"Greek National Pride" blog / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Παιχνίδια προκλήσεων για την ΑΟΖ


Στα ύψη επιθυμεί να διατηρήσει τους τόνους η Άγκυρα με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων από την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Πέρα από την αποστολή στρατιωτικών πλοίων, κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία στέλνει και το Barbaros στην περιοχή. Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου και Ελλάδας μαίνεται και στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να επικρατήσει… συνωστισμός.

Λευκωσία: Ανταπόκριση

Οι Τούρκοι στέλνουν στη Μόρφου το Barbaros

Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros είναι η Μόρφου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος, επικαλούμενος τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας, προβαίνει σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε ότι στην Αμμόχωστο το Μπαρμπαρός έχει ολοκληρώσει τις έρευνες και χαρακτήρισε την Μόρφου σημαντική. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου, πρόσθεσε, εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί.

Αλλά, πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυπριακή κυβέρνηση, αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς την θάλασσα σε οικόπεδα και προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δει αυτό θετικά.

«Ολα βαίνουν καλώς στην κυπριακή ΑΟΖ»

Όλα βαίνουν καλώς με τις προετοιμασίες για έναρξη της γεώτρησης στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές και την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί όλες τις κινήσεις και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία έχει μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια ως προς τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Είμαστε έτοιμοι, είπε, να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου οτιδήποτε συμβεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε παρενόχληση της πλατφόρμας. Όπως ανέφερε, η τουρκική φρεγάτα βρίσκεται σε απόσταση πέραν των 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα, που είναι το απαγορευτικό όριο που έχει τεθεί.

Χερσαίο τερματικό η πρώτη προτεραιότητα

Η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα είναι πρώτη επιλογή, εάν από τις γεωτρήσεις στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, ανευρεθούν τα απαραίτητα αποθέματα υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ,, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε ότι η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο τερματικό στον κόσμο που βρίσκεται στο Κατάρ.

Είναι λογικό, είπε, πως εάν ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα που προσδοκούμε, τότε η στόχευση θα είναι ασφαλώς η δημιουργία χερσαίου τερματικού.

Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 θα καθορίσουν και τις προοπτικές ως προς τα αποθέματα στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Πρέπει, είπε, να κρατάμε μικρό καλάθι και να περιμένουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και να δώσει τη σωστή διάσταση αναφορικά με την συγκεκριμένη γεώτρηση. Τόνισε ότι δεν πρέπει να παίξουμε το παιγνίδι των εντυπώσεων και της έντασης που επιδιώκει η Άγκυρα.

Ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με την Αίγυπτο, με στόχο να υπάρξει διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα Αφροδίτη.

Μη βλάπτουμε την καλή γειτονία

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και η Κομισιόν με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να τονίει την ανάγκη να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονία.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι κάθε πηγή τριβών που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγεται» σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s