"Greek National Pride" blog / Σερβία / Τουρκία

Το φλερτ Ερντογάν με τη Σερβία θα πρέπει να προσεχθεί πολύ


Ο Σέρβος πρεσβευτής στην Άγκυρα, Ντανίλο Βούτσεβιτς, ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να επισκεφτεί το Βελιγράδι το ερχόμενο φθινόπωρο, με αντικείμενο στην ατζέντα την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Εν όψει της αυριανής συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, εκτιμάται ότι θα γίνουν από ελληνικής πλευράς οι κατάλληλες διερευνήσεις προθέσεων.

Στην πολυπληθή όπως συνηθίζει ο Ερντογάν αντιπροσωπεία που θα τον αντιπροσωπεύει θα συμμετάσχουν πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες. Σήμερα όμως, Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά από πρόσκληση του Ερντογάν, παρακολουθεί τις εργασίες του 22ου World Petroleum Congress, (Παγκόσμιο Κογκρέσο Πετρελαίου) το οποίο ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου.

Η τουρκική και η σερβική πλευρά επιδιώκουν εμφανώς τη βελτίωση των σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο Μάιο συναντήθηκαν και συνομίλησαν στο Πεκίνο στο περιθώριο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (One Belt, One Road).

Οι δυο πλευρές έχουν θέσει στόχο την άμεση αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών από τα 850 εκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα, στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, με τους Σέρβους να καλούν τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις στη Σερβία, της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2-3% σε ετήσια βάση, μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας.Η μεγαλύτερη τουρκική επένδυση στη Σερβία είναι η περίφημη κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank, που έχει ανοίξει και λειτουργεί συνολικά 30 υποκαταστήματα στη χώρα! Στη Σερβία δραστηριοποιούνται και τουρκικές κλωστοϋφαντουργίες.

Να υπενθυμίσουμε, μήπως και μας απασχολήσει μελλοντικά (…) ότι ο αντιπρόεδρος της Halkbank – θεωρούμενος και ως τραπεζίτης της οικογένειας Ερντογάν – είναι κρατούμενος στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για ενεργό εμπλοκή στο σκάνδαλο ύπαρξης μηχανισμού παραβίασης των κυρώσεων στο Ιράν σε συνεργασία με τον Τουρκοϊρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ…

Θα μπορούσε εύλογα να υποθέσει κανείς ότι η συνεργασία των δυο πλευρών έχει ως κοινό σημείο αναφοράς το Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι για να αποκόψουν σταδιακά την θεωρούμενη από αυτούς ως «προσκόλληση» της Αλβανίας στην Τουρκία και τη στήριξη (βλ. απόπειρα κηδεμονίας) του Κοσόβου.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους, πέραν των οικονομικών λόγων και τη δεδομένη ανάγκη διείσδυσης στη Σερβία εάν επιθυμούν πραγματικά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, είναι βέβαιο ότι έχουν ανησυχήσει σε έναν βαθμό από τις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς υπάρχουν κύκλοι αλλά και εξωτερικοί παράγοντες που όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, δεν επιθυμούν τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας…

Εν κατακλείδι, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει τις κινήσεις της Δύσης για «κατάληψη» κάθε θύλακα ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια (π.χ. Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβοβόσνιοι), ενώ παράλληλα, επιχειρείται η «παρεμβολή» στις σχέσεις της Μόσχας με το Βελιγράδι. Το νέο παιχνίδι που παίζει η Ρωσία με την Τουρκία, δείχνει να συμπαρασύρει τη Σερβία.

Παράλληλα, κρίσιμος είναι πλέον και ο κινεζικός ρόλος στη Βαλκανική, μια χερσόνησος η οποία ολοένα και περισσότερο μοιάζει με κινούμενη άμμο… απειλώντας να καταπιεί κάθε απρόσεκτο εμπλεκόμενο.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s