"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Στα όριά τους πλέον τα πυροσβεστικά μέσα λόγω ηλικίας Οι συνεχείς βλάβες έχουν ως αποτέλεσμα από τα 11 «γερασμένα» καναντέρ CL 215 του Π.Σ. να έχουν απομείνει επιχειρησιακά διαθέσιμα τα τέσσερα.


Την ώρα που μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν φτάσει στα όριά τους από την καταπόνηση με την Πυροσβεστική να έχει στη διάθεσή της κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες μόλις έξι καναντέρ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι συνεχείς βλάβες έχουν ως αποτέλεσμα από τα 11 «γερασμένα» καναντέρ CL 215 του Π.Σ. να έχουν απομείνει επιχειρησιακά διαθέσιμα τα τέσσερα (και αυτά όχι όλες τις ώρες της ημέρας) και από τα εφτά καναντέρ CL 415 μόλις δύο. Οι πιλότοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά τα αεροσκάφη δεν τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές σηκώθηκαν από τη βάση της Ανδραβίδας δύο καναντέρ με προορισμό το μέτωπο της Ηλείας αλλά όταν απογειώθηκαν αμέσως διαπίστωσαν βλάβες με αποτέλεσμα να προσγειωθούν και πάλι. Ουσιαστικά δηλαδή είναι ετοιμοπόλεμα έξι από τα 18 καναντέρ με τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής να προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευχόμενοι να μην ξεσπάσει άλλη μεγάλη φωτιά τις επόμενες ημέρες.

Στις πυρκαγιές στον Κάλαμο, στο Βαρνάβα και στο Καπανδρίτι, όπως και στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία, στη μάχη έχουν πέσει -εκτός από τα καναντέρ- τρία ελικόπτεραEricson, τρία Σινούκ, τα αεροσκάφηPezetel, ενώ από τις 11 Αυγούστου στη μάχη πέσανε –έστω και με καθυστέρηση- τα πέντε μισθωμένα μεσαίου τύπου ελικόπτερα «Καμόφ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕΤ», η φωτιά στον Κάλαμο, που έκαψε σπίτια και επεκτάθηκε ραγδαία στις γύρο περιοχές, εκδηλώθηκε πιθανότατα από κολώνα της ΔΕΗ, αν και επίσημα αναφέρεται ότι δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Στο συγκεκριμένο σημείο του Καλάμου βρίσκεται ένα δίστηλο της ΔΕΗ, από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έπεσαν πυρακτωμένα τμήματα αλουμινένιων αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Η φωτιά επεκτάθηκε προς την περιοχή Σαλαμίδι στο Καπανδρίτι και προς τη Μαλακάσα (κοντά στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών). Αναφορικά με τις διαρροές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού», πηγές από το Π.Σ. σχολιάζουν ότι «τα αίτια των πυρκαγιών θα διερευνηθούν.

Κανείς δεν μπορεί ακόμα να τα γνωρίζει και να αποκλείει στον εμπρησμό. Δεν σημαίνει, ωστόσο, απαραίτητα ότι πρόκειται για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, καθώς κυκλοφορούν ανά την Ελλάδα πυρομανείς με ψυχολογικά προβλήματα, όπως ένας άνδρας που συνελήφθη χθες στην Πάρνηθα. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι καταγεγραμμένες από την Πυροσβεστική πυρκαγιές σε μία περιοχή αποτελούν όλες τους ξεχωριστά μέτωπα. Και αυτό γιατί μπορεί μία δεύτερη φωτιά να είναι επέκταση της πρώτης, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων. Στις αρχές του Ιουλίου, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά που έκαψε 25.000 στρέμματα στη Μάνη, δηλώθηκαν δύο φωτιές, ενώ ουσιαστικά είχαμε μία που κάποια στιγμή ήταν σε ύφεση και μετά αναζωπυρώθηκε και συνέχισε να καίει. Αργότερα, δηλώθηκε –και σωστά- και μία τρίτη (μικρότερη) πυρκαγιά, νοτιότερα, που έκαψε 200 στρέμματα».

Αν και είναι νωρίς για απολογισμό λαθών, καθώς προέχει να σβήσουν οι φωτιές που απειλούν το δασικό πλούτο και περιουσίες πολιτών, σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία, πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι τα βασικότερα προβλήματα στα πύρινα μέτωπα προκλήθηκαν από τους παρακάτω λόγους:

1) Ελλείψεις στα εναέρια μέσα. Ακόμα και τα εφτά μισθωμένα ελικόπτερα «Καμόφ» δεν παρελήφθησαν στην ώρα τους. Πέντε από αυτά έπεσαν στη μάχη πριν από λίγες ημέρες (είχαν προηγηθεί καταγγελίες για ολιγωρία), ενώ, σύμφωνα με πηγές από το Π.Σ., έχουν πιο περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε σχέση με τα μισθωμένα ελικόπτερα άλλων ετών. Επίσης, όπως συνέβη και σε προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους, δεν ανανεώθηκε ο στόλος με αποτέλεσμα να εξαρτώνται για ακόμα μία φορά οι στρατηγοί από καναντέρ με 40 χρόνια επιχειρήσεων στην «πλάτη». Για τα εναέρια μέσα, όπως λένε αρμόδιες πηγές, απαιτείται συνολικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο, καθώς προϋπόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση στην προστασία του δασικού πλούτου, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

2) Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες μετακινήθηκαν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, παραμονές της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες μετακινήθηκαν για να επανδρώσουν τις νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες στους εθνικούς δρόμους και στα αεροδρόμια. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ επειδή οι μετακινηθέντες ήταν κυρίως νέοι σε ηλικία πυροσβέστες (οι οποίοι κοστίζουν και λιγότερο), στην Αττική αυξήθηκε ο μέσος όρος της ηλικίας του προσωπικού. Υπολογίζεται μάλιστα ότι πήραν μετάθεση εκτός Αττικής τα τελευταία δύο με τρία χρόνια ακόμα 100 πυροσβέστες, που ήθελαν να πάνε πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αποδυνάμωση των υπηρεσιών στην Αττική.

3) Κακός συντονισμός και διαμάχες. Σε κάποια πύρινα μέτωπα διαπιστώθηκε –εκ του αποτελέσματος- κακός συντονισμός των δυνάμεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα, όπου το πρωί της 5ης Αυγούστου δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και το απόγευμα -μετά από αναζωπυρώσεις- η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου. Ο απολογισμός των ευθυνών έγινε αιτία για να ξεσπάσει διαμάχη σε ανώτατο επίπεδο, ανάμεσα σε στρατηγούς του Π.Σ., σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία απαιτείται αρμονική συνεργασία ανάμεσα στα νευραλγικά στελέχη του Σώματος. Για τα Κύθηρα έγινε λόγος για κακή αξιολόγηση του μετώπου και κακό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από το Δήμο για ολιγωρία. Σε δεύτερο χρόνο θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των επίγειων δυνάμεων στη φωτιά στον Κάλαμο και τις γύρω περιοχές. Στο μέτωπο αυτό καταγράφηκε χθες η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών με 86 υδροφόρα οχήματα του Π.Σ., 42 μισθωμένα υδροφόρα οχήματα από Δήμο και Περιφέρεια, 15 σκαπτικά μηχανήματα και έξι ερπυστριοφόρα οχήματα του Στρατού.

4) Αδυναμία στα χερσαία μέσα. Πάνω από το 20% των υδροφόρων οχημάτων και το 30% των βοηθητικών οχημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Η ηλικιακή τους κατάσταση βρίσκεται σε υπερώριμη φάση. Ένα από τα προβλήματα είναι τα ανταλλακτικά. Αρκετοί από τους προμηθευτές του Π.Σ. έχουν σταματήσει τις πιστώσεις, καθώς δεν έχουν άλλη υπομονή να περιμένουν την κάλυψη ανείσπρακτων χρηματικών ενταλμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν παροπλισμένα πυροσβεστικά οχήματα ακόμα και για την έλλειψη μίας φλάντζας αντλίας, που κοστίζει μόλις 120 ευρώ.

5) Δεν έγινε επένδυση στην πρόληψη. Πολλά από τα δάση της χώρας αποτελούν πυριτιδαποθήκες, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα δασοπροστασίας με ευθύνη των τοπικών παραγόντων. Κατά καιρούς έχουν γίνει προτάσεις από τους συμβασιούχους πυροσβέστες να μην προσλαμβάνονται μόνο για πέντε μήνες για την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά όλο το χρόνο, προκειμένου να καθαρίζουν τα δάση.

Συνελήφθη εμπρηστής στην Πάρνηθα

Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ύστερα από τη σύλληψη 62χρονου επίδοξου εμπρηστή, κοντά στο τελεφερίκ στην Πάρνηθα.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν ότι ο συλληφθείς εντοπίστηκε αρχικά να κινείται ύποπτα με αυτοκίνητο κοντά στο ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι. Όχημα της Ασφάλειας Μενιδίου τον πλησίασε και του είπε να απομακρυνθεί, καθώς ο χώρος επιτηρείται για λόγους πυροπροστασίας και απαγορεύεται να βρίσκεται εκεί. Εκείνος απομακρύνθηκε αλλά οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον παρακολουθούν. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν έφευγε από την επικίνδυνη ζώνη, τότε κινήθηκαν για να τον ελέγξουν. Ο επίδοξος εμπρηστής, ο οποίος είχε μαζί του και ένα σκυλί, ανέπτυξε ταχύτητα και σταμάτησε σε σημείο του δάσους που βρίσκεται κοντά στο τελεφερίκ, ενδεχομένως για να βάλει φωτιά. Οι αστυνομικοί πρόλαβαν να τον ακινητοποιήσουν και τον συνέλαβαν. Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 100 κεράκια, στουπιά και 50 πλαστικές χειροπέδες. Κάποια μάλιστα από τα κεριά ήταν κολλημένα στα στουπιά. Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί είχε πάνω του στουπιά και κεριά, εκείνος απάντησε ότι τα έχει για να ανάβει καντιλάκια.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο δράστης πιθανότατα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι πυρομανής. Στους αστυνομικούς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει κάνει και βουντού, ενώ αρνείται ότι ήθελε να βάλει φωτιά στο δάσος.

Πριν από δέκα ημέρες είχε συλληφθεί και ένας 24χρονος πυρομανής, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε 16 φωτιές από πρόθεση σε αγροτοδασικές και οικοπεδικές εκτάσεις στην Πεντέλη, στην Ανθούσα και στο Γέρακα, από τις 14 Μαρτίου 2017 έως τις 1 Αυγούστου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει περιπολίες σε όλα τα σημεία της Αττικής που είναι επικίνδυνα για εκδήλωση πυρκαγιάς. πηγηhttp://www.thetoc.gr/koinwnia/article/sta-oria-tous-pleon-ta-purosbestika-mesa-logw-ilikias

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s