"Greek National Pride" blog / Κύπρος

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Αμερικανική παρέμβαση – Επικοινωνία Τσίπρα με Γιλιντιρίμ


ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ – Επικίνδυνο πάρε-δώσε… Υποχώρηση αντί αντεπίθεσης (βίντεο) – Τετ α τετ Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου.

Το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει ο Ρεξ Τίλσερσον με Τούρκους επισήμους στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν θα εγείρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ το Κυπριακό και ποιό το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης, ενόψει και των συνεχιζόμενων συνομιλιών στην Ελβετία, ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:

«Υπάρχει ενημέρωση λεπτό προς λεπτό από την Ελβετία σε σχέση με τις συνομιλίες για την Κύπρο. Οπότε δεν πρόκειται να σχολιάσω πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πού το Σαββατοκύριακο. Το ευρύ μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι ότι υπάρχει μία πραγματικά μοναδική ευκαιρία για τα μέρη στην Κύπρο να αναζητήσουν και να βρουν μία διευθέτηση η οποία θα εκπληρώνει τη μακροχρόνια επιδίωξη στην οποία όλοι συμφωνούν, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

«Μα τι να πάμε να κάνουμε αφού δεν υπάρχει καμιά πρόοδος;»

Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε, σύμφωνα πάντα με κυπριακές πηγές, «Μα τι να πάμε να κάνουμε αφού δεν υπάρχει καμιά πρόοδος;»

Από την πλευρά του το δελτίο Τύπου του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου, αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ».

Δηλώσεις Κοτζιά

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γ’ αυτό δεν προχωρήσαμε αρκετά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος να έρθουν οι Πρωθυπουργοί. Ετοιμάζεται μια κυπριακή πρόταση, έχουμε και εμείς ένα καλό κείμενο γιατί πρέπει να καταργηθούν Συνθήκες και Εγγυήσεις. Αναμένουμε αύριο στην παρουσία του σοφού Γ.Γ. ΟΗΕ να αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση».

Τετ α τετ Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου και Αναστασιάδης βγήκαν μαζί από την αίθουσα της Διάσκεψης όπου βρέθηκαν μόνοι… Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση τόνισε ότι με τον Κύπριο Πρόεδρο είναι φίλοι, έχουν συναντηθεί πολλές φορές και σήμερα μετά τη διάσκεψη μίλησαν ανεπίσημα για την παρούσα κατάσταση.

«Δεν ήταν επίσημα που συζητήσαμε, καθώς για τα επίσημα έχουμε το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαστε φίλοι, μπορούμε να ανταλλάζουμε φιλικά απόψεις», σχολίασε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η διαρροή της πρότασης στον Τύπο πριν την επίσημη κατάθεσή της δεν είναι κάτι το σοβαρό και δεν είναι ειλικρινές. Σε σχέση τώρα με το περιεχόμενο της πρότασης, τόνισε ότι κάποιος μπορεί να νομίζει ότι πρόκειται για κάτι καινούριο, ωστόσο όταν το διαβάσεις δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο.

«Η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και είχε στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης. «Αν κάποιοι δεν θέλουν να κατανοήσουν τις εύλογες ανησυχίες της ε/κ πλευράς, τότε αυτό είναι πρόβλημα», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν η πρόταση απορρίφθηκε, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι μπορεί κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα αν αυτή έγινε αποδεκτή, ή όχι, αν ακούσει τι είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η τουρκική πλευρά δεν έκανε καμιά αντιπρόταση.

Κατά τα άλλα, σιωπή…και αντιδράσεις στις προτάσεις Αναστασιάδη

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 22:00, ολοκληρώθηκε και η απογευματινή Διάσκεψη. Μογκερίνι (ΕΕ) και Ντάνκαν (Βρετανία) έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς δηλώσεις.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα τόνισε ότι έγινε μια καλή συνάντηση προετοιμασίας, ενόψει της άφιξης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ. Σε ερώτηση αν έγινε πρόταση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Άιντα επικαλέστηκε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που θέλει να τηρήσει.
Σε ερώτημα πότε θα ολοκληρωθεί η Διάσκεψη, τόνισε ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα.

