"Greek National Pride" blog / Αθλητισμός / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Αίσχος: Η Εθνική τιμωρήθηκε για το «Macedonia» των Σκοπιανών – Οι Ευρωπαίοι τους ανταμείβουν για την παρανομία τους


Ένα μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει από την απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάντμπολ στην ΟΧΕ, να τιμωρήσει την Ελλάδα επειδή αποσύρει την εθνική ομάδα χάντμπολ νεανίδων από την αναμέτρηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την ΠΓΔΜ, όταν εξακριβώθηκε ότι στις στολές των προπονητών και συνοδών της ομάδας αναγραφόταν το όνομα «Macedonia».

Η απόφαση αυτή τιμωρεί την ελληνική εθνική ομάδα που ζήτησε να τηρηθούν οι διεθνείς νόμοι αντίθετα επιβραβεύτηκαν οι Σκοπιανοί που τους παραβιάζουν.

Η πειθαρχική επιτροπή της EHF συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από το υπόλοιπο της διοργάνωσης, που διεξάγεται στα Σκόπια, καθώς και την επιβολή προστίμου 25.000 ευρώ στην ελληνική ομοσπονδία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρεωθεί στην ΟΧΕ και μεγαλύτερο ποσό, ως αποζημίωση.

Από το κείμενο της απόφασης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της EHF, διαφαίνεται ότι συζητήθηκε -και απορρίφθηκε- το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω αγωνιστικές κυρώσεις για τη χώρα μας, πέρα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση

Στην ανακοίνωσή της, η EHF ξεκαθαρίζει ότι η έφεση που δικαιούται (και προτίθεται) να καταθέσει η ελληνική ομοσπονδία δεν θα έχει καμία αναδρομική επίδραση στην εν εξελίξει διοργάνωση.

Να σημειωθεί ότι η ΟΧΕ είχε αποστείλει υπόμνημα στην πειθαρχική επιτροπή, ζητώντας το αυτονόητο: δηλαδή να κατακυρωθεί το παιχνίδι με σκορ 10-0 υπέρ της ελληνικής ομάδας, με την αιτιολογία ότι η ΠΓΔΜ παραβίασε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF και το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα ζητούσε την τιμωρία του παρατηρητή της αναμέτρησης, του κ. Κονοπλιάστι από την Ουκρανία.

Το υπόμνημα της ελληνικής πλευράς δεν ελήφθη υπ΄όψιν από την πειθαρχική επιτροπή, η οποία τιμώρησε την ΟΧΕ με τη βαρύτερη ποινή που προβλέπεται στους κανονισμούς της EHF.

Προφανώς το αυτονόητο δεν ισχύει για τους Ευρωπαίους που πιθανότατα έχουν άλλους σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η απόφαση της Ομοσπονδίας  είναι σκάνδαλο και πρέπει να εκπέσει με κάθε νόμιμη ενέργεια καθώς εάν συνεχίσει να υφίσταται τότε δημιουργείται «προηγούμενο».

Οι Σκοπιανοί θα πάρουν θάρος και θα εμφανίζονται σε κάθε διοργάνωση με το όνομα «Μακεδονία» αδιαφορώντας για τις διεθνείς συμφωνίες. 

Οι καιροί είναι χαλεποί και πονηροί, σε λίγους μήνες θα ασκηθούν πιέσεις για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με ότι όνομα να’ ναι, θέλει μεγάλη προσοχή και επιφυλακή.

Στο υπόμνημα της ΟΧΕ αναφέρονταν τα εξής:«Όπως αναφέρθηκε στην έκθεση του παρατηρητή-αντιπροσώπου της EHF, η ομάδα μας αποσύρθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι συνοδοί και προπονητές της ομάδας της ΠΓΔΜ φορούσαν μπλουζάκια με το όνομα «Macedonia» και όχι με το επίσημο όνομα (FYROM) με το οποίο καταχωρήθηκε η χώρα στην EHF.


Το ντύσιμο/ρουχισμός των στελεχών/επισήμων στον πάγκο καλύπτεται από τους κανόνες του παιχνιδιού της IHF, όπου προβλέπεται ότι πρέπει να φορούν πανομοιότυπα ρούχα. Γι ‘αυτό τα ρούχα των στελεχών/επισήμων της ομάδας είναι μέρος του επίσημου παιχνιδιού.


Τον Ιούλιο του 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή της EHF εξέδωσε απόφαση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Στην απόφαση αυτή αναφέρθηκε σαφώς ότι η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία επικυρώνεται από τον ΟΗΕ θα εφαρμοστεί σε όλους τους αγώνες Εθνικών ομάδων και συλλόγων της EHF. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση οι ομάδες της ΠΓΔΜ δεν μπορούν να εμφανιστούν, έχοντας στα ρούχα τους το όνομα «Macedonia», αλλά μόνο το όνομα FYROM ή το MKD (three letter code) της ΔΟΕ.


Η ελληνική ομάδα ζήτησε από τον παρατηρητή του αγώνα να εφαρμόσει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF. Δυστυχώς, δεν το έπραξε και στην πραγματικότητα ανάγκασε την ομάδα μας να αποχωρήσει καθώς δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση.


Η EHF θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κ. Konopliasty για την απόφασή της σχετικά με το θέμα αυτό και να δώσει εντολή στους συνοδούς και προπονητές της ΠΓΔΜ να αλλάξουν ρούχα. Θεωρούμε ότι δεν εκτέλεσε τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις αποφάσεις του EHF και ενήργησε ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Ζητάμε:


1. Να μην υπάρξει τιμωρία για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας.

2. Το κλείσιμο του αγώνα με 10-0 υπέρ της ελληνικής εθνικής ομάδας, επειδή η ΠΓΔΜ παραβίασε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF και το διεθνές δίκαιο.

3. Την τιμωρία της ομοσπονδίας και της ομάδας της ΠΓΔΜ.

4. Την τιμωρία του αντιπροσώπου και παρατηρητή της EHF κ. Konopliasty, λόγω της ελλιπής εκτέλεσης των καθηκόντων του και της άγνοιας των αποφάσεων της EHF.

Όσον αφορά τα σχόλια της έκθεσης του κ. Konopliesty, διατηρούμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας για περαιτέρω ενέργειες, καθώς είναι αναληθή και αποσκοπούν να επηρεάσουν αρνητικά την απόφαση της Επιτροπής προς την Εθνική μας ομάδα».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s