"Greek National Pride" blog / Κύπρος / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ / ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Τα τινάζουν όλα στον αέρα οι σαμποτέρ – Επιστρέφει ο Γκουτέρες μπας και… (βίντεο)ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ – Επιστρέφει ο ΓΓ του ΟΗΕ – ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ…. «Και στρατό θα έχω στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσω…. !!!»

Οι νεότερες εξελίξεις

(22:37) «Θα διαφανεί τις επόμενες ώρες η πρόοδος. Όχι θεωρίες, όχι λόγια. Συγκεκριμένη μεθοδολογία συμφωνήσαμε αν όλοι κινηθούν στο πλαίσιο του Γ.Γ. ΟΗΕ, ο οποίος έρχεται, τότε μπορεί να προχωρήσουμε. Σε ερώτηση είπε πως «υπάρχει βασική διαφορά σε ένα απο τα θέματα απο τις θέσεις του ΓΓ με τις θεσεις της Τουρκιας»
Αυτά είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση.

(22:42) «Αύριο θα πρέπει να απαντήσουν οι πλευρές σε δέκα ερωτήματα σχετικά με Ασφάλεια-Εγγυήσεις. Κάποιοι κάνουν γύρω γύρω και δεν απαντούν. Κάποιοι θέλουν να φέρουν εδώ Πρωθυπουργούς αλλά τους ξαναπάντησα ότι για να έρθουν θα πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση.

(22:16) Ολοκληρώθηκε η αποψινή σημαντική συνάντηση για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.
Ο Τσαβούσογλου μετά το τέλος της συνάντησης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι έρχεται ο Γκουτέρες και συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη…
Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, σερ Άλαν Ντάνκαν, τόνισε ότι είναι σημαντική μέρα, αύριο θα εργαστούμε όλοι σκληρά.

(22:06) Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από ε/κ πηγές είναι βέβαιη η έλευση Γκουτέρες την ερχόμενη Πέμπτη στο Crans-Montana. Ο Άιντα είπε ότι η χρονική διάρκεια παραμονής του ΓΓ του ΟΗΕ θα ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

(20:09) Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της απογευματινής Διάσκεψης για Ασφάλεια-Εγγυήσεις (η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30), ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι ευθύνη του Τούρκου ΥΠΕΞ που μπήκε σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Νίκος Κοτζιάς: «Κάνουμε δύο ομάδες εργασίας. Τη μία τη συμφωνήσαμε και ξεκίνησε, τη δεύτερη ελπίζω να τη συμφωνήσουμε μέχρι αύριο το πρωί. Η μία είναι για το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου και εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου. Κατά δεύτερο, ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».

Δημοσιογράφος: Άρα συμφωνεί κι ο κ. Τσαβούσογλου…
Ν. Κοτζιάς: Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει.

(19:43) Ασφάλεια – Εγγυήσεις: Οι πληροφορίες για τις ελληνικές θέσεις
Σε δύο βασικά ερωτήματα, «πώς θα είναι το σύστημα ασφαλείας μετά τη λύση» και «τι συμβαίνει στο υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας», κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη συζήτηση του συγκεκριμένου κεφαλαίου, με την ελληνική πλευρά να θέτει τη θέση ότι πρέπει να τερματιστούν οι συνθήκες εγγυήσεων και ασφάλειας ταυτόχρονα με την υιοθέτηση της λύσης και να υπάρξει μια συνθήκη για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εδαφική επικράτεια της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος περιλαμβάνεται επίσης ότι η ίδια συνθήκη (για την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων) θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για τις βασικές φάσεις αποχώρησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους, καθώς και τη συνεχή ροή της αποχώρησης. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια αρχή, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, που να μπορεί να επαληθεύει και να παρακολουθεί την όλη διαδικασία και η οποία θα αναφέρεται στα μέρη που την αποτελούν, αλλά και στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Ως απάντηση στο πρώτο ερώτημα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναφέρεται στο μηχανισμό επαλήθευσης και παρακολούθησης, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφάλειας της εφαρμογής της λύσης. Θα πρέπει, προστίθεται, να είναι ένας μηχανισμός διεθνής, χωρίς τις εγγυήτριες δυνάμεις, αντικειμενικός, τεχνικά καταρτισμένος με εμπειρία επαλήθευσης και fact finding, όπως αναφέρθηκε. Θα πρέπει να έχει ισχυρή εντολή για να μπορεί να παρακολουθεί και να αξιοποιεί την εκτέλεση όλων των δεσμεύσεων από τις πλευρές, αλλά και να να προσφέρει συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στην επίλυση των διαφορών που μπορεί να προκύψουν στην εφαρμογή της λύσης.

Σε αυτό, πιστεύει η ελληνική πλευρά, ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει έναν βασικό ρόλο. Επαναλαμβάνει τη θέση για το Σύμφωνο Φιλίας, μια συνολική – όπως αναφέρεται – συνθήκη, με στόχο να συσφίξει τις φιλικές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας σε ένα εύρος θεμάτων, όπως μετανάστευση, απειλές από τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές κ.ά. Το σύμφωνο αυτό, σημειώνεται, δεν θα έχει στρατιωτική διάσταση.

Οι νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου

«Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία, ούτε για τους Τουρκοκύπριους». Με αυτή τη φράση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε εκ νέου το μεσημέρι της Τρίτης, την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Σε συνέχεια όσων είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, ότι δηλαδή η Τουρκία επιθυμεί διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

«Ηρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις «κόκκινες γραμμές». Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», επισημαίνοντας ότι η παρουσία εκ νέου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου». Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει «παρών» ο ΓΓ ΟΗΕ στην Ελβετία, εξήγησε.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ότι«δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», ενώ ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας». Και πρόσθεσε: «Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα τη συνολική πρόταση μας», αναφέροντας επίσης ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε συμφωνία με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε πως «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας». Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα επανέλαβε, τονίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

ΝΔ για Κυπριακό: Ακατανόητη και απαράδεκτη η εμμονή της Τουρκίας

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό η οποία γίνεται στην Ελβετία», τονίζει, σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με την τουρκική στάση στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο Κρανς Μοντανά.

«Η εμμονή της Άγκυρας στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη», προσθέτει και συμπληρώνει:

«Η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οφείλει ταυτόχρονα να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα:
– Γιατί επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων;
– Σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει;

Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι – σε Κύπρο και Ελλάδα – αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: