"Greek National Pride" blog / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ / Κύπρος / Τουρκικές Προκλήσεις

Κύπρος: Μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros – Υπό το βλέμμα των Γάλλων το West CapellaMε τις γαλλικές φρεγάτες να είναι κοντά και με το Παρίσι να στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία, ξεκίνησε σήμερα Κυριακή 16.07.2107 η διαδικασία της γεώτρησης στο «Οικόπεδο 11» της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros να μπαινοβγαίνει στα Οικόπεδα 6 και 7 σε μια ακόμα προσπάθεια να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ενώ το Σάββατο 15.07.2017 το Barbaros μετά από παρουσία 45 λεπτών μέσα στο Οικόπεδο 6, άλλαξε ρότα και άρχισε να κινείται προς την Τουρκία, ενώ την Κυριακή ξανά… άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς το Οικόπεδο 7.

Και ενώ το σεισμογραφικό της Τουρκίας κάνε τις βόλτες του, η Κύπρος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη στάση της Άγκυρας διότι οι έρευνες γίνονται υπό την «ομπρέλα» της Γαλλίας.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυπριακές πηγές, τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο Οικόπεδο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το γεωτρύπανο. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο Δευτέρα, αν όχι και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του γεωτρύπανου και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του γεωτρύπανου, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Παράλληλα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του ‘’τρυπανιού’’, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται επίσης ότι τη Δευτέρα 17.07.2017 θα βρεθεί στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη ενώ θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Η επίσκεψη αυτή εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s