"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: PZH-2000 ΣΤΟΝ ΕΣ


Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε διαθέσιμα μεταχειρισμένα συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ελληνικό ενδιαφέρον. Μεταξύ τους και τα 81 ολλανδικά και γερμανικά PzH-2000. Με βάση το κροατικό πρόγραμμα, το κόστος ενός μεταχειρισμένου PzH-2000 (το πυροβόλο συν το αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών) ανέρχεται στα € 3.440.000.

Συνεπώς η προμήθεια των 81 μεταχειρισμένων θα κόστιζε περί τα € 280.000.000, πόσο που εφόσον υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες με την Ολλανδία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής θα μπορούσε να επιμεριστεί σε δέκα χρόνια, για παράδειγμα, επιβαρύνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με ένα ποσό της τάξεως των € 28.000.000 ετησίως (συν οι τόκοι). Ένα ποσό που σίγουρα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η προμήθεια των 24 PzH-2000 από τον ΕΣ έγινε στο πλαίσιο την κάλυψης επειγουσών αναγκών, και ως προπομπός του προγράμματος προμήθειας 193 νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων προϋπολογισμένου κόστους € 964.000.000, το οποίο εντάχθηκε αρχικά στο ΕΜΠΑΕ 2005-2010. Όμως, η απόφαση για μείωση των αμυντικών δαπανών, σε συνδυασμό με την απόκτηση των 223 μεταχειρισμένων M-109A3GE2, οδήγησε στην ακύρωση του προγράμματος.

PZH-2000 ΤΗΣ 156ΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΕΣΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ

Το PzH-2000 σχεδιάστηκε προκειμένου να προσφέρει μια σειρά σημαντικών επιχειρησιακών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων:

  • Αυξημένο βεληνεκές. Τον Μάιο του 2001 το PzH-2000 εκτέλεσε βολές σε αποστάσεις άνω των 40 χιλιομέτρων, με μέγιστη επίδοση τα 41,8 χιλιόμετρα (βλήμα M-2000BB Assegai με προωθητικό γέμισμα DM-72).
  • Ευελιξία βολής. Ο πύργος επιτρέπει στο PzH-2000 να εκτελεί βολές σ’ όλο το τόξο των 360ο με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμες βοηθητικές ενδείξεις (όπως μέτρηση της θερμοκρασίας εντός της κάννης), οι οποίες ενημερώνονται αυτόματα και λαμβάνονται υπόψη από το Σύστημα Ελέγχου Πυρός κατά τη διαδικασία βολής.
  • Υψηλός βαθμός προστασίας του πληρώματος. Το πλήρωμα και τα πυρομαχικά προστατεύονται από χάλυβα στον πύργο και στο σκάφος, ενώ προαιρετικά μπορούν να τοποθετηθούν πλάκες θωράκισης στην οροφή για επιπλέον προστασία εναντίον αντιαρματικών βλημάτων κατακόρυφης προσβολής (top-attack). Επίσης προαιρετικά, ο πύργος μπορεί να θωρακιστεί και με αντιθραυσματική επένδυση. Επίσης, το πυροβόλο διαθέτει σύστημα προστασίας από πυρηνικές, ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές ουσίες, σύστημα εντοπισμού και κατάσβεσης πυρκαγιάς και θύρα διαφυγής.
  • Αυτόματη γέμιση. Το PzH-2000 διαθέτει τρεις διαφορετικές επιλογές για την τροφοδοσία του πυροβόλου (αυτόματη, ημιαυτόματη και χειροκίνητη) και δύο επιλογές για τη μεταφορά των πυρομαχικών από την θέση αποθήκευσης στο πυροβόλο (αυτόματη και χειροκίνητη).
  • Ταχεία αντίδραση. Ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για την τάξη του πυροβόλου είναι 30 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να βάλει 12 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού και να αποχωρήσει από τη θέση βολής προς άλλη τοποθεσία σε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Άρα ο χρόνος που μεσολαβεί από τη λήψη της διαταγής μέχρι την εκτέλεσή της δεν ξεπερνά τα δύο λεπτά.
  • Ανεξαρτησία δράσης. Χάρη στα διαθέσιμα δεδομένα που παρέχει το Σύστημα Ελέγχου Πυρός και ο βαλλιστικός υπολογιστής, το πυροβόλο μπορεί να σκοπεύσει αυτόματα επιτυγχάνοντας βολές ακριβείας ακόμα και σε μεγάλους ρυθμούς βολής, χωρίς την ανάγκη συνεργασίας με Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου Πυρών.
  • Μεγάλη αναχορηγία. Συνολικά, κάθε PzH-2000 μεταφέρει 60 πυρομαχικά. Ο χρόνος που απαιτείται ώστε δύο άτομα να ανεφοδιάσουν το οβιδοβόλο με 60 βλήματα δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά.
  • Ευκινησία. Το PzH-2000 ενσωματώνει τον πετρελαιοκινητήρα MT881 Ka-500 της MTU συνολικής ισχύος 986 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στα 60 χιλιόμετρα/ώρα, όταν το όχημα κινείται σε οδό, ή 45 χιλιόμετρα/ώρα, όταν κινείται εκτός οδού. Η αυτονομία του είναι 420 χιλιόμετρα. Το βάρος μάχης είναι 55,3 τόνοι, άρα ο λόγος ισχύος προς βάρος διαμορφώνεται στους 17,83 ίππους ανά τόνο. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: