίσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε χαριτολογώντας:

«Δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνει το μενού. Ελπίζω να είναι ευκολοχώνευτο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ίσως στο δείπνο να είναι ο μηχανισμός εφαρμογής, τα στρατεύματα κ.λπ., απάντησε:

«Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόγραμμα για αύριο, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι «απόψε θα αποφασιστεί πώς προχωρούμε».

Σε ερώτηση αν είναι πιο αισιόδοξος ότι μπορεί κάτι να αλλάξει μετά την παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Διάσκεψη, ο πρόεδρος είπε ότι «εάν μετακινηθούν σε βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα μπορεί και να υπάρξει πρόοδος».πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s