"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΣΔΕΝ: Ο ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ – ΒΙΝΤΕΟ


Η αεράμυνα της ΑΣΔΕΝ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα απέναντι στη δυνητική απειλή. Ένα από τα συστήματα που ξεχωρίζουν σε κάθε εθνική άσκηση όπως στον φετινό ΗΝΙΟΧΟ είναι το ASRAD HELLAS. Το ASRAD HELLAS είναι φονικό πρωτίστως γιατί δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, λειτουργώντας ως σύστημα πλήρως παθητικά. Είναι πρακτικά αδύνατο να εξουδετερωθεί από αποστολές SEAD/ DEAD. Αποτελεί την απόλυτη απειλή για τα ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δευτερευόντως για τα αεροσκάφη.

Τα σημαντικότερα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των ΑSRΑD Hellas είναι τα εξής: Υψηλή κινητικότητα, ταχεία ανάπτυξη και αντίδραση (έτοιμο για βολή σε λιγότερο από 10′, ακόμη και εν κινήσει), ικανότητα πολλαπλής εμπλοκής στόχων, αυτοματοποιημένο επιχειρησιακό σύστημα για τον εκμηδενισμό της πιθανότητας να διαπραχθεί ανθρώπινο λάθος, εύκολο στη χρήση, την εκπαίδευση και τη συντήρηση και ικανότητα χρήσης ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Η είσοδος του ΑSRΑD-Ηellas σε χρήση αναβάθμισε κατακόρυφα την εγγύς αντιαεροπορική προστασία των σχηματισμών και των μονάδων του Στρατού Ξηράς, αφού με αυτά καθίσταται δυνατή η αξιόπιστη αντιαεροπορική βολή ημέρα και νύχτα. Οι φορητοί εκτοξευτές Stinger που διαθέτει σε ικανοποιητικούς αριθμούς ο Ε.Σ. δεν μπορούν να εκτελέσουν βολή τη νύχτα, και φυσικά δεν παρέχουν την ευκολία σκόπευσης ενός συστήματος όπως το ΑSRΑD-Ηellas.

Το ASRAD HELLAS και είναι ιδιαίτερα φονικό απέναντι σε όλη την γκάμα των εναέριων στόχων. Το βασικό πλεονέκτημα του είναι η μη εκπομπή σημάτων ραντάρ γεγονός που το καθιστά στην κυριολεξία αόρατο από τις εχθρικές απειλές. Το σύστημα ASRAD Hellas (Atlas Shοrt Range Air-Defence System) είναι μία τροποποιημένη έκδοση του ASRAD ειδικά σχεδιασμένη για τον ελληνικό στρατό, η οποία βασίζεται στην εξαγώγιμη έκδοση του συστήματος LeFIaSys. Με την σειρά του, το LeFIaSys αναπτύχθηκε για τον Γερμανικό Στρατό από την SΤΝ Atlas Εlektrοnik GmbH (σήμερα Rheinmetall DeΤec) και παρέχει προστασία σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, όπως Κέντρα Διοίκησης, Ελέγχου και αεροδρόμια ή σε στρατεύματα τα οποία βρίσκονται εν κινήσει.

Τον Ιανουάριο του 2001, ενεργοποιήθηκε η σύμβαση ύψους 134.000.000 ευρώ (που είχε υπογραφτεί στις 3 Αυγούστου 2000) για την προμήθεια 54 εποχούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ΑSRΑD-Ηellas. Το σύστημα ανήκει στην κατηγορία των V-SΗΟRΑD (Very Shοrt Range: ιδιαίτερα μικρού βεληνεκούς) και έχει βεληνεκές 5,5 χλμ. Το κάθε σύστημα διαθέτει τετραπλό εκτοξευτή και φέρεται επί οχήματος Μ998 Ηummer.

Τα βλήματα τα οποία επελέγnσαν για να εξοπλίσουν τα ΑSRΑD Hellas είναι τα FΙΜ-92 Stinger, ίδια με αυτά που εκτοξεύουν οι αντίστοιχοι φορητοί εκτοξευτές. Για τον σκοπό αυτό, το 2002, υπεγράφn σύμβαση αξίας 47.500.000 δολαρίων για την προμήθεια 432 βλημάτων της έκδοσης FIM-92C Stinger RMP (54 συστήματα x 8 βλήματα = 432 βλήματα). Τα ΑSRΑD Hellas υπηρετούνται από δύο άτομα, τον οδηγό και τον χειριστή, και φέρουν τετραπλό εκτοξευτή με 4 βλήματα έτοιμα προς βολή και 4 σε εφεδρικά κάνιστρα. Τα συστήματα μπορούν να μεταφερθούν από ελικόπτερα CH-47DG/SD Chinοοk ως εξωτερικό φορτίο, ενώ είναι τηλεχειριζόμενα από απόσταση έως 100 μέτρων. Οι δύο διπλοί εκτοξευτές έχουν δυνατότητα περιστροφής σε όλο το τόξο των 360 μοιρών και δυνατότητα ανύψωσης από -10 έως +70 μοίρες.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των ΑSRΑD Hellas περιλαμβάνει δύο αισθητήριες επιτήρησης, παθητικό και ενεργητικό (ενώ μπορεί να διασυνδεθεί και με εξωτερικό ραντάρ 2-D ή 3-D), σύστημα FLIR το οποίο ενσωματώνει θερμική κάμερα 2ης γενιάς τύπου “Opheliοs”, ασπρόμαυρη τηλεοπτική κάμερα, αποστασιόμετρο laser τύπου “ΜΟLΕΜ” με βεληνεκές 40km και ακρίβεια πέντε μέτρων, κάμερα Αυτόματης Ιχνήλασης (ΑVΤ = Αutοmatic Videο Τracker), αδρανειακό σύστημα Πλοήγησης, GΡS, σύστημα Οπτικής Κατάδειξης Στόχων, σύστημα Διάγνωσης και Εντοπισμού Βλαβών, κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύστημα Επικοινωνιών.

Ο κεντρικός υπολογιστής ο οποίος βρίσκεται ενός του οχήματος είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής εμπορικού τύπου, στο οποίο εκτός των λειτουργικών προγραμμάτων έχει ενσωματωθεί σύστημα προσαρμογής για το πρωτόκολλο των επικοινωνιών για την ξεύξη δεδομένων Link 11B. Πρακτικά σημαίνει πως το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας καθιστώντας το ικανό να έχει εικόνα πολύ μεγαλύτερη των 5,5 χλμ.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: