"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

«ΝΑΥΜΑΧΙΑ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: «ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ- Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΣ…»- ΤΟ ΤΣΕΣΜΕ, Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ & Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ… (ΒΙΝΤΕΟ)


Το τελευταίο διάστημα, σαν να έκανε κάποιο κέντρο ένα νεύμα, άρχισε μια βιομηχανία δημοσιευμάτων και φημών για επικείμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ποιο όμως, το σενάριο που διακινείται και το «σκεπτικό» με το οποίο περιτυλίγεται;

«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο Κουρδικό και στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας κυρίως με τις χώρες της Δύσης.

Επίσης, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη μεγαλειώδη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, είναι αντιμέτωπος με έναν εσωτερικό διχασμό, που τον αποδυναμώνει και δημιουργεί ερωτήματα στο κατά πόσο θα καταφέρει να εκλεγεί το 2019.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να ενώσει τον λαό γύρω από το πρόσωπό του, θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο προεξοφλεί ότι θα είναι νικηφόρο για την Τουρκία, άρα με την εθνική νίκη θα πετύχει να δημιουργήσει ένα εθνικό μέτωπο».

Ασφαλώς όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά επιβάλλεται να εργαζόμαστε πάνω σε σενάρια και εναλλακτικές και να είμαστε έτοιμοι για όλα, πολίτες, δημοσιολογούντες, πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

Όμως, κάθε σενάριο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού και να στηρίζεται σε στέρεα δεδομένα, τα οποία, συνδυαζόμενα μεταξύ τους και προβαλλόμενα στο μέλλον, να δημιουργούν μια πιθανή κατάσταση, την οποία προετοιμάζεσαι να αντιμετωπίσεις αναλόγως. Εδώ, όμως, τα δεδομένα είναι λίγα, ελλιπή και αυθαίρετα, ενώ λείπει μια εξαιρετικά σημαντική προϋπόθεση.

Το έχουμε ξαναγράψει.

Η Τουρκία, από το 1923 μέχρι σήμερα, δεν έχει τολμήσει να κάνει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκτός των συνόρων της, αν δεν είχε την υποστήριξη ή τουλάχιστον την άδεια-ανοχή μιας μεγάλης δύναμης, τις πιο πολλές φορές των ΗΠΑ και ελάχιστες της Ρωσίας.

Ποτέ, το ξαναγράφουμε, ποτέ η Τουρκία δεν διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση εκτός των συνόρων της, χωρίς τη στήριξη μιας μεγάλης δύναμης, και συμπεριλαμβάνουμε στις επιχειρήσεις ακόμα κι εκείνες που έγιναν εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ακόμα και τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Για όλες υπάρχει άδεια και έγκαιρη προειδοποίηση των ΗΠΑ.

Άρα, σημειώνουμε αυτήν την παράμετρο.

Πάμε να δούμε τώρα το υπόλοιπο σενάριο.

Ο Ερντογάν το διάστημα αυτό είναι σε δεινή θέση διπλωματικά και οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους.

Ακόμα και οι σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά τη συμπόρευση σε ορισμένα όντως σοβαρά ζητήματα, δεν είναι χωρίς προβλήματα, τα οποία θα δούμε να ανακύπτουν όταν έλθει προς συζήτηση το νέο Σύνταγμα της Συρίας.

Άρα, ακόμα κι εάν δεχτούμε το «σκεπτικό» του σεναρίου, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καταστρέφοντας στην ουσία τις σχέσεις της Τουρκίας με τους δύο αυτούς θεσμούς και επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας του.

Επίσης, το «σκεπτικό» δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Υπάρχει έρευνα –διενεργήθηκε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε–, που λέει ότι σε επίπεδο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν τον Ερντογάν και το ΑΚΡ ανέρχονται στο ποσοστό –κρατηθείτε–, 1,5%!

Μπορεί να έχουμε κατηγορήσει για πολλά τον Ερντογάν, αλλά χαζός δεν είναι και δεν θα έδινε ποτέ την ευκαιρία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να απαλλαγούν απ’ αυτόν με ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Εκτός κι αν κάποιοι στο βαθύ παρασκήνιο αυτό επιδιώκουν και έδωσαν το νεύμα να διακινούνται τέτοια σενάρια στην Ελλάδα, για να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Καλό είναι να συνέλθουμε σ’ αυτή τη χώρα, γιατί αρκετά έχουμε δει κι ακούσει τα τελευταία χρόνια. Μας είπαν ότι «λεφτά υπάρχουν» και χρεοκοπήσαμε. Μας είπαν ότι θα «σκίσουμε τα Μνημόνια» και φορτωθήκαμε το τρίτο το…, υποθηκεύοντας το σύνολο της εθνικής μας περιουσίας. Μας είπαν ότι θα φέρουν «κανονικό κράτος» στην Κύπρο και λίγο έλειψε να χαθεί για πάντα η Κύπρος.

Τώρα, ας είμαστε καχύποπτοι με τα σενάρια που κυκλοφορούν για να φέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, σημειώνει ο Σάββας Καλεντερίδης. Να σημειωθεί ότι αποφασισμένη να αντιδρά διαρκώς με κάθε δυνατό τρόπο φαίνεται ότι είναι η Τουρκία και οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, καθώς επιχειρείται μεταφορά της έντασης και στην περιοχή του Καστελόριζου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές ,συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων ,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Πάντως και η ευθεία αμφισβήτηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία ,στηρίζεται σε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες του Διεθνούς Δίκαιου ,και παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη.

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας) .

Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χεριά σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών ,αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους…

Με πληροφορίες από mignatiou.com,infognomonpolitics.blogspot.gr

Δείτε ποιο είναι το τσεσμέ σε βίντεο πριν λίγους μήνες

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s