Πηγές ανέφεραν ότι τελικά η πρόταση Αναστασιάδη δεν κατατέθηκε γραπτώς, ωστόσο, ανέπτυξε κάποια σημεία της προφορικά, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε αντίδραση.

Οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν γραπτώς, αλλά αναφέρθηκαν προφορικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο τραπέζι 1, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φ, είναι έτοιμος να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, και περιορισμούς στο περιουσιακό.

Οι προτάσεις τελούν υπό την αίρεση ότι οι Τούρκοι θα αποδεχθούν κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, κατάργηση Εγγυήσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και περιλαμβάνουν:

1) σύσταση πολυεθνικής δύναμης, η οποία ως προς τη σύνθεση το 1/3 να προέρχεται από ξένες δυνάμεις (όχι τις εγγυήτριες) και 1/3 από εγγυήτριες. Στην αστυνομική δύναμη θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι αστυνομικοί ενώ θα έχει εμπλοκή η ΕΕ. Είπε πως στην Επιτροπή Παρακολούθησης εξαιρούμε την Τουρκία.

2) Συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας.

3) Τρίτο, στο περιουσιακό, να γίνει σεβαστή «συναισθηματική σύνδεση», ο κανόνας του 1/3 και η σημαντική βελτίωση (στις περιουσίες).

4) Για τις 4 ελευθερίες δεν υπάρχει, όπως είπε, πρόβλημα με φοιτητές και εργάτες. Για μόνιμους κατοίκους να συμφωνηθεί αναλογία 4:1.

5) Να τεθεί περιορισμός στην αγορά περιουσίας από Ε/κ στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

6) Για την αποτελεσματική συμμετοχή θα εξεταστεί πρώτα ποιοι μηχανισμοί θα δημιουργηθούν για να δούμε πού θα χρειάζεται «θετική ψήφος». Δηλαδή τα βέτο της τουρκικής πλευράς.

Με την απόφαση του Προέδρου συμφωνούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώ αντέδρασαν έντονα ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως πληροφορούμαστε, ήταν θυελλώδεις.

Μίλησε και το φερέφωνο της Άγκυρας

Η πρόταση Αναστασιάδη έγινε για τα μάτια του κόσμου, υποστήριξε με δηλώσεις του μετά την αποψινή συνάντηση ο Μουσταφά Ακιντζί. Χαρακτήρισε σημαντική την αυριανή μέρα και τόνισε ότι ευελπιστεί ότι με τη βοήθεια του Γκουτέρες, θα φτάσουμε σε μια συμφωνία, γι΄αυτό έρχεται άλλωστε, τόνισε.

«Δυστυχώς οι προτάσεις δείχνουν οτι είναι για τα μάτια του κόσμου, ανέφερε. Οι προτάσεις πρέπει να είναι στο τραπέζι όχι στον Τύπο πριν τις δούμε. Η τουρκική πλευρά έκανε βήματα μπροστά, τώρα είναι η σειρά της ε/κ πλευράς.
Αύριο είναι μέρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα για πότε φεύγουμε. Περιμέναμε τους Π/θ αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν θα έρθουν».

Το πρόγραμμα της Πέμπτης (6/7)

Το πρόγραμμα κατά την αυριανή μέρα αρχίζει στις 12:00 ώρα Κύπρου, όπου μέχρι τις 13:00 θα υπάρξει συνάντηση στην παρουσία όλων, υπό την εποπτεία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Μεταξύ 13:00-13:30 ο Γ.Γ. ΟΗΕ θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μεταξύ 13:30-14:00 θα έχει συνάντηση με Ακιντζί, ενώ στις 14:15 μέχρι και τις 15:45 ο Γκουτέρες θα παραθέσει γεύμα σε όλες τις πλευρές.

Ακολούθως θα έχει συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, ενώ αργότερα το απόγευμα δεν αποκλείεται να έχει ακόμα μια συνάντηση με Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους παρευρισκόμενους.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: