"Greek National Pride" blog

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ S-400


Σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, η προκαταρκτική συμφωνία θεωρεί ότι η Τουρκία λαμβάνει δύο μονάδες πυραύλων S-400 από τη Ρωσία εντός του επόμενου έτους και στη συνέχεια να παράξει άλλες δύο στην Τουρκία.

Η Τουρκία θα σχεδιάσει το δικό της σύστημα αεροπορικής άμυνας με βοήθεια 2 μελών του NATO μετά την αγορά του S-400 της Ρωσίας
Στις 4 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την τεχνολογική ανεξαρτησία από τις εισαγωγές στον τομέα της άμυνας και θα ενισχύσει τη δική της βιομηχανία αμυντικής παραγωγής, με βάση τις ικανότητες και τους πόρους της χώρας.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φίκρι Ίσιικ επιβεβαίωσε επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να σχεδιάσει μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία τα δικά της συστήματα αεράμυνας.

Το Bloomberg προτείνει ότι η συμφωνία “σηματοδοτεί μια στροφή μακριά από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ που έχει βοηθήσει την Τουρκία στη Δύση για περισσότερο από έξι δεκαετίες”.

“Η Τουρκία βρίσκεται στο ΝΑΤΟ από τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτο ως συμμαχίκο κράτος που συνορεύει με τη Σοβιετική Ένωση. Όμως, οι σχέσεις με τους εταίρους της έχουν στραβώσει τα τελευταία χρόνια, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει πιο δυναμική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα ως προς τις σύγκρουσείς που έπληξαν το γειτονικό Ιράκ και τη Συρία “, λέει.

Οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον ενισχύθηκαν μετα και από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος εξήγησε ότι αν και το ρωσικό σύστημα δεν θα ήταν συμβατό με άλλα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ δεν θα υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς που επιβάλλει η συμμαχία, οι οποίοι εμποδίζουν την Τουρκία να αναπτύξει τέτοια συστήματα στα αρμενικά σύνορα, και τις ακτες του Αιγαίου
Η ρωσική συμφωνία θα επιτρέψει στην Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας οπουδήποτε στη χώρα και εναντίον οποιασδήποτε απειλής χωρίς περιορισμούς, καθώς δεν θα διέθεταν σύστημα ταυτοποίησης φίλων ή εχθρών.

H Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μονάδα κοντά στον Βόσπορο και στα στενα των Δαρδανελίων , ενώ η δεύτερη ειτε κοντά στην Άγκυρα είτε κοντά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, προς τη Συρία και το Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 2015, οι ΗΠΑ απέσυραν δύο από τις συστοιχίες πατριοτ από τη νότια Τουρκία λόγω της “μικρης πιθανότητας απο επιθέσεις πυραύλων του Συριακού Στρατού αιτία για την οποία τοποθετήθηκαν 2013”.
Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα θα χρειαστούν αλλού για να υπερασπιστούν τις «απειλές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας».

Παράλληλα, η Τουρκία διεξήγαγε ενεργές διαπραγματεύσεις με την Κίνα σχετικά με τις παραδόσεις των συστημάτων πυραύλων επιφανείας-αέρος. Στη συνέχεια, η Άγκυρα επέλεξε την Κίνας για μια συμφωνία σχετικά με τις παραδόσεις των συστημάτων Hongqi-9 της Κίνας.

Η αρχική δικαιολογία της Άγκυρας για την επιλογή του κινεζικού συστήματος ήταν ότι ήταν φθηνότερο και περιελάμβανε και πιο γενναιόδωρες προσφορές μεταφοράς τεχνολογίας, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Τουρκία να αποκτήσει σχέδια για το σύστημα έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να οικοδομήσει το δικό της σύστημα.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση εξόργισε τους εταίρους του ΝΑΤΟ της Τουρκίας, οι οποίοι διατύπωσαν αντιρρήσεις ότι δεν θα μπορούσαν να ενσωματώσουν το κινεζικό σύστημα στη μεγαλύτερη αεροπορική ομπρέλα του ΝΑΤΟ, διότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων του ΝΑΤΟ. Πολλοί στην Κίνα και την Τουρκία διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτό ήταν απλώς ένα πρόσχημα και ότι οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να εκφοβίσουν την Άγκυρα ωστε να επιλέξη ενα ευρωπαϊκο συστήμα.

Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εγκατέλειψε το σχέδιό της να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από την κρατική κινεζική εταιρεία, σε συμφωνία αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το επεισόδιο, οι πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με τη συμφωνία της Άγκυρας για την αγορά των προηγμένων συστημάτων της Ρωσίας S-400 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει και η συναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο χωρών.
Συρία

Για την Τουρκία, η βασική πτυχή κάθε συμφωνίας είναι η μεταφορά τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας, λέει ο Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Τουρκία θέλει να είναι σε θέση να παράγει δικά της προηγμένα αμυντικά συστήματα και η συμφωνία με την Ρωσία να της επιτρέψει την παραγωγή δύο από τις μονάδες S-400 στην Τουρκία που θα εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πιο πιθανό είναι η παραγωγή χωριστών εξαρτημάτων. Ωστόσο, η παραγωγή ξεχωριστών τμημάτων δεν σημαίνουν απαραίτητα και την ικανότητα για την παραγωγή ενός ολόκληρου συστήματος.

Για να μπορέσει η Τουρκία να αντιγράψει το σύστημα S-400, θα πρέπει να ξοδέψει δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει μια εντελώς νέα βιομηχανία. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: