"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΗΠΑ / ΟΗΕ

Κωσταράκος και Αποστολάκης στα Ηνωμένα Έθνη – Τι έκαναν


Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν παράλληλα ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο  Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, για την 2η Διάσκεψη ΑΓΕΕΘΑ

Από 6 έως 7 Ιουλίου 2017,  ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CEUMC), Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχαν στη 2η Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Κρατών-Μελών, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. António Guterres, απευθύνθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διάσκεψης.

Η διάσκεψη εξέτασε την πρόοδο επί των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της 1ης αντίστοιχης διάσκεψης έτους 2015, αναφορικά με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις (Peacekeeping Operations) του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, η θεματολογία της διάσκεψης περιέλαβε:

-Την εξελισσόμενη φύση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, λόγω της  διαφοροποιήσεως του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

-Την διάθεση των αναγκαίων δυνάμεων από τα κράτη-μέλη για την υποστήριξη τους.

-Την θέση της γυναίκας σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις

-Τις κρίσιμες παραμέτρους των ειρηνευτικών επιχειρήσεων (απαίτηση άμεσης ανάπτυξης επί του πεδίου, σχεδίαση-δομή και οργάνωση δυνάμεων, πληροφορίες, εκπαίδευση, πειθαρχία, δεξιότητες και αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων).

Ο Στρατηγός Κωσταράκος

Ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της ΕΕ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και ιδέες σχετικά με τη συμβολή, την κατάρτιση, την προετοιμασία των δράσεων και άλλων βασικών θεμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση και συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΟΗΕ.

Κωσταράκος ΟΗΕ

Η Σύνοδος των Αρχηγών Άμυνας παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πιο υψηλές στρατιωτικές αρχές από όλο τον κόσμο να συζητήσουν και να αναζητήσουν τρόπους και μεθόδους ώστε η στρατιωτική συνιστώσα των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις επιμέρους τοποθετήσεις του στις θεματικές περιόδους της διάσκεψης, επισήμανε τα ακόλουθα:

-Είναι προφανής η συμβολή των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην προαγωγή της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

-Το σύνθετο και εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να αναπτυχθούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις, καθιστά επιβεβλημένη την τυποποίηση των διαδικασιών ετοιμότητάς και λειτουργίας των συμμετεχόντων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εντολής τους.

Αποστολάκης

-Η περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά τους. Απαιτείται όμως η υιοθέτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών πολιτικών, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των γυναικών σ΄ αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΝΑΠ ήδη αναπτύσσει εκπαιδευτικά προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση.

-Πρέπει να εξακολουθήσει η πολιτική μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αυθαιρεσιών και παρενοχλήσεων τοπικού πληθυσμού από μέλη ειρηνευτικών αποστολών, με την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων λογοδοσίας και ελέγχου των ενεχομένων σε αυτά.

– Βασικές αρχές συνεργασίας, όπως η ακώλυτη κίνηση, ο συντονισμός, η επικοινωνία μεταξύ των δρώντων, η συναίνεση και η διαφάνεια πρέπει να διέπουν την υλοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην καλή υλοποίηση της σχετικής εντολής.

Συνολικά συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή εκπρόσωποι τους από 101 κράτη παγκοσμίως.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του, ενώ κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυ κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο καθώς και με τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον ΟΗΕ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s