"Greek National Pride" blog / Αρχαία Ελλάδα / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Άγνωστη ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη βρέθηκε τυχαία στην Αγία Αικατερίνη Σινά


Μεγάλης σημασίας εύρημα της αρχαιότητας βρέθηκε στη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά! Συγκεκριμένα στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά βρέθηκε ένα χειρόγραφο του VI αιώνα μ.Χ., το οποίο περιέχει συνταγές του «πατέρας της ιατρικής», του αρχαίου Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη.

Το χειρόγραφο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στη βιβλιοθήκη.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε δημοσίως από τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El-Ehnen. Το χειρόγραφο περιέχει επίσης τρεις άλλες ιατρικές συνταγές και γράφτηκε από έναν ανώνυμο γραφέα. Μια εξ αυτών περιέχει σχέδια βοτάνων.

Για την αποκάλυψη των παλίμψηστων χειρογράφων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ ειδική΄εκδήλωση.

Για τη σημασία της όλης ανακάλυψης των παλίμψηστων χειρογράφων, που για πρώτη φορά χθες παρουσίασε επίσημα η Ιερά Μονή Σινά, μίλησε ο ίδιος ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ Ανάνι,  συγκαταλέγοντας μάλιστα το γεγονός αυτό στο σύνολο των επιστημονικών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έχει καταγράψει η Αίγυπτος τη χρονιά που μάς πέρασε, στο Κάιρο, στο Λούξορ, στη Μίνια, και τώρα έρχεται και η Ιερά Μονή Σινά, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά Σεβασμιώτατος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός δεν έκρυψε τη μεγάλη του συγκίνηση για τη συμμετοχή όλων των παρεβρισκομένων, που κατέκλυσαν τη μεγάλη Αίθουσα του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Και όπως τόνισε, η μεγάλη σημασία της αποκάλυψης αυτών των χειρογράφων που αποκαλύπτουν τη γραφή που είχαν πριν σβηστούν για να ξαναγραφούν, είναι ότι αποκαλύπτουν κείμενα που ήταν τελείως άγνωστα μέχρι σήμερα, φυσικά με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας.

Ενώ, κατά την ομιλία του, ο ιερομόναχος π. Ιουστίνος Σιναΐτης μίλησε για τη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού που διαθέτει από τα πιο σημαντικά χειρόγραφα σε όλο τον κόσμο, που χρονολογούνται μάλιστα από τον 4ο αιώνα μ.Χ., γραμμένα σε έντεκα (11) γλώσσες, και κυρίως στα ελληνικά, τα αραβικά, τα συριακά, τα γεωργιανά και τα σλαβονικά, τονίζοντας ότι όλη αυτή η επιστημονική προσπάθεια για τα παλίμψηστα χειρόγραφα κρατάει πάνω από εξήντα χρόνια, αλλά έχει ενταθεί κυρίως τα είκοσι τελευταία χρόνια, μέχρι να φτάσει στα σημερινά εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Αγαμέμνων Τσελίγκας τόνισε ότι όχι μόνον ο ελληνικός αλλά και ο παγκόσμιος πολιτισμός ωφείλει ένα τεράστιο χρέος στην Αιγυπτιακή γη, ενώ παράλληλα οι αρμόδιοι της Ιεράς Μονής ευχαρίστησαν τον Δαμιανό Κασοτάκη και τον Μάικλ Φελπς για τη συμβολή τους στην όλη επιστημονική εργασία.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες και από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, ενώ όλα σχεδόν τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν εκτεταμένα το γεγονός αυτό που αναδεικνύει τη σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Σινά.
Πηγή

2ηπηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s