"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΗΠΑ / Κύπρος / Τουρκία

Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με … τουρκική NAVTEX


Για άλλη μια φορά η Τουρκία δημιουργεί ένταση καθώς προέβη στην έκδοση NAVTEX αργά χθες το βράδυ δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου στην Κύπρο.

Μάλιστα η ενέργειά της αυτή δεν αφορά για δικά της πολεμικά σκάφη αλλά για εκείνα του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 746/17, προχωρά η Άγκυρα σε δέσμευση περιοχής στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ ώστε το αμερικανικό σκάφος να προβεί σε ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής.

Βέβαια, και στο παρελθόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε προβεί σε απανωτές δεσμεύσεις τμημάτων της ΑΟΖ για την πραγματοποίηση παρομοίων δραστηριοτήτων, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Sigmalive παραπέμπουν σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Η περιοχή η οποία δεσμεύεται δια NAVTEX κατά την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59, φέρει τις ακόλουθες συντεταγμένες:

34 31.00 N – 031 22.00 E

34 31.00 N – 030 50.00 E

33 40.00 N – 030 50.00 E

33 40.00 N – 031 22.00 E

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως βάσει διεθνών συνθηκών η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, δικαιούται να προβεί σε δεσμεύσεις περιοχών εντός της ΑΟΖ τρίτων χωρών για στρατιωτικές ή άλλες ασκήσεις αλλά εκτός των χωρικών υδάτων αυτών, δεδομένου ότι δεν προχωράει σε οικονομική δραστηριότητα, όπως κι έγινε.

Τι λέει η Κυπριακή Κυβέρνηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Επιπλέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, αναφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών και τονίζουν ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επαναλαμβάνουν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν προκύπτει.

Εκείνο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό πλοίο δεν βρίσκεται ακόμα στην περιοχή, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό, καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβημάτων σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

“Αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση, οι ΗΠΑ θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί την εκτίμηση πως η Τουρκία επί της ουσίας ρυμούλκησε τις ΗΠΑ σε μια τέτοια διαδικασία.

Αναμένουμε να διορθώσουν το λάθος, όπως είχε γίνει και σε 1-2 παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν με αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών, όπου αρχικά εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά στη συνέχεια διορθώθηκε.

Πάντως αν ήταν καθαρά άσκηση των ΗΠΑ, μια τέτοια NAVTEX θα ήταν όντως ανησυχητική”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s